Авторизация

Кримінальна відповідальність для лікарів: як кваліфікується лікарська недбалість

Кримінальна відповідальність для лікарів: як кваліфікується лікарська недбалість
У більшості кримінальних проваджень проти лікарів застосовують статтю 140 Кримінального кодексу України (КК).
Деякі слідчі та прокурори називають її “лікарською статтею”:
“Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого”.
З 01.07.2020 діяння за статтею 140 кваліфікується лише як нетяжкий злочин. До цього таке діяння могли кваліфікувати як злочин невеликої, так і середньої тяжкості. Що ця зміна означає для медичних працівників?
За нетяжкий злочин лікар отримає покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше ніж 170 000 грн або позбавлення волі на строк не більше ніж п’ять років.
Ступінь тяжкості злочину впливає на строки погашення судимості. Зокрема такими, що не мають судимості, визнають осіб, засуджених до позбавлення волі або основного покарання у вигляді штрафу за нетяжкий злочин, якщо вони протягом трьох років із дня відбуття покарання не вчинять нового кримінального правопорушення (ч. 7 ст. 89 КК).
Зазначається на основі вироків ЄДРСР, що серед сотень кримінальних проваджень потрапили в суд та завершилися вироком не більш ніж 30 справ.
За статистикою, лише 20% лікарських помилок викликані людським фактором, інші 80% трапляються через недосконалість медичних технологій та брак медичного обладнання.
Нагадаємо, що сейм Польщі прийняв закон, що скасовує кримінальну відповідальність для лікарів, які допустять ненавмисну помилку при лікуванні пацієнтів з COVID-19.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка