Авторизация

Надання послуг з профілактики та лікування цукрового діабету на рівні ПМД

Надання послуг з профілактики та лікування цукрового діабету на рівні ПМД
З початку поточного року лікарі виписали понад 2 млн електронних рецептів на ліки проти діабету II типу за програмою реімбурсації “Доступні ліки”. 1,9 млн із цих рецептів вже погашено.
Понад 487 тис. пацієнтів з діабетом II типу отримали необхідні їм ліки в аптечних закладах у рамках програми реімбурсації.На сьогодні до державної програми реімбурсації “Доступні ліки” включено 48 лікарських засобів для лікування діабету II типу. З них - 17 можна отримати безоплатно, решту, 31 лікарський засіб - з доплатою. Отримати їх можна в аптеці за електронним рецептом лікаря, з яким укладено декларацію.
Зазначимо, що найпершим порадником для пацієнта у профілактиці та діагностиці діабету є його сімейний лікар, терапевт або педіатр. Саме лікар первинної ланки надає фахову консультацію щодо запобігання розвитку діабету. Беручи до уваги на стан здоров’я пацієнта, чинники ризику та спадковість, сімейний лікар виписує електронне направлення на проведення досліджень або на консультацію до лікарів-спеціалістів вузького профілю, зокрема, ендокринолога.
До пакета безоплатних послуг на рівні первинної меддопомоги, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування діабету, включено:
вимірювання рівня цукру в крові;
регулярне вимірювання артеріального тиску;
оцінка загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
вимірювання індексу маси тіла;
аналіз на загальний холестерин;
консультація щодо здорового способу життя;
направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів та призначення ліків з програми “Доступні ліки”.
Пацієнти з діабетом І типу потребують інсулінотерапії. Програму забезпечення інсуліном на сьогодні адмініструє Міністерство охорони здоров’я. Так за забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів з цукровим діабетом відповідає місцева влада.
Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, і виписує рецепт. Далі пацієнт має звернутись з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з доплатою, залежно від категорії хворих на діабет, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну.Перелік аптек можна дізнатися у закладах охорони здоров’я або в підрозділах з питань охорони здоров’я у кожному регіоні.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка