Авторизация

Чи відбувається інфікування клітин мозку при COVID-19?

Чи відбувається інфікування клітин мозку при COVID-19?
Достеменно відомо про порушення роботи всіх органів та систем організму у разі інфікування коронавірусом. Не є виключенням негативний вплив на нервову систему та роботу мозку. Втім, яким чином коронавірусна хвороба впливає на мозок – досі було невідомо, як і те, чи безпосередньо клітини SARS-CoV-2 винні у наслідках, чи це наслідок загального нездужання.
Вченими з Гетеборзького університету було опубліковане нове дослідження, яке було спрямоване на свідчення про ймовірні ускладнення викликані реакцією імунної системи на SARS-CoV-2, а не прямим впливом вірусу на нервову систему.
Тобто, важкі наслідки викликані не самими вірусом, а реакцією організму на нього.
Аналіз даних пацієнтів, які перехворіли на COVID-19 показали, що після зараження у декого з них з'явились різні неврологічні розлади, зокрема галюцинації, розлади особистості, проблеми з пам'яттю та інші.
Найчастіше ці ускладнення виникають після важкої форми COVID-19 і зазвичай мають тимчасовий характер.
Дослідження проводилося на основі взяття аналізу спинномозкової рідини пацієнтів з помірною та важкою формою COVID-19. У всіх були ознаки ураження головного мозку. Згодом зразки проаналізували на наявність біомаркерів, що показують реакцію мозку на інфекцію.
У кожного з них зафіксували підвищені рівні біомаркерів запалення – неоптерину бета-2-мікроглобуліну, що вказує на значну активацію клітин головного мозку. У двох випадках також спостерігалося підвищення рівня NfL, який показує ймовірність пошкодження нервових клітин.
Як зазначили науковці, вірусу в спинномозковій рідині не виявлено.
За результатами проведеного дослідження при коронавірусному захворюванні існує незвичайна клінічна картина з вираженими запаленням і іноді пошкодженням нервових клітин, але без участі імунних клітин з кровотоку і пошкоджень гематоенцефалічного бар'єра.
Очевидно, що механізми виникнення таких симптомів при COVID-19 відрізняються від інших вірусних інфекцій.
Надалі ці дослідження дозволять дізнатися більше про ці процеси, щоб вчасно запобігати важким ускладненням не тільки в гострій фазі, але і довгостроковій перспективі.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?