Авторизация

Цього року 60 жителей нашей планеты в Україні отруїлося грибами – Центр громадського здоров’я

Цього року 60 жителей нашей планеты в Україні отруїлося грибами – Центр громадського здоров’я
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, у 2020 році 60 людей в Україні отруїлося дикорослими грибами, 1 людина з них померла. Найбільше людей отруїлося грибами у Дніпропетровській, Донецькій, Рівненській, Вінницькій, Чернігівській та Чернівецькій областях. Летальний випадок через отруєння грибами зафіксовано у Волинській області.
У Центрі громадського здоров’я закликають відповідально ставитися до питання вживання дикорослих грибів, оскільки навіть один отруйний гриб з кошика може призвести до важкого, вкрай небезпечного отруєння. Тож найкраще – взагалі відмовитися від вживання грибів непромислового вирощування. Не рекомендується купувати гриби на стихійних ринках. Не можна куштувати сирі гриби. Дітям до 12 років, вагітним жінкам та людям похилого віку взагалі не рекомендується вживати страви з грибів.
Якщо симптоми харчового отруєння виникають після вживання грибів, слід терміново звернутися за медичною допомогою. Оскільки це отруєння може бути небезпечним для життя.
Поки лікарі «швидкої» знаходяться в дорозі, слід пити багато рідини, щоб швидше вивести з організму токсини та відновити водно-сольовий баланс, не допустити зневоднення. Також варто прийняти сорбент та дотримуватися постільного режиму. Категорично не можна вживати алкоголь та їсти, адже це прискорює всмоктування токсинів. У лікарні хворому обов’язково промиють шлунок та поставлять крапельницю для відновлення водно-сольового балансу і виведення токсинів. Зволікання зі зверненням за медичною допомогою може коштувати життя людині, наголошують лікарі.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка