Авторизация

Лікарська таємниця та електронна медицина – в НСЗУ дали роз’яснення щодо їх взаємодії

Лікарська таємниця та електронна медицина – в НСЗУ дали роз’яснення щодо їх взаємодії
Що таке лікарська таємниця, яким чином її можна дотримуватися в умовах впровадження електронної медицини? Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Національна служба здоров’я України.
Отже, лікарська таємниця – це правила конфіденційності, яких повинні дотримуватися медичні працівники у питанні інформації про стан здоров’я пацієнта. Право пацієнта на збереження медичної таємниці закріплене на законодавчому рівні: у Цивільному, Кримінальному кодексі України, а також в Основах законодавства України про охорону здоров’я.
Є уточнення щодо хворих на COVID-19: оскільки цей діагноз стосується безпосередньої небезпеки для інших людей, про факт захворюваності людини повинні бути повідомлені відповідні державні органи. По суті, це стосується усіх небезпечних інфекційних хвороб, через які є практика впровадження карантину. У цьому випадку лікарська таємниця не спрацьовує.
Як же працює забезпечення принципу лікарської таємниці в умовах впровадження електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ)? В НСЗУ стверджують, що внесення даних про пацієнта до електронної системи набагато надійніше, ніж паперові записи. Оскільки паперові медичні карти, а з ними і інформація про здоров’я пацієнта, доволі часто губляться. До даних же в ЕСОЗ мають доступ лише лікарі та пацієнт через паролі.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка