Авторизация

Кашлюк на Буковині: кількість хворих в 13 разів більше, ніж в цей же період в минулому році

Кашлюк на Буковині: кількість хворих в 13 разів більше, ніж в цей же період в минулому році
Чернівецька область б'є сумні рекорди по захворюваності в Україні: в цьому регіоні не тільки найбільше хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19, але й у багато раз виросло число пацієнтів з діагнозом «кашлюк». За даними прес-служби Чернівецької ОДА, за перші 4 місяці 2020 року в регіоні на кашлюк захворіло 79 осіб, в той час, як за цей же період в 2019 році - всього 6. Відзначається 13-разове збільшення числа захворюваності в порівнянні з минулим роком, що дуже тривожить.
За словами заступника глави Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Марії Поліщук, найбільше хворих на кашлюк в Кельменецькому, Новоселицькому, Вижницькому і Кіцманському районах області. Ситуація зі збільшенням кількості хворих на кашлюк, на думку пані Поліщук, безпосередньо пов'язана зі зниженням числа профілактичних щеплень АКДС, які потрібно робити дітям відповідно до національного календаря вакцинації. Показники вакцинації вражають: в Кельменецькому районі необхідні щеплення отримало лише 10% дітей, в інших проблемних районах - близько 25% дітей.
Оскільки щеплення АКДС є комплексним і робиться не тільки проти кашлюку, а й проти дифтерії й правця, можна спрогнозувати зростання показників і цих хвороб в даному регіоні. Таке незадовільне охоплення щепленнями пояснюється багатьма факторами: сильними антивакцинаторськими настроями батьків, недовірою до вакцини індійського виробництва, карантином, пов'язаним з COVID-19, коли і батьки, і лікарі боялися щеплювати дітей, незважаючи на прямі рекомендації ВООЗ та МОЗ не припиняти планову вакцинацію.
Завдання мінімум на сьогодні не тільки на Буковині, а й по всій території України, де ситуація з вакцинацією не набагато краща, - відновити планову імунізацію в повному обсязі та вжити необхідних заходів, щоб наздогнати графік щеплень у дітей. Якщо цього зроблено не буде, Україну очікує не лише епідемія COVID-19, а й вакцинокерованих інфекцій.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка