Авторизация

В усьому світі існує дефіцит медичних сестер - ВООЗ

В усьому світі існує дефіцит медичних сестер - ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я представила доповідь «Стан сестринської справи в світі, 2020 рік», в якому проаналізувала проблеми сестринської справи та способи її розвитку, поліпшення. Дана тема є надзвичайно актуальною, адже медсестри дуже важливі для нормального функціонування системи охорони здоров'я. Вони складають більше половини всього медичного персоналу і знаходяться на передовій у боротьбі з хворобами. Проте, у всьому світі спостерігається дефіцит кадрів в сестринській справі, що може стати справжньою катастрофою в умовах пандемії коронавірусу COVID-19.
«Сестринський персонал - фундамент будь-якої системи охорони здоров'я», - заявив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус. На сьогодні в світі в сестринській службі працює близько 28-ми мільйонів співробітників, при цьому 5,9 мільйонів медсестер не вистачає для ефективної організації систем охорони здоров'я різних країн. В тій чи іншій мірі дефіцит медичних сестер спостерігається практично в будь-якій державі. Найбільш гостро це питання стоїть в країнах Африки, Південно-Східної Азії, Східного Середземномор'я та Латинської Америки. В Україні також спостерігається великий дефіцит медсестер.
Щоб вирішити проблему з нестачею кадрів в сестринській справі, ВООЗ дала країнам такі рекомендації:
Поліпшити фінансування навчання медичних сестер.
Забезпечити працевлаштування медичним сестрам після проходження навчання.
Контролювати мобільність і міграцію медичних сестер, аналізувати причини їх переїзду в інші регіони країни або за кордон.
Інвестувати кошти в післядипломну освіту медсестер.
Впровадити керівні посади в сфері сестринської справи, щоб мотивувати персонал до професійного росту. Заснувати на рівні уряду посаду головної медичної сестри країни.
Поліпшити умови оплати праці, роботи, розширити права медсестер.
Враховувати той факт, що 90% медсестер в світі - жінки. Тому потрібно врахувати цей гендерний аспект в питанні мотивації персоналу, наприклад, розробити пільги для медсестер з маленькими дітьми.
Поліпшити законодавство, яке регламентує сестринська справа в країні.
Залучати медсестер до кадрового планування закладів охорони здоров'я, до прийняття управлінських рішень.
Висновок з усього вищевикладеного простий - щоб зберегти наявних медсестер і залучати в галузь нові кадри, потрібно фінансувати їх підготовку і перепідготовку, створювати робочі місця, покращувати умови праці та збільшувати заробітні плати, а також зміцнювати лідерську роль медичних сестер в установах охорони здоров'я. Слід зрозуміти, що без достатньої кількості грамотних і лояльних медсестер неможливо організувати нормальну роботу охорони здоров'я, а особливо - боротися з епідеміями.
Автор: Ольга Купріянова
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?