Авторизация

Нацрада з питань ВІЛ та туберкульозу підвела підсумки роботи за 3 роки

Нацрада з питань ВІЛ та туберкульозу підвела підсумки роботи за 3 роки
Майже 123 тисячі українців отримують препарати для лікування ВІЛ. З них майже 16 тисяч ВІЛ-позитивних людей, що знаходяться на непідконтрольній території. Загалом Україна має ліки для лікування 152 тисяч ВІЛ-позитивних людей.
23 серпня 2019 року Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції підвела підсумки роботи 3 років. Найголовніше досягнення - впровадження нової системи охорони здоров’я для пацієнтів, які мають ВІЛ чи туберкульоз та збільшення кількості людей, які отримують успішне лікування.
Як зазначив голова Нацради, Віце-прем'єр Павло Розенко, 93% пацієнтів, що отримують антиретровірусну терапію мають невизначуваний статус вірусного навантаження - а отже живуть повноцінним життям, адже вірус в їх крові зведено до мінімуму, зупинено руйнацію імунної системи та практично унеможливлено передачу ВІЛ іншій людині.
“Найбільшим викликом для нас залишається виявлення та залучення ВІЛ-позитивних людей до системи медичної допомоги. Майже третина людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій позитивний статус. За нашими оцінками, це близько 70 тисяч українців. Для досягнення глобальних цілей у подоланні ВІЛ-інфекції нам необхідно ще знайти, відправити на лікування та досягнути невизначуваного рівня вірусного навантаження у щонайменше 62 тисяч людей”, - наголосив Павло Розенко.
Вчасне виявлення туберкульозу серед українців також є пріоритетом, адже лише у 2018 році понад 26,5 тисячам людей було діагностовано цю хворобу, серед них 23% людей, що мають ВІЛ-інфекцію. За переконанням експертів, недовиявлення туберкульозу нині становить 25%.
Для виконання цих завдання МОЗ України спільно з Центром громадського здоров’я України проводять глобальні зміни у підходах до надання послуг з виявлення, лікування, профілактики і супроводу ВІЛ-інфекції та туберкульозу. Так, в цьому році Центр громадського здоров’я вперше в історії держави розпочав закупівлю за кошти бюджету послуг з профілактики та соціального супроводу ВІЛ (проведення тестування, програми обміну шприців та голок, консультації для людей, які дізналися, що мають ВІЛ-інфекцію та психологічну підтримку). Ці послуги держава зможе закуповувати також і у громадських організацій, які мають досвід у проведенні цієї роботи.
“Нарешті ми дійшли до цього розуміння, що держава не мусе все робити сама. Є досвід і робота, яку роками роблять наші громадські організації за донорські кошти. Віддтепер ці послуги може закуповувати держава. І це буде найкраще для наших пацієнтів - коли вони отримуватимуть послуги від тих, кому вони довіряють”, - зазначила доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я.
Також вона зазначила, що процеси змін йдуть паралельно із загальною трансформацією галузі охорони здоров’я: сімейні лікарі, які стають єдиним входом до отримання усіх медичних послуг, поступово перебирають на себе роботу з пацієнтами, які мають ВІЛ-інфекцію чи захворювання на туберкульоз. Робота лікарів первинної ланки з ВІЛ-позитивними та пацієнтами з туберкульозом має привести до дестигматизації цих хвороб, адже усі пацієнти будуть лікуватися в рівних умовах і лікарі матимуть більше стимулу отримувати додаткові знання про соціально-небезпечні хвороби, методи їх поширення та лікування.
Для продовження переходу на державне фінансування боротьби з ВІЛ-інфекцію, дуже важливо, щоб усі торги із закупівлі послуг з профілактики та соціального супроводу відбулися. Як повідомив гендиректор Центру громадського здоров’яВолодимир Курпіта, Центром було оголошено торги на 92 лоти з них поки відбулося лише 5. 87 конкурсних торгів було переоголошено:
“Я закликаю громадські та неурядові організації більш активно долучатися до торгів, адже це наша спільна боротьба. Ми дуже багато змогли досягнути на шляху до подолання ВІЛ і туберкульозу в Україні саме завдяки консолідації наших зусиль заради однієї мети”.


Результати роботи Нацради за 2016-2019 роки


З 2017 році держава почала закуповувати препарати замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) за бюджетні кошти. Україна стала першою державою із країн Східної Європи та Центральної Азії, яка це зробила.
Розроблено новий Законопроект “Про основні засади та стратегії державної політики з протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів до 2030 року”.
Затверджено Наказ, що дозволить розширити лікування антиретровірусною терапією (АРТ) людей з ВІЛ-інфекцією (Наказ МОЗ №317 від 05.02.2019).
Удосконалено систему управління якості лабораторних досліджень у сфері протидії ВІЛ (Наказ МОЗ №794 від 05.04.2019).
Затверджено новий клінічний протокол застосування АРТ для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції (Наказ МОЗ №1292 від 05.06.2019).
Забезпечено нормативне врегулювання процесу переходу закупівель послуг з профілактики та супроводу ВІЛ-інфекції за державні кошти та надано можливість закуповувати їх у громадських організацій, затверджено порядок надання послуг з профілактики ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, порядок надання послуг з догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, методики розрахунку та граничні тарифи послуг з профілактики ВІЛ серед групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та надання послуг з догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ (Постанова КМУ №497 від 12.06.2019, Наказ МОЗ №1606 від 12.07.2019, Наказ МОЗ №1607 від 12.07.2019).
Затверджено нову інструкцію з мікробіологічної діагностики туберкульозу (липень 2019, очікує реєстрації в Мінюсті).
Перекладено новий протокол з лікування резистентного та мультирезистентного туберкульозу (затвердження планується у вересні).
Розроблено та відправлено на погодження в ЦОВВ проект Наказу, який розширить кількість людей, які зможуть отримувати ЗПТ та усуне нормативні обмеження для впровадження програми ЗПТ у місцях позбавлення волі.
До розробки державних політик у сфері боротьби з ВІЛ-інфкцією та туберкульозом були залучені всі зацікавлені сторони з правом голоса: представники парламенту, дотичних міністерств та центральних органів влади, пацієнтських спільнот та уразливих до цих хвороб груп населення (представники геїв, лесбійок, бісексуалів, трансгендерних людей; людей, що вживають наркотики ін’єкційно; працівників та працівниць комерційного сексу; людей, які були або є позбавлені волі).
Протягом останніх двох років посилена робота з релігійними організаціями у питаннях просвітництва щодо соціально-небезпечних хвороб.
Здійснено моніторинг щодо поширення та протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу у Тернопільській, Одеській, Донецькій, Луганській, Вінницькій, Закарпатській та Харківській областях. Також були здійснені візити на місця у Волинській, Житомирській, Дніпропетровській областях, в м. Кропивницький та м. Суми.
Українські делегації брали активну участь у найголовніших міжнародних подіях по боротьбі з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом: на 73 сесії Асамблеї ООН, 22 міжнародній конференції з питань ВІЛ/СНІДу та глобальному діалозі щодо ВІЛ, у 10 міжнародній науковій конференції з питань ВІЛ/СНІДу, заходах Глобального Фонду, ВООЗ та StopTB-партнерства.
За даними ООН, кількість випадків інфікування ВІЛ в Україні знизилась на 11% у порівнянні з 2010, а число випадків переходу ВІЛ у СНІД знизилось на 51%.
Україна для Глобального фонду є прикладом виконання міжнародних зобов'язань та дотримання політики сталості/переходу/співфінансування.
Джерело: phc.org.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка