Авторизация

Вакцинація – єдиний дієвий захист від Правця


Вакцинація – єдиний дієвий захист від Правця
За 2019 рік в Україні зареєстровано вже 5 випадків правцю, з яких 1 – летальний. Двоє із п’яти хворих – діти. Останній випадок очікує на результати лабораторного дослідження.


Випадки зафіксовано на Київщині, Миколаївщині, Вінниччині, Львівщині та Закарпатті. Інфікуватися спорами бактерій Clostridium tetani, збудником правцю, можна в будь-якій точці планети. Запобігти захворюванню можна вчасною вакцинацією в дитинстві та системною ревакцинацією протягом всього життя.



Протягом останніх трьох років кількість вакцинованого населення зростає. Так, у 2016 році охоплення щепленнями від правцю дітей до одного року складало лише 21%, тоді як у 2018 році цей показник сягає 69,3%. Проте колективного імунітету від правцю бути не може – захисту потребує кожна людина! Від людини до людини це захворювання не передається.



Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Надалі доросла особа повинна кожні 10 років ревакцинуватися вакциною АДП-М, яка формує імунітет проти дифтерії та правця. Вакцинація за Календарем профілактичних щеплень для дітей та ревакцинація дорослих проводяться за державні кошти.



Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини.



Єдиний спосіб захистися від правця — вакцинація. Імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.



Симптоми правця:


стиснення щелеп;
м’язові спазми — часто в шлунку;
болісна напруга у всьому тілі;
проблеми з ковтанням;
«витріщання» очей;
головний біль;
лихоманка та надмірне потовиділення;
зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття;
неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм);
ламкість кісток;
ускладнення дихання.


Ускладнення, які може викликати правець:


закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії);
пневмонія, легенева інфекція.


Правець може призвести до смерті.
Симптоми можуть з’явитися протягом 3 – 21 дня після зараження. У разі появи перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті надзвичайно висока. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.
Джерело: phc.org.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?