Авторизация

МОЗ України презентувало представникам громадськості новий формат роботи груп експертів та фахівців із супроводу закупівель лікарських засобів та медичних виробів


МОЗ України презентувало представникам громадськості новий формат роботи груп експертів та фахівців із супроводу закупівель лікарських засобів та медичних виробів
Підвищення ефективності та прозорості процедур обговорили під час установчої зустрічі МОЗ України з представниками громадських організацій, які увійшли до оновлених експертних груп із супроводу закупівель лікарських засобів та медичних виробів. Загалом участь у зустрічі взяли близько 20 представників громадянського суспільства.


На зустрічі презентували формат, у якому працюватимуть оновлені експертні групи, а також зміни у системі публічних закупівель ліків та виробів. Серед іншого експертні групи будуть розробляти пропозиції до номенклатури лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів і послуг; розробляти пропозиції до інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі; розробляти та передавати на погодження пропозиції щодо дефіциту та/або профіциту бюджетних коштів за закупівлями; надавати міністерству необхідні медико-технічні уточнення, що стосуються предмету закупівлі.
“Роль представників громадянського суспільства в процесі закупівель лікарських засобів та медичних виробів – одна з ключових, адже інтереси пацієнтів – важливий елемент у процедурі прийняття рішень у сфері охорони здоров’я загалом та в політиці забезпечення лікарськими засобами зокрема”, - зазначила заступник Міністра з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина.



Учасники конференції обговорили продовження курсу ефективних закупівель і організації процесу. Не менш важливим було питання використання інноваційних інструментів, що відповідають найкращим світовим та європейським практикам. А саме - декларування потенційного конфлікту інтересів із виробником як лікарів, так і представників громадськості, які увійшли до груп експертів тощо. Згідно з новими критеріями, затвердженими відповідним Наказом МОЗ України, до експертних груп можуть входити представники організацій, які подадуть необхідний пакет документів. Зокрема, інформацію про джерела та розмір фінансування. Такі вимоги запровадили для підвищення рівня прозорості роботи груп і їх впливу на формування номенклатур державних закупівель.



Крім того, представники міністерства і громадських організацій обговорили впровадження нових підходів до застосування генеричних лікарських засобів та біосимілярів, а також - використання процедури оцінки медичних технологій, що передує прийняттю рішень щодо закупівлі препаратів на централізованому рівні.



Нагадаємо, цьогоріч Міністерство охорони здоров’я України сформувало експертні групи у зв’язку зі зміною підходів до організації державних закупівель з метою оптимізації супроводу закупівельного процесу. До груп увійшли 83 експерти та 22 представники громадських організацій.



Головною новацією стало об’єднання груп експертів та груп технічного супроводу. Відтепер експерти (лікарі або інші фахівці) будуть працювати разом з категорійними менеджерами ДП “Медичні закупівлі України”, співробітниками МОЗ України та представниками інститутів громадянського суспільства. Це дозволить поєднати клінічну експертизу, знання ринку медичних товарів та потреби пацієнтів при формуванні рекомендацій для МОЗ України.



Завдяки оптимізації, кількість таких груп скоротилася із 80 до 29, що дозволить зменшити адміністративне навантаження з координації експертних груп та консолідує наукову та економічну експертизи в ході здійснення державних закупівель. Такі новації покликані прискорити процес формування технічних завдань, а також супроводу державних закупівель.



Захід проведено у партнерстві та за підтримки Проекту USAID “Безпечні та доступні ліки» (SAFEMed).
Джерело: http://moz.gov.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?