Авторизация

Як українці розбагатіють в травні: які виплати підвищать в результаті індексації

Як українці розбагатіють в травні: які виплати підвищать в результаті індексації

Соціальні стандарти зростуть у травні лише на 52%; як припускають в Кабміні, це повинно покрити зростання цін
Як українці розбагатіють в травні: які виплати підвищать в результаті індексації
Автор фото: Олександр Яремчук, «Сьогодні»


Вже через кілька тижнів українцям проіндексують соціальні стандарти. Згідно із законом, мінімальна пенсія, зарплата і прожитковий мінімум повинні зростати як мінімум на рівень інфляції. Мінімальну зарплату в 2017-му піднімати більше не будуть, в той же час пенсії і прив'язані до прожиткового мінімуму виплати перерахують першого травня. Сайт «Сегодня» з'ясував, наскільки і коли «розбагатіють» українці.


На що вплине новий прожитковий мінімум
З січня по травень цього року прожитковий мінімум в Україні встановлено на рівні 1544 гривень, в наступному місяці його піднімуть до 1624 гривень. Правда, як визнають в Мінсоцполітики, реальний прожитковий мінімум для українця майже в два рази вище.


Тобто встановленої прожитковим мінімум суми не вистачить навіть на самий мінімальний набір товарів і послуг. «Уряд затвердив оновлені набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для визначення фактичного прожиткового мінімуму. Розрахунок вартісної величини цих наборів і визначив величину реального прожиткового мінімуму в 2017 році – 3200 гривень», – сказав на засіданні Ради в минулому році міністр соцполітики Андрій Рева.


Прожитковий мінімум в Україні – умовна величина, пояснює старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Скасувати його складно, так як визначення «прожитковий мінімум» зустрічається навіть у Конституції, і для змін необхідно зібрати 300 голосів народних депутатів. А для збільшення прожиткового мінімуму до реального рівня цін, у держави немає грошей.


«Є дуже багато критики з оцінки прожиткового мінімуму. Там з одного боку, наприклад, для пенсіонерів так і не заклали витрати на транспорт, хоча весь час погрожують скасувати пільги на безкоштовний проїзд. Дуже мало ліків, але є витрати на відвідування театрів, купівлю книжок. Прожитковий мінімум дуже часто критикують. Та й розмір прожиткового мінімуму не відповідають реальній вартості наборів продуктів і товарів. Дійсно, щось піднімають, але сам прожитковий мінімум це вже умовна величина. Я так розумію, що скасувати його зовсім бояться, він навіть фігурує в Конституції. З іншого боку, зробити його нормальним, зараз просто немає грошей», – розповідає експерт.
Які виплати зростуть з першого травня


ПЕНСІЯ ПО ВТРАТІ ГОДУВАЛЬНИКА ТА ДОПОМОГУ НЕЗАМОЖНИМ. У разі смерті одного з батьків одинока мати або батько мають право на щомісячну пенсію на дитину до 18 років (для студентів до 23 років). Розмір цієї пенсії залежить від прожиткового мінімуму і доходу сім'ї. Так, від прожиткового мінімуму на дитину віднімають середньомісячний дохід сім'ї на одну людину. Різницю самотньому батьку виплачують щомісяця.


Наприклад, сім'я з трьох осіб має сукупний дохід у чотири тисячі гривень. На одну людину – 1333 гривень. При цьому, до першого травня прожитковий мінімум для дитини до 18 років – 1689 гривень. Відповідно, розмір пенсії складає всього 355 гривні. Після першого травня прожитковий мінімум для дитини до 18 років збільшать до 1777 гривень, якщо дохід родини не зміниться, пенсія зросте до 444 гривень.
Українська сім'я вважається незаможної, якщо їх сукупних дохід менше прожиткового мінімуму на сім'ю. При цьому держава гарантує, що такі сім'ї будуть отримувати як мінімум прожитковий мінімум, тому різницю між доходом сім'ї та мінімалкою компенсують посібником.
До слова, при цьому в законі зазначається, що право на допомогу не мають сім'ї з безробітними (якщо працездатний член сім'ї сидить вдома як мінімум три місяці).


Якщо після індексації прожиткового мінімуму дохід сім'ї не зміниться, розмір допомоги зросте.


ПЕНСІЇ. Українські пенсіонери отримують не менше 1247 гривень, у травні пенсії піднімуть до 1312 гривень. Крім того, в жовтні українцям обіцяють «осучаснити» виплати. Пенсія українців залежить від трьох показників: середньої зарплати по країні на момент, коли виходив на пенсію, стажу та співвідношення власної зарплати до середньої. Враховуючи, що середня зарплата зростає з кожним роком, пенсії українців необхідно «осучаснювати». Останній раз таке «осучаснення» відбувалося в 2012-му році. За цей час середня зарплата в Україні зросла в два рази, в результаті мільйони українців на «заслуженому відпочинку» мають розрахунковий розмір пенсії нижче прожиткового мінімуму.


Як розраховується пенсія:
П = Зп * КЗ * Кс
П – розмір пенсії,
Зп – заробітна плата (середня зарплата за три роки до виходу на пенсію)
Кз - коефіцієнт заробітної плати (співвідношення своєї зарплати до середньої по країні)
Кс – коефіцієнт страхового стажу (кожен пророблений рік множиться на 135)


За даними Мінсоцполітики, частина пенсій розраховані з урахуванням середньої зарплати 191791 гривень. Наприклад, розмір пенсії для українця, який пропрацював 35 років і отримував середню зарплату, можна розрахувати так: 191791 * 1 * 047 = 9014 гривні. Враховуючи, що пенсія за віком в Україні не може бути нижче 1247 гривень, ще 3456 гривні доплачують з Пенсійного фонду.


Ще в минулому році міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував майбутнє «осучаснення» пенсій з урахуванням нового показника середньої зарплати. Як повідомило джерело «Сегодня» в робочій групі міністерства з підготовки «осучаснення», пенсії підвищать з урахуванням середньої зарплати 3764 гривень. При цьому коефіцієнт страхового стажу скоротять з 135 до


Після «осучаснення» цю ж пенсію перерахують за формулою: П = 3764 * 1* 035 = 1317 гривень. Однак, якщо зарплата, наприклад, була в два рази вище середньої по країні, зараз пенсіонер (зі стажем 35 років) отримує 1800 гривень, а після «осучаснення» буде отримувати 2634 гривні.


ЯК ПЕРЕРАХУЮТЬ СУБСИДІЇ. При розрахунку субсидії в соціальній службі розраховують обов'язковий платіж для сім'ї. Незалежно від того, скільки використовували ресурсів (в межах соціальної норми), доведеться платити фіксовану суму щомісяця. Дохід на одного члена сім'ї ділять на базовий коефіцієнт 2 і прожитковий мінімум, одержану суму множать на 15%.


Наприклад, загальний дохід сім'ї з чотирьох осіб – 3200 гривень. За 800 гривень на кожного. Згідно з вказаною вище формулою, можна розрахувати суму обов'язкового платежу: 800 /1544 /2 * 15% = 38% від загального доходу, тобто за комуналку сім'я віддасть 1216 гривні. У травні, після зростання мінімалки, ця ж сім'я з мінімальною зарплатою на чотирьох заплатить за комуналку 1152 гривні, тобто на шість гривень менше.


Від співвідношення доходу сім'ї до прожиткового мінімуму залежить і розмір субсидії. Якщо дохід не змінюється, а прожитковий мінімум зростає – розмір субсидії для українців збільшується.


При цьому розмір субсидії для сімей з безробітними скоротиться. З середини минулого року, якщо працездатний член сім'ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент – 3200 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім'ї вважали дохід у розмірі одного прожиткового мінімуму.


Так, якщо сім'я з 4 працездатних осіб має сукупний дохід 10 тисяч гривень, але при цьому один із членів родини офіційно не працює, при нарахуванні субсидії буде вважати, що сім'я заробляє 132 тисяч гривень. Тобто субсидія безробітному покладена на тому ж рівні, що і субсидія для українця з мінімальною зарплатою.


Індексація може не покрити навіть зростання інфляції
За перші три місяці 2017 рівень інфляції в Україні склав 39%, при цьому в березні традиційно очікується сезонне зростання цін – запаси продуктів на складах скорочуються і до першого врожаю овочів і фруктів відбувається подорожчання. Якщо за підсумками березня ціни зростуть більше, ніж на 13%, нові соціальні стандарти не покриють навіть інфляцію.


Щоб добробут українців повернулося на рівень 2014-го року, пояснюють економісти, при сучасних цінах пенсія повинна бути не менше 1800 гривень. Так, з 2014-го року ціни виросли як мінімум на 80%, а соціальні стандарти – лише на 31%.


«Кумулятивна інфляція була достатньою високою. Вона склала за кілька років 70%. Для того, щоб реальні доходи зросли – соцстандарти повинні були збільшитися на 70%. Що стосується більш усередненого показника, це рівень інфляції за станом трьох років: 20142015 і 2016. Кумулятивний рівень інфляції перевищить 90%. Для того, щоб українці як мінімум не втратили свої доходи, мають отримувати доходи в 19 рази більше», – пояснює виконавчий директор фонду Блайзера Олег Устенко.


До речі, прожитковий мінімум в Україні один з найнижчих серед пострадянських країн. Приміром, в Росії прожитковий мінімум – 186 доларів, у Білорусі – 96 доларів, у Грузії – 68 доларів, Казахстані – 79 а в Україні – всього 58 доларів (дані на початок цього року).


http://www.segodnya.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка