Авторизация

Зберігайте спокій і заощаджуйте енергію – поради експертів для українців

Тепер, коли Україна відмовилася від марнотратного механізму бюджету на енергоносії, українці, як ніколи раніше, зацікавлені у зменшенні споживання енергії. Гранти, пільгові кредити, а також невеликі поради щодо енергоощадження вдома і в офісі допоможуть українцям впоратися з новими тарифами на електроенергію.
Зберігайте спокій і заощаджуйте енергію – поради експертів для українців

«Тепер зі встановленими лічильниками ми заощаджуємо до 50% на рахунках за опалення. Минулого року наше ОСББ взяло участь у державній програмі «теплих кредитів». Завдяки цій програмі нам вдалося повернути 47% витрачених коштів на термомодернізацію», – розповідає Василь Рудніцький, керівник київського ОСББ «Автотранспортник-2». «Ми підготували проектну заявку на проведення термомодернізації нашого будинку і звернулися до банку за урядовим кредитом. Держава надає кошти через Ощадбанк і Укргазбанк для покриття частини тіла кредиту на енергоощадні заходи».
По завершенню робіт ОСББ «Автотранспортник-2» представив звіт до місцевого відділення Ощадбанку, який повернув частину витрат на придбані матеріали. Таким чином ОСББ отримало позику у розмірі 150 тисяч гривень, а повернуло лише 114 тисяч гривень. Крім того, Рудніцький очікує повернути ще 30% від вартості у рамках міської бюджетної програми.
За рахунок кредиту ОСББ оновило систему теплопостачання та встановило погодний контролер, який регулює кількість тепла в будівлі відповідно до температури ззовні.
Андрій Чубик, виконавчий директор центру глобалістики «Стратегія XXI», наголошує насамперед на важливості скорочення споживання, а не заощадження на тарифах. Економія енергії повинна бути кінцевою метою для всіх споживачів – від домогосподарства до підприємства. Це допоможе споживачам не так різко відчути на собі підвищення тарифів.
«Варто стежити за технологічними новинками. Більшою мірою це стосується підприємств, які мають більше можливостей застосовувати ноу-хау і переймати енергоефективні практики інших компаній, особливо за кордоном», – говорить Чубик.
Компанія може залучити зовнішнього енергоаудитора або навіть запровадити в себе таку посаду. Це допоможе визначити структуру споживання та випрацювати конкретні заходи для оптимізації ресурсів.
Крім того, зменшити енергоспоживання допоможуть енергозберігаючі лампи, датчики руху і перемикання комп’ютерного обладнання в режим заощадження енергії. У поєднанні ці прості рішення можуть призвести до значної економії енергії. Домогосподарства також можуть скористатися цими порадами.
Міжнародні донори надають пільгові кредити та гранти для запровадження енергоефективних заходів в Україні. Серед великих проектів, наприклад, європейські фонди Nefko, Фонд E5P, IQ Energy, а також проект ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
Наприклад, Фонд E5P надає кредити і гранти для муніципалітетів; водночас IQ Energy забезпечує грантами індивідуальних домовласників та ОСББ.
ОСББ також можуть звернутися до місцевої влади за допомогою в модернізації будинків та інфраструктури. Деякі українські міста, такі як Славута, створили револьверні фонди для надання позик з енергоефективності за рахунок раніше повернених.
Багато європейських країн пройшли через такі ж труднощі, впроваджуючи енергоефективні технології, проте їхній перехід до енергозаощадження, у порівнянні з Україною, відбувався більш поступово. Країни-члени ЄС також підтримували заходи щодо енергозаощадження, супроводжуючи підняття тарифів бюджетними програмами допомоги. Спеціалізовані фонди для підтримки проектів щодо зменшення енергоспоживання наразі діють у Польщі та Словаччині.
«Базуючись на досвіді країн східної Європи, Україна запровадила програму так званих «теплих кредитів», щоб допомогти людям здійснити енергоощадні заходи в своїх будинках. Ця програма дійсно запрацювала. Із середини 2014 року Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження забезпечило значну кількість пільгових кредитів для ОСББ», – розповідає Дмитро Науменко, старший аналітик інформаційної кампанії «Сильніші разом!». «Програма є корисною, оскільки проекти з енергоефективності, як правило, недешеві. Наприклад, термомодернізація 16-поверхівки, в якій я мешкаю, коштує близько п’яти мільйонів гривень».
Програма «теплих кредитів» може бути об’єднана в єдиний фонд з енергоефективності, який будуть співфінансувати та координувати міжнародні донори, зокрема Євросоюз. Цей фонд пропонуватиме дешеві кредити для компенсації вартості заходів щодо підвищення енергоефективності в житловому секторі.
Наразі не вщухають обговорення того, як цей фонд повинен функціонувати. Згідно з робочим планом, відповідні поправки до законодавства мають прийняти у вересні. За найоптимістичнішим сценарієм, фонд буде створено в квітні 2017 року.
Марина Гажур, керівник проектів ХОГО «Регіональна рада підприємців», зазначає, що домовласники можуть заощаджувати на рахунках до 70% завдяки утепленню та модернізації інфраструктури багатоквартирних будинків. Електричні та газові лічильники допомагають контролювати витрати енергії.
Впроваджуючи заходи з підвищення енергоефективності, корисно почати з енергоаудиту. Він допоможе визначити найоптимальніші варіанти економії та порівняти споживання енергії до і після реалізації заходів з енергоефективності.
«Енергоефективність будівель можна покращити завдяки комплексній термомодернізації та ізоляції, зокрема модернізації систем опалення, гарячого водопостачання, вентиляції, кондиціонування і освітлення», – розповідає Гажур. Вона не радить робити «клаптикове» утеплення квартир: «Зазвичай, це неефективно. Хоча комплексна термомодернізація будівлі – річ непроста, однак необхідна».
Кілька маленьких порад, які допоможуть заощадити гроші:
Не закривайте опалювальні прилади занавісками, стінами, килимами, тощо – це перешкоджає циркуляції тепла в приміщенні.
Встановіть екрани радіатора. Вони дешеві, але корисні, адже запобігають втратам тепла до 5%.
Тримайте вікна в чистоті, щоб вони пропускали максимум сонячного світла в кімнату.
Встановіть лічильники, щоб платити тільки за спожиту енергію.
Замініть всі освітлювальні прилади на світлодіодні лампи, які споживають менше електроенергії та мають термін роботи.
Вимикайте пристрої, коли їх не використовуєте.
Купуючи техніку, зверніть увагу на її клас енергоефективності (в ідеалі A +++).
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?