Авторизация

Із соломи, дерева та глини – на Чернігівщині втілюють проект спорудження екобудинків

На Чернігівщини втілюють проект спорудження екологічно чистих будинків. Побудова і облаштування домівки із соломи, дерева та глини, площею 30 квадратних метрів, коштує приблизно десять тисяч доларів. Зведення аналогічного за метражем помешкання з цегли чи газоблоків обходиться на п’ять тисяч доларів дорожче. Терміни будівництва еко-оселі теж менші – таку хату можна спорудити за місяць. Першу з них здали у селі Гориця Менського району Чернігівської області.
Із соломи, дерева та глини – на Чернігівщині втілюють проект спорудження екобудинків

Для будівництва екологічного будинку із соломи використовують дешеві матеріали, які легко знайти фактично в будь-якому куточку України.
«Тут використані всі матеріали екологічні: дерево, солома, глина. До того ж, усі вони наші. Тобто не привезені звідкись, а все рідне. Не використовується хімія», – розповідає координатор проекту будівництва екобудинків Ігор Подгорний.
Не страшні екобудинку ані гризуни, ані пожежі, запевняють фахівці. Миші та щури не живуть у пресованій соломі, з якої створюють хати. А щоб не виникла пожежа, матеріали обробляють спеціальним антибактеріальним та протипожежним розчинами. У таких будинках добре відпочивати, переконують знавці екологічного будівництва.

«Перевага такого будинку в тому, що коли перебуваєте всередині, незалежно від того, яка погода на вулиці – чи то сонце, чи то прохолода – всередині будинку прохолодно, в межах 20–22 градусів», – пояснює виконроб Сергій Олексієнко.
Технологія будівництва будинку проста: дерев’’яні панелі заповнюють пресованою соломою. З них роблять каркас будинку, який потім обмазують глиною. Таке помешкання добре зберігає тепло всередині.

«На стелі, ми вже бачимо, поклали сіно, солому, і все воно буде штукатуритись зсередини глиною. І ось уже виходить суцільний блок. Таким чином ми розуміємо, що виходить такий собі тепловий сейф», – говорить Ігор Подгорний.
Солома є головним теплозберігальним компонентом будинку. Якщо стіна завтовшки 67 сантиметрів, то 50 сантиметрів в панелі займає саме пресована солома.

Екологічне будівництво стає все популярнішим на Чернігівщині. Цікавлять екохати насамперед тих, хто не має багато грошей на придбання житла. Наприклад, переселенців.
«Ця проблема – житло – актуальна для багатьох людей наразі. Тому, якщо ця технологія дає можливість будувати швидко, будувати надійно, я думаю, що це дуже цікава тема», – переконана переселенка з Луганської області Марія Михайленко.
За такими солом’яними будинками – майбутнє української провінції
Схожі хати будували наші пращури. Тільки раніше солому не пресували, а змішували з глиною, і вже з цього матеріалу зводили будинки. Фахівці з екобудівництва переконані, що саме за такими солом’яними будинками – майбутнє української провінції.

«Технологія, коли плита набивається соломою, а вже потім будинок зводиться власне з цих плит, і ці ж плити служать і каркасом – це вже, скажімо, наступний етап солом’яного будівництва», – вважає експерт з екологічного будівництва Мирослав Пархоменко.
Поки що на Чернігівщині тільки почали зводити солом’яні будинки. Їх будують для центру розвитку людини в одному з районів області. Планують, що туди приїжджатимуть на відпочинок городяни.
Мирослав Пархоменко
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка