Авторизация

Україна та Сербія нарощують обсяги взаємної торгівлі – спільна заява Президентів двох країн

В ході офіційного візиту до Республіки Сербія Президент України Петро Порошенко повідомив, що взаємний українсько-сербській товарообіг суттєво зростає. «В першому кварталі поточного року він зріс на 34% і складає дуже пристойну цифру»,  - сказав Петро Порошенко та висловив сподівання на розширення торгівельних позицій.


Глава Української держави закликав сербських підприємців, використовуючи малу приватизацію, нові приватизаційні конкурси, різке зростання якості інвестиційного клімату, вкладати гроші в Україну. Петро Порошенко нагадав, що Україна піднялася зі 153 на 76 місце в рейтингу Doing Business. «І це один з найбільших прогресів, який будь-яка країна демонструвала будь-коли», - додав він. 


За його словами, перспективними напрямками для інвестицій в нашу країну є харчова промисловість, фармакологічна галузь, переробна та машинобудівна промисловість. Петро Порошенко висловив переконання, що цьому буде сприяти і завершення переговорів по створенню зони вільної торгівлі та прискорення вступу Сербії до Всесвітньої організації торгівлі.



Україна та Сербія нарощують обсяги взаємної торгівлі – спільна заява Президентів двох країн

Президент України також повідомив, що сьогодні під час українсько-сербських переговорів було домовлено про скликання найближчим часом двосторонньої міжурядової комісії.


«Ми домовилися, що лише по одній-двох позиціях, по зерну і по кукурудзі будуть заходи, які будуть захищати сербський ринок зі зрозумілих причин. По усьому решта – і це наша принципова позиція – ми прибираємо будь-які бар’єри. Лише вільна торгівля, лише відсутність будь-яких бар’єрів гарантує зростання товарообігу, гарантує  зміцнення економічних зв’язків між нашими країнами»,  - наголосив  Петро Порошенко.


Глава Української держави також повідомив про підписання документу, який має на меті ефективну боротьбу з корупцією. Мова йде про обмін даними між митними органами України і Сербії. «Для того, щоб ми мали «наскрізну» митну декларацію, для того, щоб не дозволяти тим, хто нечесний на руку, ухилятися від податків як в Україні, так і в Сербії. І підвищити ефективність боротьби з корупцією», - повідомив він. Петро Порошенко також зауважив, що подібні документи Україна має підписати з усіма основними своїми торговельними партнерами.


В свою чергу, Президент Сербії Александар Вучич зазначив, що лише з 2017 року, після великого падіння, тільки зараз Україна та Сербія почали нарощувати обсяги торговельної співпраці. «І тут маємо дані щодо збільшення імпорту і експорту з обох сторін», - сказав він та висловив сподівання, що найближчим часом буде досягнута цифра в 1 млрд доларів.


«Я вірю, що незабаром у нас буде підписана Угода про вільну торгівлю між Україною і Сербією», - зазначив Президент Сербії та висловив готовність його країни активно працювати в цьому напрямку. При цьому він підкреслив, що Сербія має велику зацікавленість в розвитку торговельних та бізнесових відносин з Україною.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка