Авторизация

Це ще один-одинехонек крок до реформування КС відповідно до потреб українського суспільства - Олексій Філатов про прийняття в першому читанні законопроекту «Про Конституційний Суд України»

У четвер, 9 лютого парламент 239 голосами «за» підтримав проект закону «Про Конституційний Суд України» в першому читанні. Законопроект був розроблений Радою з питань судової реформи та внесений до парламенту народними депутатами – членами Ради.


Заступник Глави Адміністрації Президента та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов підкреслив: «Сьогоднішнє результативне голосування – це ще один крок до реформування Конституційного Суду відповідно до потреб українського суспільства та положень Основного закону, які набули чинності восени минулого року".


"Сподіваємося, що він буде проголосований у другому читанні в максимально короткі строки», - зазначив Олексій Філатов.


Проект закону «Про Конституційний Суд України» імплементує зміни до Конституції щодо правосуддя, що набрали чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КСУ, статусу суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав і порядку звернення до Суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень Суду, а також інституту конституційної скарги – нового додаткового механізму захисту прав і свобод людини.


Законопроект запроваджує конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду, яким передбачено, що Президент, Верховна Рада, з’їзд суддів формуватимуть конкурсні комісії, члени яких мають бути правниками з визнаним рівнем компетенції. Кожна Конкурсна комісія за результатами аналізу інформації щодо кандидатів та проведення співбесід надаватиме рекомендації суб’єкту призначення.


Конституційний Суд діятиме у складі колегій, Сенатів або Великої палати. В рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою особи.


Велика палата у повному складі суддів КСУ буде вирішувати питання щодо конституційності законів України, актів ВРУ, Президента України, КМУ, ВР АРК; офіційного тлумачення Конституції; конституційності законів України (їх окремих положень) за конституційними скаргами фізичних і юридичних осіб у разі відмови Сенату від розгляду справи на користь Великої палати; вирішуватиме процесуальні питання, що виникають під час конституційного провадження та інші питання віднесені до компетенції Конституційного Суду.


Законопроектом врегульовано порядок подання та розгляду конституційних скарг. Так, передбачено, що подати конституційну скаргу зможе фізична або юридична особа за умови, що остаточне судове рішення у її справі набрало чинності після 1 жовтня 2016 року, і з дня набрання ним законної сили сплинуло не більше 3 місяців, а також було використано всі національні засоби юридичного захисту.


Довідка.


Проект Закону «Про Конституційний Суд України» зареєстрований за № 5336-1. З текстом законопроекту можна ознайомитися за посиланням.


Рада з питань судової реформи є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Основними завданнями Ради є підготовка та подання Президентові України пропозицій стосовно стратегії реформування судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів, розроблення планів дій щодо впровадження цієї стратегії; сприяння налагодженню ефективного механізму взаємодії державних органів, інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій із зазначених питань; підготовка пропозицій щодо вдосконалення законодавства у сфері судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів тощо.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка