Авторизация

Вісті з Полтави - Краєзнавчий музей шукає розробників віртуальної реальності для експозицій про Дальний Схід і Стародавній Єгипет

Вісті з Полтави - Краєзнавчий музей шукає розробників віртуальної реальності для експозицій про Дальний Схід і Стародавній Єгипет

Експозиція краєзнавчого музею про Далекий Схід і Стародавній Єгипет | Фото надане Катериною Бабіч

Полтавський краєзнавчий музей проводить тендер на VR-розробку для вітрин «Стародавній Єгипет» і «Далекий Схід» за 200 тисяч гривень


17 вересня Полтавський краєзнавчий музей ім. Василя Кричевського оголосив тендер на створення віртуальної реальності для двох вітрин: «Далекий Схід» і «Стародавній Єгипет». Очікувана вартість розробки — 200 тис. грн. Про це «Полтавщині» стало відомо з порталу Prozorro.












Згідно з тендерною документацією, розробник має створити додаток, який міститиме сцену з оточенням і 3D-копіями експонатів. Відвідувач опинятиметься у відповідній історичній епосі, а довкола нього будуть 3D-зображення експонатів, які він має використовувати відповідно до сценарію життєвої ситуації того часу.



Останній розпишуть вже разом з виконавцем — відповідно до побажань музею. Сцена буде оптимізована під швидкість завантаження та роздільну здатність — без критичної втрати деталізації.



Також в умовах вказано, що користувачі повинні мати змогу взаємодіяти з віртуальним середовищем за допомогою інтерактивних елементів керування, змінювати напрям погляду та переміщатись у просторі. Анімація має бути візуально реалістичною, навігація — зрозумілою та зручною, а сам додаток — мати фонові звуки та звукові ефекти.



Проект буде відтворюватися на пристрої Oculus Quest 2. Такі VR-окуляри музей отримав у серпні цього року — спеціально під майбутні розробки віртуальної реальності. Оскільки наразі у приміщеннях проходить масштабна реставрація, музей має змогу осучаснити експозиції за допомогою нових технологій.



У відповідному дописі у фейсбуці музей висловив вдячність у допомозі з придбанням Полтавській ОДА та її голові Олегу Синєгубову, його заступниці Катерині Рижеченко, а також IT-фахівцію Олегу Голоті. Останній створив доповнену реальність в експозиції заповідника «Поле Полтавської битви», а також — у музеї Панаса Мирного.



Зазначимо, що це друга спроба краєзнавчого музею замовити VR-розробку. Перший тендер був оголошений 7 серпня, але його скасували, бо на конкурс не подалося жодного учасника. Якщо і на цей раз ніхто не подасть заявку, музейники матимуть право підписати договір напряму із тим виконавцем, якого виберуть самостійно.



За актуальними умовами тендера, такий розробник повинен мати відповідне обладнання та матеріально-технічну базу, працівників відповідної кваліфікації та досвід створення аналогічних проектів з музеями.



Нагадаємо, у серпні Департамент культури, молоді та сім’ї Полтавської міськради замовив створення доповненої реальності для музею Володимира Короленка. Розробку виконує ФОП Світлана Попова зі Львова — за 180 тис. грн.


Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка