Авторизация

Вісті з Полтави - ВП «Зоря» «Астарти Прихоролля», як відповідальний платник податків, разом із сільрадою допомагає музею у Новоаврамівці бути одним з кращих в області


Вісті з Полтави - ВП «Зоря» «Астарти Прихоролля», як відповідальний платник податків, разом із сільрадою допомагає музею у Новоаврамівці бути одним з кращих в області

Новоаврамівський краєзнавчий музей працює з 1959 року

Регіональні підприємства агропромхолдингу «Астарта-Київ» щороку підтримують громади, на території яких працюють. Зокрема, відповідально сплачують податки до місцевих бюджетів, які направляються на забезпечення та розвитку закладів соціальної сфери. Серед інших, на території Новоаврамівської ОТГ — краєзнавчий музей.


Виробничий підрозділ «Зоря» товариства «Астарта Прихоролля» обробляє майже 4 тис. га землі у Староаврамівці та Новоаврамівці Хорольського району. Торік підприємство сплатило близько 110 млн грн податків.






— Ведемо соціально відповідальний бізнес. Допомагаємо жителям і сільським радам, які звертаються по допомогу. Надаємо кошти на ремонти шкіл, дитсадків, ФАПів, а ще утримуємо водогони. Як соціально спрямована компанія, вважаємо це нашим обов’язком перед пайовиками та партнерами, — говорить директор ВП «Зоря» ТОВ «Астарта Прихоролля» Віктор Колісніченко.




Директор ВП «Зоря» ТОВ «Астарта Прихоролля» Віктор Колісніченко

Один із закладів, якому допомагає така відповідальна сплата податків, — краєзнавчий музей у Новоаврамівці. Понад 60 років тому його заснував учитель історії місцевої школи Федір Могиленко. Експозиція розміщена у шістьох виставкових залах, об’єднаних у чотири відділи: історичний, етнографічний, Слави та далекого минулого краю. Сюди приїздять люди не лише з усіх куточків України, а й закордону.




Завідувачка Новоаврамівського краєзнавчого музею Оксана Лисенко

— Відвідувачі в захваті від старовинних возів, плугів, автентичного одягу, колекцій рушників і хусток. В етнографічному відділі найбільше вражає інтер’єр селянської хати. Більшість експонатів надають місцеві жителі та меценати. Вдячна їм за це, — зазначає завідувачка Новоаврамівського краєзнавчого музею-філії Хорольського районного краєзнавчого музею Оксана Лисенко.



У відділі минулого рідного краю можна побачити археологічні знахідки, перші історичні згадки про виникнення села. В історичному — гості дізнаються про період козаччини, події Української революції 1917-1920 років, Голодомор. Окрему залу працівники присвятили землякам, які брали участь у Другій світовій війні, у війні в Афганістані, АТО й ООС.



— Проводимо години пам’яті та вшанування односельців, які свого часу героїчно боролися за незалежність країни. Також організовуємо виставки картин і виробів наших талановитих жителів, — ділиться Оксана Олександрівна.




У закладі зібрали колекції старовинного одягу


У етнографічному відділі відтворили інтер'єр селянської хати


У відділі далекого минулого краю можна побачити археологічні знахідки


У історичному залі зберігають віз, віялку

За словами завідувачки музею, для дітлахів тут влаштовують театралізовані дійства.



— Дівчаток одягаємо у старовинний одяг, даємо спробувати дістати рогачем горщики з печі. Хлопці ж можуть відчути себе господарями й наклепати сапу чи косу. Крім того, граємо з ними в ігри. Наприклад, ми називаємо літери з абетки, а вони шукають експонати, назви яких починаються на ті букви. Проводимо з ними час із користю, — зауважує пані Оксана.



У Новоаврамівському краєзнавчому музеї працюють люди, які всіми серцем і душею люблять свою справу. І цінують підтримку, яку надають соціально відповідальний бізнес і влада.



Довідка: ТОВ «Астарта Прихоролля» об’єднує кілька виробничих підрозділів — «Перше Травня», «Зоря», «імені Ватутіна», «імені Іваненка». Працює у Хорольському та Миргородському районах.


ГО «Полтавщина Аграрна»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка