Авторизация

Вісті з Полтави - Чи матиме Олександр Мамай коаліцію у майбутній міськраді Полтави — оцінка лояльності прохідних партій


Вісті з Полтави - Чи матиме Олександр Мамай коаліцію у майбутній міськраді Полтави — оцінка лояльності прохідних партій

Після можливої перемоги Мамая та «За майбутнє» на виборах — його союзниками можуть частково стати невеликі групи у «Батьківщині» за обласною квотою та у «СН» за квотою групи Коломойського. Цього може стати недостатньо для своєї коаліції


З огляду на «апгрейд» полтавської міської організації «Батьківщини» та чіткі амбіції нового лідера Андрія Матковського стати міським головою Полтави,  ми вирішили проаналізувати контури майбутньої депутатської комісії у оновленому складі Полтавської міськради 8-го скликання.



Нинішній склад більшості вже доробляє свою каденцію і ніхто з основних її бенефіціарів не розраховує на прийняття фінансово вагомих рішень. Однак уже зараз вони хочуть через виборчу реінкарнацію відродитись у новому складі, щоб знову стати владою, а не опозицією.



На початку липня «Полтавщина» опублікувала результати соцопитування, у якому за Олександра Мамая готові проголосувати 38% виборців, які вже визначилися з кандидатом та підуть на вибори, за кандидата від «Слуги народу» — 22%.



Заручившись підтримкою всеукраїнської партії «За майбутнє» (неофіційна та хейтерська назва «За майбах»), Олександр Мамай активно зустрічається з виборцями на округах і впевнено дивиться у своє майбутнє в якості міського голови Полтави.



З огляду на те, що майбутня коаліція буде вибудовуватись якщо не навколо міського голови, то з урахуванням його інтересів, «Полтавщина» спробувала проаналізувати шанси на створення саме проМамаївської коаліції.



«Батьківщина»



Напевно, противники створення саме такого формату майбутньої коаліції позитивно сприйняли похід Андрія Матковського за булавою міського голови. Як ми вже писали, Юлія Тимошенко пропонувала Олександру Мамаю піти на вибори під її прапорами, керуючись властивим їй прагматизмом — Мамай є найбільш рейтинговим кандидатом, а хто він такий — питання надцяте.



І навіть після уходу Олександра Федоровича в іншу команду, у майбутній раді «Батьківщина» могла б підставити йому плече саме завдяки прагматизму Юлії Володимирівни.



Тепер Андрій Матковський сам хоче стати мером і природно хотів би сформувати коаліцію під себе, а не під свого вічного конкурента. Можливо, міський партійний список буде доповнений за квотою обласної організації, на яку має вплив її спонсор Сергій Бєлашов. А це людина, яка близька до Олександра Мамая — його дружина Ліліана Бєлашова хоч і номінально, але є депутатом від його фракції «Совість України».



У такому разі оцінимо лояльність «Батьківщини» до Олександра Мамая у 50%.



Опозиційна платформа — За життя



У січні 2019 року Олександр Мамай виступив на з’їзді цієї політичної партії у якості голови обласного осередку ОПЗЖ, на якому він, напевно, розчулив своєю промовою керівництво партії. Адже, за нашою інформацією, екс-мер Полтави отримав від центру кошти на парламентську кампанію ОПЗЖ. Однак після цього Олександр Мамай різко замовк на тему любові до ОПЗЖ — і ні пари з вуст.




Виступ Олександра Мамая на з’їзді ОПЗЖ на початку 2019 року

Центральне керівництво запам’ятало це і не пробачило. Непрямим доказом цього стала філіппіка Іллі Киви стосовно Олександра Мамая, якого він назвав злочинцем і пообіцяв посадити на лаву підсудних. Вочевидь, така різка заява не могла не узгоджуватись з центральним керівництвом партії.



Тому, не заважаючи на певну ідеологічну схожість Олександра Мамая та ОПЗЖ, на партнерство між ними поки розраховувати не слід. І фактор Оксани Деркач, яка піде на вибори від ОПЗЖ, своєї ролі тут не матиме. Так, Оксана Деркач була союзником Олександра Мамая, однак з часом вони віддалились, а сама Оксана Деркач не отримала права формувати виборчій список своїми людьми.



Лояльність — поки близька до нуля.



Слуга народу



Свою квоту у майбутній фракції «СН» в міськраді матиме так звана група Ігоря Коломойського. Саме через цю смичку ̶г̶о̶р̶о̶д̶а̶ ̶и̶ ̶д̶е̶р̶е̶в̶н̶и̶ групи Ігоря Валерійовича в «СН» та фракції «За майбутнє» у міській раді буде відбуватися їх співпраця. Однак інші групи в «СН» виступлять категорично проти такого сценарію.



Лояльність — 30%.



«Рідне місто»



Дамо шанс місцевому проекту на повторне проходження до міської ради. У цьому випадку все зрозуміло. Лідер партії Олександр Удовіченко, який, напевно, піде на вибори міського голови, однозначно не бачить свого тезку політичним союзником.



Лояльність — 0%.



Партія простих людей Сергія Капліна



Також внесемо цих учасників місцевих перегонів до списку можливих депутатів. Після пам’ятної і трохи італійської за звучанням фрази Олександра Мамая на адресу Сергія Капліна «Сперма на роті» подальший аналіз вже не має значення, навіть враховуючи цинізм та прагматизм наших політиків.



Лояльність — 0%.



Насамкінець можна оцінити шанси партії «За майбутнє» набрати стільки депутатів, щоб, маючи певний відсоток лояльності серед інших фракцій, сформувати свою більшість.



Тут слід врахувати те, що перший рейтинг Олександра Мамая може автоматично не перетворити «За майбутнє» в найбільшу фракцію. Потрібен час на прив’язку його імені саме до цієї політичної партії, адже до недавнього часу його команда розкручувала партію «Народ».




За нашою інформацією, команда «За майбутнє» на вересень та жовтень не має броні на рекламні площі у місті

Існують й проблеми з зовнішньою рекламою, адже, за нашою інформацією, на перші два осінні місяці рекламні площі вже зайняті — і команда «За майбутнє» броні не має.



Втім, навіть не зважаючи на ці труднощі, Олександр Мамай може розраховувати на перемогу «За майбутнє» за результатами виборів у міську раду. Однак чи дасть це йому старт для формування своєї більшості чи стане просто елементом для торгів — побачимо вже незабаром.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?