Авторизация

Вісті з Полтави - «Криза є, але...» — PR-агенство Yoda Consult зазирнуло за лаштунки життя б’юті-сфери


Вісті з Полтави - «Криза є, але...» — PR-агенство Yoda Consult зазирнуло за лаштунки життя б’юті-сфери

У полтавських закладах краси черга розписана на тижні та навіть місяці вперед. Керівник PR-відділу Yoda Consult Денис Старостін поспілкувався із засновницею студії брів Brazhnik Expert Room Людмилою Бражник про стан і майбутнє б’юті-сфери. Майстриня переконана, що люди завжди будуть стригтися, робити манікюр і фарбуватися. За будь-яких обставин усі хочуть виглядати гарно.


Д.С.: Скільки записів наперед було у вашій студії до початку карантину?



Л.Б.: До майстрів — на півтора місяця, до мене — майже на два з половиною. Один майстер за день приймає по вісім клієнтів, а я — двох. Нині займаюсь татуажем. Процедура триває 2-2,5 год, а між ними обробляю інструменти та готуюсь до наступного клієнта. Для нашої невеликої студії це дійсно відчутна пауза, тому що був повний запис до всіх майстрів.



Д.С.: Ти вперше стикнулася з такою кризою?



Л.Б.: У 2014 році ми переїхали з Луганська в нікуди. У мене там була студія, у чоловіка — свій бізнес. Мали квартиру. Все було добре, а в наступний момент — втратили все.



Я порівнюю ту ситуацію з сьогоднішнім карантинним станом. Нам довелося закрити студію на місяць-два, але ми знову туди повернемося. Можемо поки посидіти без роботи. Для мене це не шок. Ми вдома та маємо харчі. На вулиці ніхто не стріляє, не їздять танки. Не чути звуків розірваних мін. У мене дотепер йдуть мурашки тілом, коли згадую. То була така школа життя, що багато чому навчила нас.



Я виросла у звичайній небагатій сім’ї. Батьки завжди говорили, що потрібно мати запаси на «чорний» день. Це допомогло нам тоді, допомогло і зараз. Жити одним днем — це точно не про нас, не про мою сім’ю, не про наш бізнес. Якщо чесно, то така пауза для мене — невелика криза.




Засновниця студії брів Brazhnik Expert Room Людмила Бражник

Д.С.: Як ваша студія працювала до карантину і як ти бачиш подальшу роботу?



Л.Б.: Немає причин для паніки. Будемо працювати так само та ще краще. За час карантину прийшло багато інсайтів, нової інформації. Я сама та мої дівчата пройшли безліч онлайн-курсів. Розвиватимемо сфери, які до цього часу стояли. Ми працювали з клієнтами, а потім склалася ця ситуація — студія зупинилася. Тому хочу розвивати очне й онлайн навчання, продажі. Це те, що може приносити дохід постійно.



Я не бачу для себе кризи, лише майбутній підйом. У цій сфері вже 11 років, але й досі не можу вийти зі стану робочого майстра. Моя фішка — мої руки. Я дійсно гарно роблю свою роботу. Зрозуміла, що мені не потрібно кидати те, що я роблю руками. Це допоможе мені вдосконалюватися, проводити курси, навчання.




Людмила Бражник продовжить працювати руками та розвивати інші напрямки

Д.С.: Тобто в б’юті-сфері зараз почало активно розвиватися онлайн навчання?



Л.Б.: Я вважаю, що нині його стало надто багато. Коли всі починають робити це однаково, то воно не матиме довгострокової перспективи. На мою думку, після закінчення карантину онлайн навчання не матиме попиту. Для нашої сфери це не зовсім підходить. Щоб побачити процедуру, потрібен близький контакт з людиною. Важливо на власні очі бачити, що фахівець робить руками. Тому онлайн сфера лише на час карантину, хоча такий продукт має бути.



Д.С.: На сьогодні, окрім тебе, скільки людей працює в студії? Чи були скорочення через карантин?



Л.Б.: У Brazhnik Expert Room працюють четверо майстрів. Ми нікого не звільнили, а в планах навпаки — розширитися. Наближається літо, а для нас це завжди високий сезон. Минулого року ми не встигали прийняти усіх охочих. Всі спеціалісти залишилися. Нині вони не отримують зарплату, тому що ми платимо лише за виконану роботу. Студія має втрати. Хоча орендну плату й знизили, але все одно її потрібно платити. Те саме стосується і податків.




Під час карантину власниця Brazhnik Expert Room зберегла всіх працівників

Д.С.: Як ви взаємодієте з працівниками під час карантину?



Л.Б.: Ми постійно комунікуємо. Ділимося, хто що робить, чого навчився, подіями з життя, рецептами. З’являються нові фішки, які потрібно спробувати, щоб потім використовувати в студії. Ми завжди на зв’язку. Якщо комусь з дівчат знадобиться допомога, я маю про це знати, щоб вчасно зреагувати.



Д.С.: Що б ти порадила тим, хто працює один вдома чи лише починає? Як на них вплине криза?



Л.Б.: Мені дуже подобаються фраза «Роби нормально й буде нормально». Потрібно дотримуватися такого принципу. Якщо майстер працюючи вдома дотримується високої якості послуг, то клієнти повернуться. Але якщо було так-сяк, то майстри вищого рівня можуть перебити ціною. Усім потрібно швидко і негайно підтягувати свої навички. Для початківців криза має стати каталізатором для розвитку.



Д.С.: Як ви підтримуєте зв’язок з постійними клієнтами, щоб не випасти з їх поля зору?



Л.Б.: Я не знаю, чи роблю правильно, але як такого контакту немає. Перші два-три тижні я відпочивала. Раділа, що не потрібно ходити на роботу та можна виспатися. Не вела соціальні мережі, тому що це також величезне навантаження. Наша SMM-менеджер спонукала мене щось публікувати. Але зважаючи на свій стан, я подумала, що й іншим людям також потрібно відпочити та абстрагуватися від всього. Коли у більшості кожен ранок починався з інформації про кількість хворих на коронавірус, було б недоречно писати про б’юті-послуги.



Потім помітила, що онлайн-сфера переповнена порадами, як зробити брови в домашніх умовах. Але ми й так постійно вчимо цьому клієнток. Взагалі це філософія моєї роботи. Коли до мене приходять на процедуру татуажу, пояснюю, що потім потрібно доглядати брови. Так само і майстри з корекції та фарбування брів розповідають про правила самостійної підтримки. Тому наші постійні клієнтки деякою мірою були готові до подібного розвитку подій. Як жінка і як б’юті-майстер вважаю, що не можна розраховувати лише на руку професіонала. Ми робимо процедури раз на місяць чи рік, але жінка має доглядати за собою щодня. Я завжди транслювала таку думку. Планую підсилити цю сферу, щоб допомагати клієнткам придбати необхідні продукти та навички.



Д.С.: Чи плануєте ви доносити таку думку через соцмережі?



Л.Б.: Однозначно! Соцмережі — один з напрямів, що планую розвивати. У моїй голові кожного дня з’являються нові ідеї. Не знаю, як встигнути за великим списком моїх клієнтів. З робочого часу мені потрібно 20-30% виділити на розвиток цієї сфери. Я хочу збільшити кількість корисного контенту, який клієнтки зможуть застосовувати в житті. Хочу відповідати жінкам на їх запитання. Хочу скоротити клієнтські пошуки, аби за мінімум часу вони отримували максимум інформації. Б’юті-сфері необхідні соцмережі й вони мають нести користь клієнтам.



Д.С.: Якщо говорити особисто про тебе, що змінилося в житті за час карантину?



Л.Б.: Це новий етап в житті. Я давно цікавлюся психологією і нарешті почула себе. Люди думають, що коли в житті все йде добре, то так буде завжди. Це тотальна помилка людства в цілому. Ми завжди хочемо, щоб бізнес йшов вгору, доходи зростали. Але в природі такого в принципі не існує. Мабуть, це період, коли я навчилася справлятися зі справжніми кризами.



Я переглянула стосунки з друзями, почала готувати: не все ще виходить, але це приносить задоволення. Отримала безліч інсайдів стосовно роботи. Для мене це дуже крутий час.



Почала більше часу приділяти спілкуванню з іншими експертами моєї сфери. Я займаюся продажем професійної продукції, й у нас є команда майстрів зі всієї України. Це те професійне оточення, де можна зростати безпечно. Спочатку ми критикували одне одного. Лише згодом зрозуміли, що наша спільнота дає колосальний професійний ріст.




Власниця студії брів вважає, що кожна жінка має вміти доглядати за собою

Д.С.: Яким ти бачиш розвиток салонного бізнесу? Які будуть тенденції?



Л.Б.: Стосунки між людьми стануть більш природними. Ніхто не захоче, щоб на вході зустрічав робот. Клієнти тягнутимуться за людським ставленням. Думаю, що салонна сфера з VIP-послугами просідатиме. Послуги низького та середнього цінника переб’ють її. Взагалі у Полтаві салони такого рівня не мають достатньої кількості записів і утримують себе за рахунок цінника, а не потоку клієнтів. Вони не зможуть розвиватися.



Д.С.: З чого, перш за все, почне роботу студія після закінчення карантину?



Л.Б.: Будемо підтримувати наш рівень і розвиватися. Обов’язково приймемо всіх клієнтів та збільшимо базу. Розвиватимемо навчання для клієнтів і підготуємо для них необхідні засоби догляду. Також продовжу розвивати професійний продукт, яким займаюся. І надалі навчатиму учнів і майстрів правильно його використовувати.



Д.С.: Дякую тобі за розмову. Бажаю успіхів твоїй студії!


Над текстом працювала Ілона ГОРБЕНКО

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?