Авторизация

Вісті з Полтави - Олексій Чепурко назвав дороги та тротуари, які відремонтують у разі фінансування на сотні мільйонів гривень


Вісті з Полтави - Олексій Чепурко назвав дороги та тротуари, які відремонтують у разі фінансування на сотні мільйонів гривень

Тротуар вздовж будинку на вул. Соборності, 46 — у планах на ремонт у 2020 році

Заступник міського голови вважає, що потрібно мати запас проектів ремонтів вулиць та тротуарів, щоб залучати додаткові кошти, які розподіляють депутати. Тому гроші на нові проекти продовжать виділятися. А поки маємо досить короткий список об’єктів, які реально реалізувати у 2020 році


Продовжуємо публікувати інтерв’ю з заступником міського голови Олексієм Чепурком. Тема цієї досить великої частини — ремонти доріг, проїздів, тротуарів.



— Олексію Григоровичу, чи можна отримати перелік вулиць Полтави, які точно відремонтують у 2020 році? На бюджетній комісії у грудні ви вже озвучували певний перелік (Вузьку, Крамського, Коцюбинського, Кучеренка, а також дороги в Рибцях, Яківцях та Івонченцях). З порталу Є-data відомо, що у 2019 році УЖКГ оплатило і не реалізувало:


бульв. Щепотьєва
вул. Ветеринарна
вул. Зіньківська, від площі Зигіна до залізничного переїзду (коригування)
вул. Квітуча
вул. Кожевна, від пров. Ботанічний до вул. Монастирська
вул. Коцюбинського, від вул. Сінна до вул. Ватутіна (коригування)
вул. Крамського, від вул. Коцюбинського до вул. Шевченка
вул. Лісогірська
вул. Лучниківська
вул. Миру, від вул. Панянка до вул. Небесної Сотні (коригування)
вул. Міщенка, від просп. Першотравневий до вул. Пушкіна
вул. Олександра Лютого, від вул. Балакіна до пров. Ботанічного
вул. Олімпійська
вул. Сковороди, від пров. Шкільного до вул. Олександра Лютого
вул. Черкаська
пров. Ботанічний
пров. Романа Шухевича
пров. Спортивний

— Завершуючи запитання: скільки потрібно коштів, щоб відремонтувати обіцяні вулиці і скільки потрібно коштів, щоб відремонтувати усі вулиці, які запроектовані у 2019 році?



— Все залежить від фінансування. Об’єм фінансування, який виділили нам депутати, то можна однозначно говорити, що буде завершена ділянка від вул. Огнівської до вул. Петлюри. І на цей рік ми плануємо реконструкцію вул. Петлюри (від вул. Огнівської до вул. Гончара). Що стосується проектів, то готовий проект вул. Ветеринарної, його доведеться коригувати у зв’язку з цінами. Якщо ми отримаємо позитивний висновок від «Полтававодоканалу». Тому що там мережа водоканалу перебуває у незадовільному стані. І без ясності в цьому питанні ремонтувати дорогу немає сенсу. Що стосується вулиць Крамського, Вузької, Старого Подолу і Коцюбинського, то вони в планах є. Що стосується решти доріг, то сподіваюся, що депутати виділять нам решту коштів. Зараз ми говоримо тільки про ті вулиці, де стан катастрофічний.




Перехрестя Коцюбинського та Крамського

Щодо необхідних об’ємів фінансування. Якщо нам депутати дадуть 200-300 млн грн, то ми готові їх реалізувати. І проекти під це є. У нас ще є проект просп. Миру, вул. Вавілова. Якщо взяти сумарно, що необхідно, то це й мільярда гривень не вистачить. А якщо говорити про минулорічні проекти (вони частково реалізовані), те, про що ми говорили з депутатами... Проектування — це складний процес, тому важко в один рік і запроектувати, і відремонтувати. Це і тротуари, це і заміна бортів.



— Можливо, тоді і не проектувати?



— Якщо не проектувати... Наприклад, якби у нас не було проектів ремонтів Коцюбинського, Крамського, то була б проблема. У нас довго робився проект Колективної-Огнівської, за один рік його не можливо зробити.



— Чи можна конкретизувати, що дає місту розширення Колективної-Огнівської-Петлюри? Скільки ще років чекати тролейбус на Огнівку? Можливо, доречно купити автономні тролейбуси?



— Справа не в тому, щоб туди провести контактну мережу. Щоб туди заїхав тролейбус, проїжджа частина має мати певну ширину. Тому і була історія з вул. Нікітченка, вул. Огнівською і зараз з вул. Петлюри. А буде ще з вул. Гончара та вул. Героїв Сталінграду. Є задача — щоб із Сінної, через Гончара, через Петлюри, Огнівську, Нікітченка, з виходом на Героїв Сталінграду запустити тролейбус. Ми прорахували, що контактну мережу можна не будувати, а використати тролейбуси з автономним ходом. Хоча у нас на вул. Гончара є трансформаторна підстанція, яка дозволить прокласти контактну мережу по Гончара та Петлюри. Тому, коли дороги будуть готові, ми вирішимо: купляти тролейбуси з автономним ходом чи будувати контактну мережу. Як на мене, тролейбусів з автономним ходом буде достатньо.




Олексій Чепурко

— Чи буде у 2020 році УЖКГ замовляти нові проекти, не маючи на це коштів, або реалізуватиме вже існуючі проекти? До підходу «мати купу проектів — це добре» є багато запитань. Особливо, коли проектант бере за проект 1 метру дороги 1 тисячу гривень.



— Мій підхід — запас проектів повинен бути. Депутати перерозподіляють кошти 3-4 рази на рік. Наприклад, у серпні 2019 року прийшли депутати і говорять, що є додаткові кошти, запитали: чи маю я проекти ремонтів доріг? Говорю, що є. Ок. Кинули гроші — почали ремонтувати. А так би гроші пішли на щось інше. Щодо 1000 грн за метр. Це некоректно. Проектант бере відсоток з кошторисної вартості проекту. Це не ми вигадали. До усіх проектів ми застосовуємо понижуючий коефіцієнт, тому в будь-якому випадку є знижка.



— А взагалі, чи планується створення департаменту ЖКГ та капбудівництва у руслі аналогічних об’єднань управлінь в департаменти? Чому не можна створити власний проектний відділ, який проектуватиме дороги, парки тощо? Місто платить сотні тисяч за проекти, які робляться однією людиною за кілька тижнів. На типових проектах місто могло б заощадити кошти.



— Ні, створення такого департаменту не планується. Яким чином можна заощаджувати? Є десь аналогічні приклади в інших містах? Мені про таке невідомо. Є законодавство, є обмеження стосовно вартості проектів. Це відсоткова ставка від кошторисної вартості об’єкта. Якщо йти таким шляхом, то давайте на базі управління створимо КП, яке ремонтуватиме або, наприклад, вироблятиме люки, борти. У нас в управліннях немає таких проектних фахівців. Але є інші ФОПи, проектні інститути. Я не бачу тут можливої реалізації.



Взагалі, це професійна робота. Нас і так критикують, що ми роздуваємо штат, у зв’язку зі зниженням допорогових закупівель до 50 тис. грн, ми створили нові штатні одиниці. Об’єми робіт — виросли колосально. Робити ще проектну групу? А скільки тоді потрібно найняти проектантів? Це час. Знову будуть говорити, що ви зробили собі проектний відділ, а потім вносите коригування.



— Запитання щодо ремонтів дворових проїздів та тротуарів. У вас зроблено проектів на мільйони гривень. Що реально зробити у 2020 році? Як бути з проектами-боргами? Наприклад, у 2018 році місто заплатило проектанту 555 тис. грн за проект капремонту тротуарів на вул. Панянки. Але немає жодного натяку на те, що ремонт буде зроблено хоча б цього року.



— Це не правда, що там мільйонні суми. Є зроблені проекти по тротуарах. Зараз виконано проект вул. Європейської: від «каланчі» до вул. Монастирської. Є нереалізований проект по вул. Панянки. Це тротуар від Пам’ятника загиблим козакам і аж до вул. Богдана Хмельницького. Але знову ж таки: будуть кошти, які погодять депутати, то ми готові реалізувати проекти. Зараз депутати орієнтують нас на центральні вулиці. Ми завершимо ремонт тротуарів на вул. Пушкіна, Чорновола. Сподіваюсь, що ми реалізуємо проекти на вул. Небесної сотні і Котляревського. Ми готові до того, що ще у першому півріччі депутати скажуть, ось 20-30 млн грн на тротуари. І ми реалізуємо ці проекти.




Демонтована плитка «Старе місто»

— До речі, КП «Декоративні культури» реалізували плитку, яку зібрали з вул. Чорновола та Пушкіна? Чи не плануєте продати її з аукціону через ProZorro.Продажі? Чи можуть громадяни купити її собі на дачу, наприклад?



— Ні, плітку не реалізовували, її відвезли на «Декоративні культури». Я знаю, що вони її перебрали, у них були плани замостити цією плиткою свої території. Ми знімали ту плитку, яка вже аварійна, або це «Старе місто». Щодо останньої, то ми вирішили, що її у Полтаві більше укладати не будуть. Бо вона не проходить по інклюзивності (заважає маломобільним групам населення) і ми навіть не пройдемо експертизу, якщо захочемо її укласти.




Тротуар на вул. Дмитра Коряка поблизу коледжу харчових технологій

— Перспективи ремонту тротуарів на вул. Коряка та вул. Соборності від Сінної до Корпусного у планах? Поблизу вул. Соборності, 46 буде велодоріжка? Коли буде побудована обіцяна зупинка поблизу СБУ?



— Є ділянка від вул. Коряка до вул. Сінної, є ділянка від вул. Коряка — до Корпусного парку, то поки що думаємо, що із цим робить. Є ділянка біля Кадетського корпусу — її немає сенсу ремонтувати, бо буде ремонт історичної будівлі. Є ділянка біля школи боротьби, там аварійна стіна. Тому знову питання. Біля СБУ — нормальний тротуар, хоча там плитка «Старе місто». Далі від СБУ до вул. Коряка — погана. І є ділянка біля колишнього магазину «Петрович», подивимось на стан вже весною. Там виникне питання: що робити зі старою плиткою. Є ділянки з нормальною плиткою, є з поганою. Ремонт квадратами — дискусійне питання. Знімати все — знову буде критика в наш бік, як було на вул. Пушкіна. Тротуар від Коряка до Сінної — в планах, і ми повинні його зробити. Щодо велодоріжки на вул. Соборності, 46, то там широкий тротуар для велосипедистів. І взагалі — велодоріжка передбачає початок і кінець, а не уривками це робити. Щодо зупинки поблизу СБУ — вона є в проекті. Якщо все буде нормально, то у 2020 році реалізуємо.



(Завершення цього великого тематичного блоку у наступних публікаціях)


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка