Авторизация

Вісті з Полтави - Кредит довіри: фірма без досвіду освітлює переходи в Полтаві


Вісті з Полтави - Кредит довіри: фірма без досвіду освітлює переходи в Полтаві

Компанія, створена наприкінці липня, вже у вересні отримує у Полтаві аж 19 підрядів від комунального підприємства «Міськсвітло». Фірма «прописана» у Дніпрі і раніше не мала досвіду державних замовлень.


Новачкам щастить



«Ангара-арт» з’явилася у Дніпрі 30 липня. Одноосібна засновниця і керівниця фірми Олена Войцеховська з Запоріжжя. Остання — людина не публічна. Відомо лише, що раніше вона працювала як фізична-особа підприємець. Серед 16 зареєстрованих видів економічної діяльності були і виробництво та ремонт електричного устаткування.



Менше ніж за 2 місяці після створення «Ангара-арт» отримала перше держзамовлення. Тільки не в рідному Дніпрі, а у Полтаві. Наприкінці вересня комунальне підприємство «Міськсвітло» Полтавської міської ради підписало з фірмою відразу 19 договорів на встановлення додаткового освітлення на пішохідних переходах у місті. До цього фірма не мала досвіду роботи з бюджетними коштами.



У «Ангара-арт» кажуть, що самі їздять містами і пропонують свої послуги.



«Мы достаточно плотно объезжаем все представительства «Горсвета», потому что все светильники потом берутся на баланс «Горсветом». Мы приезжали в Полтаву, показывали продукт, обосновывали, почему он работает, почему то, что сейчас есть на рынке, работает, но не очень корректно в определенные моменты с точки зрения физики света. Те светильники, те линзы, которые сейчас стоят в Полтаве, считаются эталоном европейского пешоходного перехода» — розповідає помічник Войцеховської Євген Граца.



Директор ПЕЗО «Міськсвітло» Роман Кикоть також розповідає, що «Ангара-арт» сама прийшла до них з пропозицією співпраці. Довірили фірмі без досвіду виконувати роботи, бо на одному перехресті вона змонтувала демонстраційну версію освітлення.



«Була задача найменше, найяскравіше і найправильніше зробити переходи. Не було задачі, хто їх буде робити. Чи нова фірма, чи з досвідом, цього не було. Треба було правильно засвітити, правильно зробити і за мінімальною ціною. Були і фірми інші, і не одна вона була, но вони були не готові. І вища ціна була у інших не трошки, а скажу вам, в 2 рази. Було навіть і в 3 рази. А характеристики відрізнялися в рази,- не те шо потрібно було».



Роман Кикоть каже: усі системи освітлення практично ідентичні. Відрізняються лише висотою опор і потужністю ламп. Сума усіх договорів складає трохи більше 1,5 млн грн. І згідно з Законом України «Про публічні закупівлі» підприємство мало б провести відкриті торги. Але не провело, а «розбило» закупівлю на окремі договори, дрібніші. Це дозволило підписати їх з конкретною фірмою напряму.



Директор «Міськсвітла» пояснює: поділили закупівлю на окремі договори, бо не знали, як правильно встановлювати освітлення.



«Чому так? Тому що ми не розуміли нічого. ми не розуміли як воно буде розташовано, ми не розуміли де воно буде розташоване. Не розуміли чи ми взагалі там зможемо поставити. Ми задумували ставити близько 35 переходів, і коли прийшли до цього моменту, зрозуміли що там є кабельна мережа, там неможливо поставити. Було прийнято рішення робити проекти і замовляти проекти поетапно, щоб ми розуміли де встановлювати».



Юристи кажуть — за такий «поділ» закупівлі на окремі договори передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.



«Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування Закону України «Про публічні закупівлі». За порушення вимог, установлених цим Законом в частині прийнятих рішень, вибору і застосування процедур закупівлі, відповідальність несуть члени тендерного комітету або уповноважена особа (особи) персонально», — каже юрист Bihus.info Андрій Сербін.



Стара-нова фірма



Сама Олена Войцехівська спілкуватися з журналістами відмовилася. Її помічник Євген Граца телефоном розповів, що ФОПам (а Войцехівська раніше працювала саме як ФОП) складніше працювати з державними замовленнями, тому зареєстрували фірму.



«К сожалению, ФОПам очень тяжело участвовать в государственных закупках. Это было в своём большинстве коммерческий формат. Потому что ФОП — это ФОП. А предприятие, которое рассчитывает, имеет достаточные серьёзный опыт в светотехнических разработках, мы собираемся выходить на другой формат. С учетом того, что мы работаем с Украиной, с бюджетом, это необходимое условие для полноценного и долгого сотрудничества».



А тепер дивний збіг. Електронна пошта «Ангара-арт» — [email protected] — збігається з поштою іншого дніпровського підприємства — ТОВ «Науково-виробниче підприємство ЮТЕМ». Схоже, в цій адресі «закодовані» ім’я і прізвища керівника «ЮТЕМу» — Антона Пономаренка.









Такий «збіг» Євген Граца під час першої розмови не зміг пояснити.



«Честно говоря, нужно уточнить этот вопрос, не должно было бы такого быть, поэтому не готов сказать».



Під час спроб журналістів зв’язатися з ним пізніше того та наступного дня, чоловік або посилався на зайнятість, або не брав слухавки. Поговорити з ним вдалося лише під вечір другого дня.



«Я задал этот вопрос нашему юристу, пусть он этим занимается, где какие у нас висят эти (адреси е-пошти — прим авт.), почему совпадают, если совпадают. В понедельник у нас будет ответ от госрегистратора, будем видеть, что у нас там происходит. Для меня это удивление».



Приблизно в той же час інформація про е-адресу «Ангара-арт» у реєстрі змінилася. Тепер вона виглядає так: [email protected].



Складається враження, що Євген Граца знав про «збіг» е-адрес і не хотів говорити з журналістами, поки ситуацію не виправили.



Варто зазначити, що згадана фірма «Ютем» також уже працювала з «Міськсвітлом» у Полтаві. Влітку цього року комунальне підприємство замовило в фірми поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення в м. Полтава на вулицях Гагаріна, Стрітенська, Небесної сотні. А в жовтні підписало договір на поставку опор, анкерних основ та кронштейнів. Вартість останньої закупівлі склала 199 920 гривень. Сума дивна. Якби вона була більшою хоча б на 80 гривень, то «Міськсвітлу» довелося б проводити відкриті торги. А так комунальне підприємство змогло просто підписати договір з тим підприємством, яке йому до вподоби.



«Ютем» брало участь у ще одній скандальній закупівлі «Міськсвітла» на поставку електричних ламп на 1,5 мільйони гривень. Але програло іншій фірмі з Дніпропетровської області. Експерти з ГО «Інститут аналітики й адвокації» тоді підозрювали, що «Ютем» навмисно не подав необхідні документи, щоб його відхилили.



Цікаво, що ні «Ангара-арт», ні «Ютем» не працюють з бюджетними коштами у рідному Дніпрі.


Наталія НОРІЦИНА, ГО «Полтавська платформа»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?