Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавська міськрада підготувала проект рішення про повернення посади для Наталії Дорохової


Вісті з Полтави - Полтавська міськрада підготувала проект рішення про повернення посади для Наталії Дорохової

Наталія Дорохова

На сесію Полтавської міськради винесуть питання щодо відновлення посади, на якій працювала Наталія Дорохова. Однак, це не означає, що вона повернеться на роботу в Управління освіти


До Полтавської міської ради надійшов лист від виконавчої служби про виконання судового рішення щодо поновлення на посаді Наталії Дорохової та виплати їй коштів. Тому юристи підгодовували проект рішення про введення в структуру Управління освіти нової посади, на якій буде працювати Наталія Дорохова.



Нагадаємо, що у 2019 році Наталія Дорохова працювала на посаді начальника відділу загальної середньої, спеціальної, дошкільної, професійно-технічної освіти та соціального захисту. Її звільнили. Формальна причина — відділ, який вона очолювала, розформували, а з двох — зробили один новий. Фактична причина, можливо, політична — прибрати людину, яка очолювала освіту міста за часів мерства Олександра Мамая.



Після звільнення Наталія Дорохова подала до суду. Вона хотіла поновитися на посаді, а також виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної компенсації.



28 листопада суддя адміністративного суду Євгеній Супрун прийняв наступне рішення:


негайно поновити Наталію Дорохову на посаді начальника відділу виховної, позашкільної роботи та соціального захисту;
стягнути з управління освіти середній заробіток за час вимушеного прогулу з 19 лютого по 28 листопада у розмірі 510 877,66 грн;
негайно виплатити заробітну плату за 1 місяць.

Повний текст рішення ще не опублікований і міська рада його не отримала.






Заступник міського голови з юридичних питань Іван Сватенко, розповів, що поки не знає, які були мотиви суду для прийняти такого рішення:



— Ми намагаємося з’ясувати мотиви суду. Дороховій не було запропоновано іншої посади, бо її посада була скорочена. Про це її повідомили за два місяці. Вона розписалася, що повідомлена про скорочення із вакантними посадами. Звільнення відбулося в рамках закону.



Наталія Дорохова пояснила, чому вважає своє звільнення незаконним:



— Була порушена процедура звільнення. Якщо посада скорочується, людині повинні запропонувати іншу. Вона має перевагу на працевлаштування перед іншими людьми. Працівника не можна просто так скоротити й викинути на вулицю. Я не мала проходити конкурс на керівництво новим відділом, оскільки це була нижча посада. Тому ця посада повинна була бути мені запропонована, без конкурсу. Я повинна була погодитися, або сказати, що не хочу, і піти. Тоді б все було згідно з чинним законодавством. Мені цього не запропонували, але оголосили конкурс.



6 грудня у міську раду прийшов лист від виконавчої служби. В той же день мало відбутися засідання із роз’ясненням, як його виконувати. Річ у тому, що посаду, яку раніше обіймала Дорохова, уже немає. Суд мав пояснити, що робити далі — дати Дороховій іншу посаду чи повернути попередню.



Іван Сватенко пояснив, що суд не дав цих роз’яснень. Тому місто вирішило піти другим шляхом — повернути посаду начальника відділу освіти й соціального захисту. Щоб повернути стару-нову посаду — потрібно проголосувати за це на сесії. Уже підготовлено проект рішення щодо введення в Управління освіти нового відділу.



Юристи міської ради повідомили, що Наталії Дороховій сьогодні переведуть близько 15 тисяч гривень. Це заробітна плата за місяць, без надбавок, премій та інших доплат. Хоча суд порахував, що середня місячна заробітна плата Дорохової складає близько 56 тисяч гривень.



Що буде далі?



Поки юристи міськради готують апеляцію, вже є проект рішення про повернення старого відділу, фактично це рішення про поновлення Наталії Дорохової на посаді. Якщо її й повернуть в управління, то, скоріше за все, тимчасово. В той же день депутати можуть знову проголосувати за її звільнення.



Схожа історія була із колишнім керівником обласної МСЕ Тетяною Жабо — коли вона вигравала суди щодо свого поновлення на посаді. Полтавська обласна рада тоді голосувала за її поновлення, а наступним рішенням знову звільняла.



Взагалі Полтавська міська рада може не виконувати рішення суду. Однак тоді, будуть набігати штрафні санкції, і з бюджету прийдеться виплачувати кошти.



Міська рада може «вбити двох зайців» — виконати рішення суду і не повертати в управління Наталію Дорохову. Враховуючи це, ми запитали у неї — чи дійсно вона хоче повернутися в управління освіти, чи просто хоче довести свою правоту.



— Полтавська міська рада має право змінювати структуру, це її повноваження, але людину треба звільняти не так, як їм хочеться. Вони скасували посаду заступника з навчальної діяльності та соцзахисту. Сьогодні в управлінні освіти є два заступники — з фінансових питань та ремонту. Основна діяльність управління — навчальна, але такого заступника скоротили. Необхідності в цьому не було. Я говорила, що згодна працювати на нижчій посаді, головне працювати для освіти. Чи я надалі буду працювати в управлінні — це вже інше питання. Кожна людина має право на повагу до честі й гідності.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка