Авторизация

Вісті з Полтави - У «Полтававодоканалі» розповіли про каналізаційні системи міста


Вісті з Полтави - У «Полтававодоканалі» розповіли про каналізаційні системи міста

У Полтаві застосовується роздільне каналізування міста — працює дві каналізаційні системи: господарсько-побутова та зливова. КП ПОР «ПОЛТАВАВОДОКАНАЛ» обслуговує тільки господарсько-побутову систему, а це близько 350 км мереж по Полтаві та понад 130 км по області.


Більшу частину каналізаційних мереж в Полтаві прокладали в 60-80-х роках минулого сторіччя, коли активно розбудовували інфраструктуру міста. Тоді найпопулярнішим і найдешевшим матеріалом для прокладання каналізаційних мереж був залізобетон. Проте такі труби мають гарантійний термін користування лише 25 років. Тому, логічно,  в 90-х роках розпочалося руйнування залізобетонних колекторів, які потребували систематичної заміни.




Іван Мистюк

— Тоді почали з’являтися поодинокі провали на дорогах міста, зелених зонах. Якби з того часу поступово розпочали відновлювати каналізаційні системи, це б дало свій результат. Проте коштів на ремонт не вистачало, і в 2018 році кількість провалів стала рекордною. Менше ніж за місяць, у березні, їх сталося близько 30, а до літа їх налічувалось 74! Тоді за допомогою підприємство зверталось до обласного керівництва, також зверталось і до міської влади, оскільки ми в більшості забезпечуємо водовідведення Полтави. Спільними зусиллями вдалося запобігти екологічному лиху. Нашими фахівцями були вжиті оперативні заходи. Основне навантаження лягло на плечі наших робітників, які  як ніхто розуміли ситуацію, що склалась, — розповів начальник служби каналізації КП «ПОЛТАВАВОДОКАНАЛ» Іван Мистюк.



За 2018 рік в Полтаві ліквідовано 39 провалів на колекторах. На реконструкцію декількох із них підприємство спрямувало близько 60 млн грн: 20 млн грн виділили з міського й обласного бюджетів, решта — кошти підприємства. Але на жаль, до 35 провалів, що залишилися, у 2019 році додалось ще 26, з яких комунальники могли ліквідувати 12.















— На початку 2018 року ми розробили програму для заміни колекторів. За  розрахунками фахівців, якщо б з 2018 року закладали по 200-250 млн грн бюджетних коштів, за 5 -6 років можна відновити каналізаційне господарство міста. Проблема потребує комплексного підходу, на жаль, сьогодні, в більшості,  ми можемо усувати аварії тільки локально, — поділився Іван Мистюк. 



Щодо зливової каналізації, то вона знаходиться на балансі міста. Хоча досить часто мешканці нарікають водоканалівцям щодо її експлуатації. Зливова каналізація — це комплекс мереж, який відводить талу, дощову воду з доріг, тротуарів міста до відстійників, в просторіччі «ставків». Так звані «ставки» — це запроектовані очисні споруди зливової каналізації, які біологічним способом очищають воду і далі вона потрапляє до річки.












— Ці дві каналізаційні системи міста часто розташовані поруч. Тому коли трапляються засмічення або рясні дощі, зливова каналізація може потрапляти в господарсько-побутову, або навпаки. Проте такі проблемні місця на контролі. Ми їх постійно моніторимо, адже це важливо для підтримки належного екологічного стану, — наголосив начальник служби каналізації КП «ПОЛТАВАВОДОКАНАЛ».



Створюють проблему і незаконні «врізки» побутової  каналізації до зливової  недобросовісними споживачами. Проконтролювати це складно, адже часто це закриті приватизовані території з охороною.


Пресслужба КП ПОР «ПОЛТАВАВОДОКАНАЛ»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?