Авторизация

Вісті з Полтави - «Округи різні, а технології схожі», — експерт «Фонду суспільної безпеки» про фальсифікацію виборів на 148 виборчому окрузі


Вісті з Полтави - «Округи різні, а технології схожі», — експерт «Фонду суспільної безпеки» про фальсифікацію виборів на 148 виборчому окрузі

Юрій Гаврилечко

На 148 виборчому окрузі готують фальсифікацію виборчого процесу. Останнім часом це досить поширена проблема в Україні. Соціолог ГО «Фонд суспільної безпеки» відреагував на ситуацію і наголосив, що значну кількість порушень спостерігають саме за кандидатами, пов’язаними з колишньою партією «БПП «Солідарність».


«Брудні» технології проти мажоритарників — поширена практика по всій Україні. У відділі адміністрування Державного реєстру виборців Полтавської ОДА розповідають, що останнім часом повідомлення про фальсифікацію виборчого процесу — не рідкість. Надходять звернення і до правоохоронців.



Вчора у ЗМІ з’явилась інформація про можливі фальсифікації виборчого процесу в 148 окрузі. Експерт ГО «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко заявив, що подібні ситуації провокують самовисуванці, які пов’язані з колишньою партією «БПП «Солідарність»:



— І ось тепер чергова порція «чорнухи» з’явилась в 148 окрузі (Полтавщина), де один із можливих претендентів на депутатське крісло є самовисуванець і чинний нардеп Костянтин Іщейкін. І все б нічого, самовисуванець, але в недалекому минулому член фракції БПП в парламенті 8-го скликання. 



Експерт говорить, що є ймовірність побачити різні варіанти фальсифікації на 148 окрузі. За словами начальника відділу комунікації ГУНП в Полтавській області Юрія Сулаєва, на вечір 10 липня за час передвиборчої кампанії до поліції надійшло 72 повідомлення про можливі правопорушення.



Згідно з Кримінальним кодексом України за різні види порушень виборчого законодавства передбачена кримінальна відповідальність. Наприклад, перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії карається обмеженням свободи на строк до 3 років або позбавленням волі від 5 до 10 років, в залежності від тяжкості скоєного правопорушення.



У випадку надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів тягне за собою позбавлення волі на строк від 2 до 10 років.



Щодо порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, воно передбачає обмеження свободи на строк до 3 років та позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.



За підкуп виборця максимальне покарання — позбавлення волі на строк до 7 років. 



Додатково: у 148 виборчий округ входять Лубни, Лубенський, Великобагачанський, Оржицький, Семенівський, Хорольський райони. У поліції закликають повідомляти про всі порушення, пов’язані з виборчим процесом, за номером 102. 


Анна ВОЛКОВА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка