Авторизация

Вісті з Полтави - Експерти з України та Німеччини розробили нову схему руху громадського транспорту Полтави


Вісті з Полтави - Експерти з України та Німеччини розробили нову схему руху громадського транспорту Полтави


Спеціалісти в галузі транспорту в рамках розробки проекту «План сталої мобільності міста» розробили нові маршрути для автобусів і тролейбусів Полтави


Спеціалісти з України та Німеччини дослідили рух громадського транспорту в нашому місті та склали рекомендації оптимізації маршрутної мережі. Перелік змінених маршрутів є частиною проекту «План сталої мобільності для м. Полтава». Цей документ — частина реалізації концепції інтегрованого розвитку міста «Полтава 2030». Розгляд питання Плану сталої мобільності винесений на чергову сесію міськради, яка відбудеться 26 червня.



Отже, спеціалісти дослідили транспорту мережу міста й опублікували наступну статистику:


Показник
Існуюча мережа
Пропонована
Кількість маршрутів
65
52
Кількість зупинок
407
406
Кількість транспортних засобів
313 (162 автобуси малої місткості, 81 середньої, 15 великої + 55 тролейбусів)
226 (3 автобуси малої місткості, 79 середньої, 78 великої + 64 тролейбусів)
Середній час у дорозі
30 хвилин
30 хвилин
Середній час очікування
5 хвилин
5 хвилин
Середня відстань переміщення
6 км
6 км
Середня швидкість громадського
транспорту
24 км/год
24 км/год
Об'єм пасажиропотоку
278 000
284 000

На думку експертів потрібно зробити чотири ключові зміни в громадському транспорті Полтави:


змінити пролягання маршрутів;
замінити тісні маршрутки великими автобуси;
створити співвідношення тролейбусів до автобусів 50/50%;
встановити на транспорт валідатори.

В цій статті ми говоримо про зміну пролягання маршрутів. Публікуємо список тролейбусних і автобусних маршрутів, які пропонують змінити експерти.



Тролейбуси



Спочатку опишемо рекомендовані зміни руху тролейбусів. Громадський електротранспорт — пріоритет в майбутньому. Запланована зміна маршрутів стане реальною тільки в тому випадку, якщо місто отримає нові тролейбуси. Наразі очікується підписання кредитного договору між Полтавою і ЄБРР щодо виділення 10 млн євро на 50 нових тролейбусів та ремонт підстанцій.



Нові тролейбусні маршрути розроблялися в рамках існуючої контактної мережі.



№ 3 (Розсошенці — ГРЛ)



Планується збільшити довжину пролягання маршруту. Тролейбус буде проїжджати зупинку «Склозавод» і їхати далі — на «кінцеву» в Розсошенцях.



№ 6 (Південний вокзал + Кільцевий, через Алмазний)



Кардинальна зміна маршруту. Сьогодні тролейбус ходить по лінії Південний вокзал — ГРЛ. Планується створити «кільце». Тролейбус йтиме по колу на вулицю Європейську, через мікрорайон Алмазний, далі по вул. Великотирнівській, Маршала Бірюзова, з виходом на Соборності й знову на Південний вокзал.



№ 9 (Південний вокзал + Кільцевий, через Центр)



Новий маршрут. Друге кільце із Південного вокзалу. Тільки в 9-ту маршруті тролейбус спочатку буде йти через Центр по вулиці Соборності.



№ 10 (Розсошенці — Інститут зв’язку)



Такий маршрут існував раніше, але сьогодні його немає. Буде ходити як 7-ка, тільки через Центр.



Далі у списку — плани, втілення яких ощасливить мешканців Левади. Сьогодні на Леваду ходить один тролейбус — № 12. Тому планується запустити через цей район три нових маршрути — одне «кільце» через Алмазний і дві лінії через ГРЛ і Розсошенці.



№ 11 (Розсошенці — Левада)



Як пояснюють експерти, новий маршрут зумовлений тим, що розбудовується Щербанівська ОТГ, будується мікрорайон Садовий. Потрібен маршрут, який сполучить новий мікрорайон з уже чинний жилим масивом.



№ 13 (ГРЛ — Левада)



Сьогодні з Левади на ГРЛ ходить тільки одна маршрутка № 57. Новий маршрут дасть можливість мешканцям Левади добратися тролейбусом до мікрорайону Браїлки та ГРЛ.



№ 14 (Левада + Кільцевий, через Алмазний)



Сьогодні з Левади на Алмазний можна добратися тільки через маршрути № 44 і № 39, із поворотом на Огнівку. Для мешканців цих двох мікрорайонів нове тролейбусне кільце зробить пересування містом комфортнішим.



Автобуси



Завдання, які ставили експертами при зміні автобусних маршрутів, це — розвантажити центральні вулиці та прибрати дублюючі маршрути. Планується замінити майже всі маршрутки великими автобусами довжиною 9-11 метрів.



№ 2 (вул. Харчовиків — Критий ринок)






Сьогодні маршрутка забирає людей з району вул. Харчовиків, їде через площу Зигіна і добирається до Центрального ринку. Планується в центрі міста пустити її не по вулиці Соборності й Сінній, а через вулиці Пушкіна і Шевченка. В результаті це розвантажить центральні вулиці міста.



№ 10 (Червоний шлях — Піцерія)






Сьогодні автобус за цим маршрутом забирає пасажирів із селища Червоний шлях і довозить їх до Критого ринку. Планується продовжити маршрут до мікрорайону Половки. В результаті отримуємо оптимізацію, оскільки об’єднуємо маршрут № 10 і № 12 (Критий ринок — Половки).



№ 14 (МБЗ — Критий ринок)



Експерти пропонують починати маршрут не з обласної психлікарні, а з Малобудищанського заводу. З іншої сторони скорочується кінцевий пункт — не на вул. Героїв Сталінграду, а на Критий ринок. До ринку транспорт йтиме не по Європейській, а по Сінній. Таким чином, маршрут № 14 частково об’єднують із 18-м (Обласна психлікарня — Героїв Сталінграду).



№ 30 (Автоагрегатний завод — Огнівка)






Пропозиція об’єднати із маршрутом № 31 (вул. Г.Сталінграда — Маслосирбаза). Різниця в тому, що маршрутка відправляється із зупинки «Автоагрегатний завод», яка є поряд із Маслосирбазою. Кінцевий пункт не вул. Героїв Сталінграду, а мікрорайон Огнівка.



№ 33 (Яківці — Розсошенці)






Пропозиція об’єднати із 36 маршрутом (с.Горбанівка — Інститут зв’язку). Маршрутка буде відправлятися із селища Яківці й добиратися до Горбанівки, яка поряд із Розсошенцями. Транспорт буде їхати не через вулицю Європейську, як сьогодні, а по вул. Маршала Бірюзова.



№ 53 (вул. Балакіна — Огнівська)






Маршрут майже не змінився. Різниця в тому, що він максимально оминає вулицю Соборності й проходить по вулиці Сінній. Зміна для того, щоб розвантажити центр.



Ліквідовані маршрути



Експерти пропонують скасувати ті маршрути, які дублюються, щоб потім об’єднати їх з новими маршрутами для підсилення:


замість маршрутів № 31, 36, 38, 47, 66 один маршрут № 30 з організацією нового зворотного кільця;
скасування маршрутів № 29 і 62 з посиленням маршруту № 1;
скасування маршруту № 10а з посиленням маршруту № 10;
скасування маршруту № 11 з посиленням маршруту № 42;
скасування маршруту № 41 з посиленням маршрутів № 7 і 57;
об'єднання траси частини маршрутів, які прямують до Критого ринку № 10+12, 6+9;
скасування маршрутів, які працюють в центральній частині міста: 19, 19а, 60;
скасування маршрутів, які дублюють тролейбусні маршрути № 56 (тролейбуси 2,3,7) і № 66 (тролейбус № 8).

Поданий список є лише планом і в нього будуть вноситися зміни. Директор КО «Інститут розвитку міста» Юрій Левченко пояснює, що плани змінити транспорту мережу в місті — не захмарне майбутнє, а реальна справа.



Як швидко її втілити у життя залежить від чиновників і депутатів. Після затвердження Плану сталої мобільності, цей список опиниться на столі управління транспорту. Коли у міста будуть нові автобуси й тролейбуси, виконком прийме рішення про запровадження нових маршрутів.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?