Авторизация

Вісті з Полтави - Політичні інтриги, помилки в проектах, байдужість управлінь — причини нереалізації проектів «Бюджету участі» у Полтаві


Вісті з Полтави - Політичні інтриги, помилки в проектах, байдужість управлінь — причини нереалізації проектів «Бюджету участі» у Полтаві

Хащі поблизу ЗОШ № 37 — тут ще минулого року мала б викритися багатофункціональна спортивна арена

Через політичні інтриги, помилки в проектах та байдужість управлінь, механізм «Бюджету участі» дає збій


Четвертий рік поспіль у Полтаві проходить конкурс партиципаторного бюджетування «Бюджет участі». Громадяни пропонують ідеї будівництва чи організації певного заходу в місті. Проект відправляють на конкурс і місто за кошти платників податків реалізує ідею переможця. Так жителі міста можуть прямо впливати на розподіл частини міського бюджету.



З кожним роком бюджет на реалізацію проектів збільшувався.


2017 рік — 1,4 млн грн;
2018 рік — 5 млн грн;
2019 рік — 11 млн грн.

Проекти, які виграють конкурс у 2019 році, мають втілити у життя у 2020 році. На їх реалізацію заплановано також 11 млн грн.



Бюджет Полтави на початку 2019 року склав 3,3 млрд грн. Якщо виключити із нього оплату праці в бюджетних установах, комунальні послуги та соціальну допомогу, депутати розпоряджаються близько 1 млрд грн. Тобто містяни прямо можуть вплинути на розподіл 1% умовного «бюджету розвитку».



Спробуємо знайти відповідь на питання — чи реально у Полтаві діє партиципаторний бюджет, або «Бюджет участі» — це привабливий плакат поки без практичного сенсу.



Публікуємо список реалізованих й не реалізованих проектів у 2017 і 2018 році. Ми не враховуємо 2019 рік, бо всі торішні проекти-переможці ще перебувають на стадії реалізації.



Реалізовані проекти


Назва проету
Опис проекту
Обсяг фінансування (грн)
2017 рік
Полтава велосипедна
Облаштування велопарковок та станцій технічного самообслуговування для велосипедистів
86 750
Дитячий майданчик
«Лелека»
Встановлення дитячого майданчика, вул. Головка, 16
82 820
Центр юридичної освіти
«Знай свої права»
Проведення просвітницьких заходів щодо правової освіти населення: тренінгів, консультацій, інформаційна підтримка заходів
56 000
Дитячий майданчик
«Дитяча казка»
Встановлення дитячого майданчика, вул. Тунельна
84 100
Соціальна акція
«У здоровому тілі
здоровий дух»
Проведення 12 дворових спортивно-показових виступів з єдиноборств, акробатичних, хореографічних майстер-класів та змагань,придбання обладнання, транспортні витрати, озвучення, інформаційна підтримка
96 600
Оздоровча зона селища
Яківці
Заміна огорожі з сітки на стадіоні, встановлення садових лавок, подіуму, розбивка та укладання
паркових алей і клумб, посадка декоративних дерев та кущів
99 940
Організація збору від
населення небезпечних
відходів - використаних
хімічних елементів
живлення (батарейки,
акумулятори)
Виготовлення жерстяних контейнерів 3 наклейками  у формі батарейок, інформаційних матеріалів (заробітна плата, оренда приміщення, перевезення, призи з метою мотивації школярів)
100 000
Я люблю турнік
Встановлення спортивного майданчика для занять воркаутом, парк «Сонячний»
30 000
2018 рік
Технічне оснащення
центрів первинної медицини
Оснащення комп’ютерним обладнанням дільничних лікарів м. Полтави.
1 000 000
Дитячий майданчик у дворі
будинку по вулиці Миру, 24
Встановлення сучасного, безпечного та якісного дитячого майданчика для всіх вікових категорій дітей. Адреса: вул. Миру, 24
294 681
Зона для спорту та
відпочинку «Старе русло»
Облаштування спортивного поля з воротами для гри у футбол, встановлення лавок та альтанок для відпочинку, облаштування баскетбольного майданчика. Адреса: пров. Барвистий.
295 000
Спортивний дитячий
майданчик «Олімпійський»
Влаштування сучасного, загальнодоступного  спортивного майданчика для полтавців різного віку.
Встановлення сучасних спортивних тренажерів та спортивного інвентарю. Адреса: вул. Гожулівська, 20а
290 000
Інклюзивний майданчик
«Зернятко
Будівництво дитячого майданчика з інклюзивними елементами для створення емоційного, творчого, інтелектуального простору, сенсорного і соціального розвитку для дітей з інвалідністю.
Адреса: вул. Чураївни, 3/2
300 000
Коворкінг центр (центр молодіжних ініціатив)
Створення загальноміської локації де кожен бажаючий зможе працювати, знайомитися з
новими людьми, навчатися. Адреса: вул. П.Юрченка, 11/2
204 000

Більшість поданих і реалізованих проектів — це вуличні дитячі майданчики. Результат конкурсу став своєрідним зрізом, який показав, чого не вистачає полтавцям. Цю ініціативу людей зрозуміти просто. Старі дитячі майданчики у дворах будинків іржаві, розбиті й небезпечні для дітей.



З новими майданчиками також є також проблема. Їхній кошторис в середньому склав 300-500 тис. грн. Чиновники й підрядники говорять, що цієї суми мало, щоби збудувати якісний майданчик. Тому для будівництва використовувалися дешеві матеріали. Комунальні підприємства не беруть їх на баланс, щоби не нести відповідальності у разі травмування дітей. Майданчики стоять нічийні.




Одна з декількох десятків велопарковок проекту «Полтава велосипедна»


Дитячий майданчик «Лелека» на вул. Головка, 16


Інклюзивний майданчик «Зернятко на вул. Чураївни, 3/2.

Нереалізовані проекти


Назва проекту
Опис
Початкова вартість, грн
2017 рік
Зона відпочинку «На Подолі»
Впорядкування пляжу, обстеження дна р. Ворскла, розчистка дна земснарядом, вирівняння пляжної зони, облаштування питним фонтаном, встановлення лавок, навісів, роздягалень,
пандусів, спортивного майданчика
500 000
Благоустрій зони відпочинку
Озеленення, встановлення лавок, ігрового комплексу, освітлення та відновлення огорожі,
пров. Рибальський, 16а, 18
100 000
Поринь у красу природи
Облаштування території для відпочинку, встановлення лавок і містка біля Пушкарівського
ставка
32 800
Спортивний майданчик селища Дальні Яківці
Встановлення вуличних тренажерів, огорожі та мощення території
98 000
2018 рік
«Вулична арена»
Будівництво багатофункціонального спортивно-ігрового майданчика, який дозволяє проводити заняття з таких видів спорту: футбол, баскетбол, волейбол, великий теніс, бадмінтон. Адреса: бульв. Б.Хмельницького, 20
1 000 000
Облаштуван ня дитячого та спортивного майданчика для ігрових видів спорту «Мамо, тато і я — активна та
спортивна сім’я»
Встановлення дитячого та спортивного майданчика. Адреса: вул. Гожулівська, 26
300 000
Спортивно дитячий майданчик «Патріот»
Будівництво спортивно-дитячого майданчика, благоустрій території. Адреса: перехрестя вул. Метростроївська та вул. Черкаської
300 000
Дитячо- спортивний майданчик «Від малюка до чемпіона»
Встановлення у дворі будинку дитячого та спортивного майданчика з вуличними тренажерами. Адреса: вул. Героїв АТО, 63
280 000
Оздоровчо- розважальна зона «Нове покоління»
Встановлення спортивного майданчика, велопарковки, тенісних столів, огорожа футбольного поля. Адреса: вул. І.Мазепи, 50/12
298 000
«Райський двір»
Встановлення дитячого майданчика «Морська подорож», демонтаж старих дитячих гойдалок та заміна на нові «Веселі машинки», встановлення спортивно-ігрового комплексу, заміна інвентарю на футбольному полі (нержавіюча сталь), ремонт альтанки та тенісного столу. Адреса: вул. Героїв АТО, 118/2, к. 2
300 000

Після розмови із фахівцями «Інституту розвитку міста», профільних управлінь та авторами, ми виділили три причини нереалізації проектів:


байдужість окремих управлінь;
технічні помилки в проектах;
політичні інтриги.

Всі три причини пов’язані й залежані одна від одної.



Байдужість управлінь



Після оголошення переможців «Бюджету участі», дається доручення профільним управлінням міськвиконкому втілити в життя проекти. Нереалізовані проекти на рахунку управлінь житлово-комунального господарства та капбудівництва. Проекти застрягли на стадії коригування і не можуть з неї вийти.



— Багато нереалізованих проектів. Треба підтягнути хвости. Я не скажу, що управління таке навмисно роблять. І з авторами є проблеми. Ми в управління ЖКГ і КБ постійно телефонуємо, щоби прискорити хід виконання робіт. Ми пропонували визначити в кожному управлінні, хто буде керувати цими проектами. Коригування роблять підрядники. Навіщо вони гальмують цю роботу, ми не розуміємо, — розповідає голова робочої групи «Бюджету участі» Олександр Глазов.



— Проект зараз на коригуванні, бо підрядник за 300 тис. грн не може реалізувати. Головне, щоб роботи були якісно виконані. Якби з першого року впровадження «Бюджету участі» більш серйозно відносилися до реалізації проектів, то зараз би не було такої великої кількості нереалізованих. Звичайно, за рік зросла ціна на гойдалки й потрібне коригування, — розповідає автор проекту «Райський садок» Олена Чірікова-Зоріна.



Технічні помилки в проектах



— Розмови про небажання управлінь виконувати проекти — пусті балачки. Проекти, які не встигли реалізувати, зараз коригуються. Автори в цьому беруть участь і висловлюють свої побажання. Складнощі є з авторами. Вони не зовсім розуміють процедуру виконання проектів і інколи їхні забаганки не зовсім реальні. Проектанти ретельно працюють і намагаються виконати проекти так, щоб їх можна було реалізувати, — пояснює заступник начальника управління ЖКГ Віталій Худолій.



— Люди за 500 тис. грн хочуть якісний спортмайданчик. За таку суму його не може бути. Велика кількість проектів нереальна по фінансах. Тому ми в червні будемо проводити воркшоп, де розповідатимемо про те, як правильно написати проект. — говорить Олександр Глазов.



Політичні інтриги



На перших бюджетах участі багато проектів були подані або просувалися депутатами міськради, райради, чи наближеними до них людьми. Реалізація проектів стала частиною політичної діяльності. Зміна політичних координат вплинула на втілення проектів у життя.



Так, у 2017 році перемогу на конкурсі серед великих проектів з кошторисом в 1 млн грн здобула «Арена» — спортивний майданчик біля школи № 37. На одному майданчику з гумовим покриттям мало бути три поля: баскетбольне, футбольне та волейбольне. Поруч — вуличні тренажери. На розробку проектної документації минулого року витратили 106 тисяч. Загальна кошторисна вартість проекту вже збільшилася до 3,1 млн грн. Однак, майданчик досі так і не побудували. Сьогодні територія біля школи, де колись був баскетбольний майданчик, а потім — каток, перетворилася у хащі.



Будівництво «Арени» підтримав екс-депутат Денис Поліщук. Ініціатор проекту Павло Нагорний вважає що, нелюбов нової влади міста до Поліщука, загальмувала будівництво:



— Причина конкретного мого невиконаного проекту — зміна влади. При старій владі все було готове: землю підготували, поставили з міста на баланс школи. Потім секретарем став Олександр Шамота і цей проект просто не включили в бюджет. Я ходив на зустріч особисто до Шамоти й на сесію, домігся, щоби виділили ще 100 тис. грн на документацію, бо кошторис 2017-2018 не актуальний у 2019 році. Відчуваю небажання реалізовувати проект новою владою, бо це проект старої, і вони не хочуть її піарити. Розмовляв із Глазовим, він каже що зацікавлений реалізувати проект, а от чи виділять кошти на наступній сесії — питання. Денис Поліщук, це мій старий товариш ще з інституту, разом грали в баскетбол. Він допомагав збирати підписи, бо сам живе на Леваді й зацікавлений, щоб на його районі зробили майданчик. Мені особисто все одно, від кого або під ким буде реалізований цей проект. Хай на ньому піариться хто хоче. Головне що б майданчик був. Подібного немає жодного в Полтаві у відкритому доступі.




Денис Поліщук та Павло Нагорний під час сесії міської ради 19 лютого 2019 року

Схожа історія і з іншими нереалізованими проектами.



Автор проекту дитячо-спортивного майданчика «Від малюка до чемпіона» Віта Блоха розповідає:



— Загалом все будується на особистих симпатіях. Минулого року мій проект довго не реалізували через особисту неприязнь Дениса Поліщука. Раніше в основному реалізовувалися проекти Поліщука і людей Оксани Деркач.



10 нереалізованих проектів лежать на столах в управліннях ЖКГ і капбудівництва та «припадають пилом». З кожним роком їх реалізація стає дорожчою. До них, ймовірно, додадуться проекти із 16 переможців 2018 року. Крім того, оголошений новий «Бюджет участі», який може додати ще проектів до списку нереалізованих.



Однозначно, «Бюджет участі» потрібен місту. Однак, через описані вище причини, механізм партиципаторного бюджетування у Полтаві дає збій. Чи зможе влада розв’язати ці проблеми, побачимо згодом.


Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка