Авторизация

Вісті з Полтави - Головний архітектор області Ірина Особік розповіла про необхідність збереження будинку Бахмутського


Вісті з Полтави - Головний архітектор області Ірина Особік розповіла про необхідність збереження будинку Бахмутського

Будинок Бахмутського

У Полтаві один зі співвласників будинку Бахмутського замовив облікову документацію для нього. Відповідно до неї, охоронним об’єктом визнається лише фасад пам’ятки. Так, її можна демонтувати, а збудувати тут багатоповерхівки, або інші будівлі.


Кілька тижнів тому на консультативній раді при Департаменті культури і туризму Полтавської ОДА розглянули облікову документацію для будинку Бахмутського. Відповідно до них можна демонтувати його більшу частину. Консультаційна рада ці документи не прийняла. 



Ситуацію, яка виникла у Полтаві з особняком Бахмутського, прокоментувала головний архітектор області Ірина Особік. Вона розповіла про незаконність цієї документації, замовленої співвласником будинку. Ірина Особік закликає врахувати вказані помилки та зберегти пам’ятку міста. 



Знищення пам’яток культури суперечить усім чинним законам



Один із співвласників будинку Бахмутського, який володіє тільки невеликою його частиною, виготовив за власний рахунок облікову документацію. У ній вказано, що під охорону підлягає тільки фасадна частина будинку. Все інше потенційно можна знищити. 



Проте, за словами головного архітектора області Ірини Особік, Закон про збереження культурної спадщини чітко визначає, що руйнувати пам’ятку не можна. 



«Будівля потребує ремонту, але вона не аварійна»



Є акт технічного огляду будинку Бахмутського. Відповідно до нього, будівля не визнана аварійною. Вона є непридатною до нормальної експлуатації.



— Будівля потребує ремонту, але вона не аварійна. Її стан не загрозливий для людей, які перебувають поряд. Це загальний стан будинку. Аварійним визначена тільки стропильна система. Лише тому, що на ній є ознаки пожежі. Це балки, які тримають дах. Навіть сам дах, цим же актом, визнаний як непридатний до нормальної експлуатації, що потребує ремонту, — говорить заступник Директора будівництва, МіА та ЖКГ ПОДА, головний архітектор області Ірина Особік. 




Ірина Особік

Нагадаємо, у 2017 особняк горів. Пожежа виникла на горищі. Тому дерев’яна стропильна система і визнана аварійною. Проте стіни, головний фасад, фундамент, перекриття, підлога, вікна та двері такими не є. Після ремонту або реставрації вони знову будуть придатними до нормальної експлуатації. 



Інформація, що більша частина будівлі аварійна — неправда!



— Облікова документація, яка виготовлена на замовлення Власенка була розкритикована. Вона не відповідає чинному законодавству і всім нормативним вимогам. Тому документи зняті для подальшого повного переопрацювання з розглядом консультативної ради при Департаменті культури ПОДА, — зазначає Ірина Особік. 



За її словами, історична довідка написана не детально. Представниця організації, яка виконувала цю роботу завіряла, що жодних історичних даних та обмірних креслень про будівлю немає.



— Є обмірні креслення і дуже детальні. Досить серйозні роботи проводилися по обстеженню цієї пам’ятки ще в 90х роках. Уся документація є, але ж вони навіть ні до кого не звернулися. 



Особняк Бахмутського — щойно виявлена архітектурна пам’ятка місцевого значення. Будівля за певними ознаками належить до творів архітектора Владислава Городецького. Він також є автором будинку з химерами. 



Будівля Бахмутського — перлина міста 



Зберегти культурну пам’ятку міста можна з доопрацьованими документами та охоронним договором, поставивши її на облік. А далі — шукати інвесторів, які відновлять пам’ятку.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка