Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавська міськрада зіштовхнула будівлю Кадетського корпусу у небуття — Кабмін знову не розглянув питання пам’ятки архітектури


Вісті з Полтави - Полтавська міськрада зіштовхнула будівлю Кадетського корпусу у небуття — Кабмін знову не розглянув питання пам’ятки архітектури

Кадетський корпус у жовтні 2018 року | Кадр з відео Avspolt16 Saagd

На черговому засіданні Кабінету Міністрів питання щодо пам’ятки архітектури національного значення — будівлі Кадетського корпусу — знову не розглянули. Будівля вже не міська, але ще не державна


На тлі останніх політичних пристрастей у Полтавській міськраді, які викликані то кризою з пасажирськими перевезеннями, то намаганням Олександра Мамая поновитися на посаді міського голови, в обласному центрі є незмінний символ стабільності. Це стабільне та невпинне руйнування пам’ятки архітектури національного значення — будівлі Петровського Полтавського кадетського корпусу.



19 жовтня 2018 року депутати Полтавської міської ради надали згоду на передачу Кадетського корпусу державі. Депутати прийняли таке рішення із очікуванням того, що у 2020 році там розпочне роботу Окружний суд Полтави. Автор проекту депутат Юліан Матвійчук тоді розповів, що Державна судова адміністрація у 2019 році заклала на свої потреби 19 млрд грн. На процес реставрації Кадетського корпусу вони готові виділити понад 200 млн грн. Щодо строків, то державні чиновники восени 2018 року обіцяли ввести в експлуатацію окружний суд до кінця 2020 року.




Кадетський корпус у жовтні 2018 року | Відео Avspolt16 Saagd

Вже після рішення міської ради Мінекономрозвитку надіслав Кабміну лист від 22 квітня 2019 року (№ 3213-03/17069-01) щодо передачі Кадетського корпусу у Полтаві в державну власність (на баланс Державної судової адміністрації).



22 травня відбулося чергове засідання Кабміну, на якому головував Володимир Гройсман. Він підтвердив, що написав заяву про своє звільнення, яку повинен розглянути парламент. Після політичної преамбули пішла рутина. Однак «Полтава» під час засідання пролунала лише у назві проекту постанови «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та м. Києві та створення оперативно-диспетчерських служб».






Питання прийняття до державної власності будівлі Кадетського корпусу знову не розглядалося.



І поки в Україні триває трансформація державної влади — питання збереження пам’ятки явно не буде пріоритетним для уряду. Особливо для такого, члени якого сидять на чемоданах.



Голова Полтавської облради Олександр Біленький повідомив, що на рівні народних депутатів намагається лобіювати це питання — найшвидшого прийняття рішення Кабміном, що б дозволило зберегти архітектурну пам’ятку. За його словами, йому пообіцяв допомогти голова фракції «БПП «Солідарність» Артур Герасимов. І хоча поки що Олександр Біленький не має конкретики, але вірить у позитивне вирішення питання.




Артур Герасимов

Більш обережно висловився з цією тематики народний депутат та голова підкомітету парламентського Комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін:



— Хочу сказати, що це відповідальна та системна робота на найвищому рівні, вона не вирішується криками невеличкої купки активістів на місцевому рівні. Бо люди, які там дрова розкладали, тепер говорять, що вони піклуються. Бо у нас перемога має багато батьків, а поразка — сирота... Я знаю, що судова адміністрація направила відповідне звернення, а Кабмін його вивчає. Але тут є багато складових: потрібно вирішити — це пам’ятка чи ні; потрібно залишати усю будівлю чи тільки фасад. Також потрібно зрозуміти, як саме зробити правильно: і для держави, і для громади, і для практики, яка може відрізнятися від теорії.



Костянтин Іщейкін також вважає, що турбулентні політичні процеси весни-літа можуть позначитись на вирішенні питання. Адже, для прикладу, Кабмін й досі не розглядав розподіл коштів на соціально-економічний розвиток регіонів, хоча незабаром мине перше півріччя. А якщо йдеться про багатомільйонний проект реконструкції будівлі Кадетського корпусу, то тут настає не тільки політична, але й економічна доцільність. Сам балансоутримувач має чітко розуміти: що саме буде відбуватися і скільки коштів для цього потрібно.



Також нардеп повідомив, що до нього з приводу збереження будівлі Кадетського корпусу офіційно ніхто не звертався: ні громадські організації, ні в.о. міського голови Полтави, ні лідери фракцій, ні коаліція депутатів. Тому якщо відповідне і відкрите звернення буде, то він, як депутат-мажоритарник, обов’язково відреагує на нього.




Кадетський корпус у квітні 2019 року | Фото: poltavaopen.com

Аргументи нардепа дещо пояснюють неквапливість Кабміну, але це дає і розуміння, що у 2020 році Окружного суду в будівлі Кадетського не буде. Як не буде у майбутньому і самої будівлі, адже хоча вона ще підлягає порятунку, але рятувати це потрібно негайно. Таким був висновок німецьких експертів, які дослідили споруду у травні 2018 року. Тобто, після вердикту «Негайно!» минув ще рік. Тим більше, що на тлі затягування питання своє слово скаже інфляція, яка вплине на кошторис і без того недешевого проекту.



Поки виходить так, що Полтавська міська рада передала будівлю на рівень держави, але центральні органи мають свої пріоритети та резони.



Свого часу прапор Петровського Кадетського корпусу спалили у кочегарці, щоб він не дісталося більшовикам, а вихованцям не терпіти сорому від можливої наруги над ним. Тепер періодично палає вже сама будівля. Можливо, щоб більше не терпіти наруги та не нести сорому від факту свого і такого існування.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка