Авторизация

Вісті з Полтави - Перші сільські амбулаторії за програмою «Доступна медицина» планують відкрити на Полтавщині до кінця квітня


Вісті з Полтави - Перші сільські амбулаторії за програмою «Доступна медицина» планують відкрити на Полтавщині до кінця квітня


Сьогодні заступник голови ПОДА Олег Пругло та директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Тимофій Голбан оглянули будівництво амбулаторії у Дмитрівці. Незабаром там планують розпочати внутрішні роботи.


У рамках програми «Доступна медицина», яку ініціював Президент Петро Порошенко, в Україні будують більше, ніж 500 сучасних амбулаторій. У Полтавській області Департамент будівництва, МіА та ЖКГ ПОДА зводить 27 медзакладів. На деяких роботи продовжуються, інші — уже на завершальній стадії.



Одна з таких амбулаторій знаходиться у Дмитрівці у Горішніх Плавнях. У селі проживають більше, ніж 1 500 людей. Тому для них будівництво нової амбулаторії дуже важливе. Підрядна компанія уже зробила покрівлю, підлогу, змонтувала перегородки. Незабаром планують виконати внутрішні роботи. 




В.о. голови ПОДА Роман Товстий

— Дуже важливо, щоб і бабуся і дитина мали якісні медичні послуги. Зазвичай у найвіддаленіших селах не було достойних умов для лікування пацієнтів. Завдяки ініціативі Президента там з’являтимуться сучасні амбулаторії. Дуже добре, що місцева влада долучається до реалізації таких проектів, — говорить в.о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий.



Будівництво амбулаторій реалізують на умовах співфінансування: 30% коштів йдуть з місцевого бюджету, решта — з державного. 



За словами директора Департаменту будівництва, МіА та ЖКГ ПОДА Тимофія Голбана, всі амбулаторії будують енергоефективними та відповідно до державних будівельних стандартів.




Амбулаторія у Дмитрівці

Зведення нових амбулаторій економічно вигідне у порівнянні з ремонтом старих будівель. Усередині встановлять сучасне обладнання для лікування та діагностики різних захворювань. Закупили і службові автомобілі для невідкладної допомоги.



— Вхід в приміщення обладнуються і для людей з інвалідністю. Амбулаторії будуються доступними та зручними для всіх мешканців. Ми робимо все можливе, щоб якнайшвидше передати будівлі місцевим громадам, — зазначив Тимофій Голбан.



Полтавська ОДА планує у квітні відкрити амбулаторії у селах Дмитрівка Горішньоплавнівської міської ради, Новооржицьке Оржицького району, Михайлики Шишацької ОТГ.




Перевірка будівництва у Дмитрівці


Тимофій Голбан

Нагадаємо, Мінрегіон розробив типові проекти сучасних сільських амбулаторій. Це амбулаторії монопрактики з одним чи двома лікарями без або з житлом. Закладів групової практики на Полтавщині буде всього 3. Амбулаторія на 3-4 лікарі у Скороходівській ОТГ та на 5-7 лікарів у селі Розсошенці (Щербанівська ОТГ) та у селі Засулля (Засульська ОТГ).



— Нова мережа первинки сформована відповідно до методики, розробленої Мінрегіоном спільно з МОЗ. Для будівництва ми розробили і затвердили нові технічні вимоги, а також передбачили запровадження в амбулаторіях телемедицину, — зазначає Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.



Полтавська область потрапила у перший пул регіонів, які почали реалізувати проект по будівництву амбулаторій. Загалом, до нього ввійшли: Волинська, Донецька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька та Черкаська області.


Прес-служба Полтавської ОДА

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка