Авторизация

Вісті з Полтави - Полтавська влада витратить 198 тисяч на контроль якості харчування у школах та садочках


Вісті з Полтави - Полтавська влада витратить 198 тисяч на контроль якості харчування у школах та садочках


Після випадків виявлення Держпродспоживслужбою невідповідності якості продуктів харчування, управління освіти створює механізм власних перевірок


На засіданні депутатської комісії з питань культури та освіти Полтавської міськради депутати розглянули проект рішення «Про внесення змін до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтави на 2019-2020 роки».



Заступник міського голови Людмила Бойченко пояснила, що зміни пов’язані із ініціативою управління замовляти контроль якості продуктів харчування, які споживають діти у комунальних школах та дитсадках. Наприклад, підготовлені представники управління обирають будь-яку школу, виїжджають на місце, беруть зразки продуктів і передають їх в лабораторію ДП «Полтавастандартметрологія». Перевірки розраховані тільки протягом навчального періоду. На 2019 рік передбачено виділити 198 тис. грн. У разі виявлення невідповідності заявленій якості — до постачальника застосують санкції. 




Людмила Бойченко та Майя Матвеєва

Людмила Бойченко додала, що така ініціатива викликана випадками виявлення неякісної продукції у дитсадках в 2018 році. Наприклад, восени ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області на 10 днів заборонило двом навчальним закладам Полтави (яслам-садку № 65 на пров. Латишева, 6 та спецшколі-інтернату № 1 на вул. Монастирській, 9а) використовувати фальсифіковане масло, тому що у ньому був недостатній вміст молочного жиру.



Голова комісії Олександр Кудацький паралельно запропонував управлінню освіти прописувати в умовах тендеру такі вимоги, які б знизили ризик фальсифікату:



— У мене вже була розмова із Іриною Адамівною (заступник начальника управління освіти, яка відповідає за тендери. — авт.), але тоді вона сприйняла мене неадекватно. Наприклад, є «Білоцерківське масло», це 50 км від Полтави. Я передзвонив керівникові Кордубану і запитав, а чому ти не постачаєш нам масло, наприклад, 12,5 тонн. А вони поставляють масло в Ізраїль, в Європу. Ізраїльтяни зробили аудит, від трави (яку їдять корови. — авт.) — все шикарно. Керівник відповів, що важко конкурувати із підвалами, де «бадяжать» пальмову олію. Тому тендер можна прописати (а тут нікого немає «вчорашніх»), під будь-якого постачальника. По-друге, хто забороняє в тендерній документації указати наявність у виробника атестованої лабораторії? Якщо у виробника немає лабораторії, він може звернутися в лабораторію стандартметрології, на Духова. Антимонопольний комітет тоді нічого не скаже. Я не за «Білоцерківське масло», я за те, що там є атестована лабораторія. І всі сільські діти, наприклад у Великобагачанському районі, їдять це масло, а Полтава бере із підвалу якогось.




Олександр Кудацький

До вище наведеного випадку із маслом можна додати, що Полтавська місцева прокуратура навесні 2018 року разом із поліцією розпочала розслідування щодо постачання ТОВ «ТВК «Форвард-груп» неякісного масла до трьох дитсадків Полтави:


ДНЗ № 1 «Веселка» (вул. Лідова, 8);
ДНЗ № 7 «Теремок» (вул. Пушкіна, 88);
ДНЗ № 29 «Орлятко» (вул. Соборності, 44).

Нагадаємо, що прийнята у грудні 2018 року Програма розвитку освітньої галузі Полтави на 2019 рік передбачає фінансування у сумі 346 млн 792 тис грн.


Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка