Авторизация

Здоровий сон дитини

Здоровий сон дитини
Здоровий сон дитини

Як приємно дивитися на сплячого малюка: щічки розслабилися, губки апетитно склалися бантиком, очі закриті, дихання тихе-тихе...


Сон дитини дуже чутливий. А ще він цінний. Повноцінний і здоровий сон необхідний дітворі як повітря. Від того, наскільки виспалася дитина, залежить її гармонійний фізичний та емоційний розвиток. Цікаво, що коли малюк спить, відпочиває і його сердечко. Вирівнюється пульс і зменшується частота серцевих скорочень. Під час сну поліпшується кровопостачання тканин і активізується насичення мозку киснем. Новонароджений малюк спить більшу частину дня і прокидається, коли зголодніє. Зазвичай тривалість сну у дітей першого року життя протягом дня залежить від віку: новонароджені сплять 16-17 годин на добу, 3-місячні – 15 г/д, однорічні – 14 г/д.


Формування режиму сон-неспання у дитини зазвичай починається з моменту народження і приходить до якогось певного режиму до 2-3-х місяців життя. Формування цього режиму визначається ступенем "зрілості" внутрішніх механізмів регуляції сну. Але часто "дозрівання" цих внутрішнього годинника запізнюється або відбувається якась дискоординація (збій) в роботі дитячих годинок. І тоді проблеми виникають і у малюка, і у дорослих членів сім'ї...


Якщо у недоношених дітей немає різниці у сні в денний і нічний час, то у доношених така різниця з'являється вже з першого місяця життя.


Оптимальним в перший місяць життя для малюка буде сон у батьківській спальні. Для цього поставте дитяче ліжечко поряд зі своїм спальним місцем і опустіть бічну стінку-решітку. Так ви будете в безпосередній близькості від своєї дитини, але малюк буде спати при цьому в своєму ліжечку. І вам не доведеться схоплюватися вночі по кілька разів.


У півроку час дитячого сну зменшується. Дитина вже не прагне заснути, наївшись. Оскільки дитина стає все більш рухливою, то за 40-50 хвилин до сну краще перейти від активних ігор до більш спокійних. Навіть якщо денний сон малюка триває не більше 45 хвилин, нехай вас це не турбує. У кількісному відношенні денний сон дитини також залежить від її віку: до 6 місяців дитина спить 3 і більше разів, 6-9 місяців – 2-3 рази, 9-12 місяців – 2 рази, 12-24 місяці – перехід до сну 1 раз на день.


Прокидаючись вночі, діти по-різному можуть себе вести, що багато в чому залежить від віку дитини. Умовно всіх дітей можна розділити на 2 великі групи:


1-а група – «самозаспокійливі». Це діти, які, прокидаючись вночі, НЕ ВИМАГАЮТЬ активної участі батьків або інших членів родини в процесі подальшого засипання. Простіше кажучи, вони перевертаються на інший бік і продовжують спати.


2-а група – «ті, що кличуть». Це діти, які прокидаючись вночі, ВИМАГАЮТЬ активної участі батьків або інших членів родини у процесі подальшого засипання. Властивість самозаспокоєння формується з віком. І якщо в 1 місяць 95% дітей «кличуть», то до 1-го року їх залишається лише 50-60%. Тому не намагайтеся переробити свого малюка або вимагати від нього неможливого – швидко заснути самостійно вночі. Він просто не зможе цього зробити через свої фізіологічні можливості. Ближче до дворічного віку у деяких дітей можуть з'явитися нічні кошмари. Вони можуть почати боятися засинати в темряві і тим паче поодинці. Допоможіть своїй дитині впоратися з цим! Розкажіть на ніч добру казку, дайте м'яку іграшку, не вимикайте світло повністю, залиште особливе світло нічника і побудьте з ним до засипання. Перехід до нічного сну повинен супроводжуватися добрими, позитивними емоціями, тому що вже в 2 роки діти починають бачити сни. Тож, нехай малюкові насниться що-небудь хороше.


Дитині 3-4-х років запропонуйте спробувати «управляти» своїми снами. Наприклад, якщо їй сниться чудовисько, нехай вона не тікає від нього, а кинеться йому в обійми, попросить у нього подарунок. Можна придумати для монстра ім'я і назвати його ім'ям того, кого малюк знає, хто йому не страшний. Важливо спробувати зрозуміти, що саме в реальному житті турбує дитину і усунути причину. Якщо не можете впоратися самі, то зверніться до дитячого психолога.


Пам'ятка для батьків


• Формуйте у малюка позитивне ставлення до сну, як до чогось цікавого.


• Налаштовуйте дитину до того, що їй присниться казка.


• Завжди попереджайте дитину, що їй через деякий час доведеться перервати гру чи заняття і йти спати.


Перед сном укладайте з дитиною іграшки та книжки. Це допоможе, з одного боку, завершити малюкові гру, а з іншого дитина привчиться прибирати за собою.
Разом з малюком укладіть спати його улюблену м'яку іграшку.
Перерахуйте всіх тих, хто любить дитину і бажає їй на добраніч, і всіх тих, кого любить малюк і кому бажає доброго сну.
Згадайте разом з дитиною все xopoшe, що сьогодні з нею відбувалося протягом дня.
Укладаючи дитину, обов'язково погладьте її по голівці, скажіть ласкаві слова. Трьох-чотирирічній дитині підіткніть ковдру – «ти в будиночку, там затишно і тепло».
Купіть малюкові красивий незвичайний нічник. Приблизно з 2-ох з половиною років діти починають боятися темряви. Звикла до нічника дитина, прокинувшись серед ночі, не злякається, а просто включить його, і не буде турбувати батьків.
Якщо дитина не хоче відпускати вас від себе, можна запропонувати натомість якогось іграшкового звіра: «Мені потрібно піти на кухню, а з тобою буде ведмедик, він буде тебе охороняти».
Ніколи не погрожуйте дитині сном («невередуй, атоспатипокладу») і не карайте («якщонеслухаєш, то замість мультиків йди спати!»).

Пам'ятайте, що особливості сну дитини визначаються більше її темпераментом, ніж нашими батьківськими здібностями. І не ваша вина, якщо вночі ваше чадо прокидається. Сон – це відпочинок, це прекрасна можливість відпочити і подивитися кольорові добрі сни!



Лікар-невролог поліклінічного відділення №1 дитячої міської лікарні м.Полтава Вікторія Молодорич

Источник: http://visti.pl.ua
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?