Авторизация

Скільки коштує зібрати дитину до школи?

Літні канікули добігають кінця, це означає, що час витрачатися на підготовку своїх чад до школи. Чи сильно подорожчала шкільна форма порівняно з минулими роками і на скільки зменшиться сімейний бюджет зокрема військовослужбовців, щоб як слід «екіпірувати» маленьких бійців «шкільного фронту», спробуємо розібратися разом
Скільки коштує зібрати дитину до школи?

Цього року бюджет країни, як і бюджет чи не кожної української родини, зазнав чималих фінансових стресів. То що вже казати про витрати сімей, в яких підростає малеча? До магазинів дитячого одягу цього року батьки заходять з осторогою, адже порівняно з минулим роком його вартість збільшилась на 25%. Так, піджак для першокласника обійдеться в суму від 480 до 1000 грн, тоді як рік тому можна було придбати за 500 – 800 грн. Брюки нині коштують 500 – 780 грн (в 2013 та 2014 роках їх продавали за 350 – 500 грн). Спідничка для дівчат — до 650 грн, сарафани — 620 – 1200 грн (в серпні минулого року 390 – 550 грн, а 2013 року — 360 грн). Ціни на дитячі блузки коливаються цього року на рівні 640 грн, минулого року таку ж саму блузку можна було купити на 100 – 120 грн дешевше.

Аби зекономити, радимо купувати моделі шкільної форми старих зразків. Вони, як відомо, дещо дешевші за нові. До того ж краще купляти речі не окремо, а відразу костюм-трійку. Вийде дешевше, та й речі, пошиті з одного матеріалу, поєднуються між собою за фасоном. До того ж, аби не купляти нову форму на наступний рік, слід брати її із запасом на зріст. Варто відзначити, що з розміром зростають і ціни. І чим старший школяр, тим дорожче обійдеться вдяганка. На учня старших класів батьки, як правило, витратять на 20–30% більше.

Найдешевші товари можна знайти на міських шкільних базарах. Але заради економії можна закуповувати шкільну форму в невеликих населених пунктах. Там ціни дещо нижчі за міські. Також можна відвідати магазини при швейних фабриках. У такому випадку комплект одягу вам обійдеться в середньому на 100 грн дешевше.

Звичайно, можна зекономити і на якості, але чи варто? Бажано, щоб одяг містив хоча б 60% натуральних тканин (бавовна, шерсть, віскоза). Тоді дитині буде в ньому комфортно. Фахівці радять категорично відмовлятися від форми із «іскоркою», адже 100% синтетика та поганий крій створять малечі проблеми зі здоров’ям, зокрема це загрожує дерматитами та проблемами з хребтом.

Взуття — це питання смаку та вподобань. Ціни різні — від 150 до 500 гривень і вище. Шкіряні натуральні туфлі для дівчаток коштуватимуть від 720 до 1500 грн, імпортне взуття буде дорожчим на 200 грн, тоді як пошите з дерматину обійдеться у 200 – 400 грн. Але намагайтеся купляти все ж таки шкіряне взуття, ортопедичні кросівки, щоб дитині було зручно ходити, бігати, стрибати. Хоча, звичайно, вибір визначають ваші можливості.

Для занять фізкультурою учневі будь-якого віку знадобляться кеди (приблизно 300 гривень) або кросівки. Тут знову ситуація з розряду «скупий платить двічі». Синтетичні або штамповані кросівки розваляться за кілька тижнів, та й для ніг вони — просто страждання. Тому тільки шкіряні, а це — від 650 грн за пару. Спортивний костюм теж краще обирати з натуральної тканини або хоча б на бавовняній підкладці (від 450 грн). Не забудьте про футболку для занять у залі (від 150 грн і вище).



Упаковка для «багажу знань»


Портфель — ще одне недешеве задоволення. Який обрати з усього розмаїття — частіше над цим «сушать голову» батьки першокласників, адже асортимент досить великий, а ціни на такий дитячий товар доволі «дорослі».

Перше, на що слід звернути увагу, — це зручність і безпека. Для першокласників краще обирати ортопедичний рюкзак, середня ціна якого сьогодні 550 гривень, але за знижкою можна купити за 475 гривень. Передовсім він має бути легким і зручним. Стрічки повинні бути світловідбивні, щоб було видно, що йде школяр. Усередині 3 – 4 відділення, окремо для зошитів та канцелярського приладдя, щоб учень міг розібратися, де що лежить. Звичайний рюкзак трохи дешевший, його можна придбати за 300 гривень.



Канцелярська «начинка»

Тепер куплений портфель треба наповнити всім необхідним шкільним приладдям. Крім підручників, якими забезпечують у школі (далеко не в усіх), слід купити самостійно кілька десятків зошитів, щоденник, пенал, ручки і олівці, лінійку, кольоровий папір, обкладинки, фломастери, пластилін, альбоми, клей тощо.

З метою економії за канцтоварами можна відправитися як на шкільні базари та ринки, так і в спеціалізований магазин. Ціна канцтоварів залежить від їхньої якості. Зверніть увагу на те, як розлініяні зошити, адже для зору найбезпечніші чіткі лінії темно-фіолетового кольору. Згадуючи власні шкільні роки, коли зошити були сірі й зелені, а лінійки — дерев’яні, сьогодні батьки намагаються додати кольорів у похід дитини до школи і при цьому не шкодують грошей. Тут-то і криється головна помилка. У гонитві за строкатістю частенько забувається, для чого ці речі купуються.

Адже якщо розібратися, то всі ці картинки, фотографії зірок на обкладинках, дорогі канцтовари — ні до чого. Діти замість того, щоб уважно слухати пояснення вчителя, акуратно записувати завдання, починають хизуватися один перед одним своїми яскравими зошитами. Тож висновок напрошується сам собою: віддаємо перевагу однотонності.

Та навіть якщо ви будете вибирати з багатющого асортименту шкільних товарів не найдорожчі, але досить якісні, це все одно істотно полегшить ваш гаманець.

Ножиці малюкові потрібно купувати з чохлом, щоб він не порізався, виймаючи щось із портфеля. Фірмові олівці значно дорожчі — від 50 гривень, проте вони порадують вашу дитину яскравими насиченими кольорами і відмінною якістю. До речі, флуоресцентний пластилін у 2 – 3 рази дорожчий, але його переваги очевидні — він не липне до рук і не бруднить їх. Це теж один із випадків, коли економити не варто.

За підрахунками тільки канцелярські дрібниці батькам обійдуться в середньому в 500 гривень.



То що ж нам покаже калькулятор?

Нарешті ваша дитина зібрана до школи. Залишається останній штрих — квіти на 1 вересня. Радимо за кілька днів до свята першого дзвоника пройтися по найближчих квіткових точках, прицінитися. Букет найкраще придбати ввечері напередодні. Він і не зів’яне, і обійдеться без першовересневої націнки.

Тож підіб’ємо підсумок. Для того, щоб ваша дитина змогла піти до школи, як то кажуть, «упакованою від і до», вам доведеться витратити більше трьох з половиною тисяч гривень.

Утім не так уже і важливо, скільки коштує портфель або пенал, ручка або лінійка. Головне, щоб ваша дитина, дорогі батьки, йшла до школи з бажанням учитися, дізнаватися щось нове. Але щоб «Свято знань» не вдарило несподівано по сімейному бюджету, гроші слід відкладати заздалегідь. Тоді загальна сума витрат не так шокує.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?