Авторизация

Акумулятори для сонячних панелей: які вибрати

 Дедалі більше українських домогосподарств розглядають можливість переходу на повне автономне забезпечення електроенергією. За рівнем інсоляції – кількістю сонячного випромінювання на одиницю площі – наша країна значно перевершує такого визнаного лідера у сонячній енергетиці, як Німеччина. Але багатьох зупиняє дорожнеча, насамперед – системи накопичення енергії. Багато порад вибрати саме літієвий акумулятор, ціна його при цьому набагато вище інших типів АКБ. Чи не намагаються розробники заробити  більше грошей, але чи варто економити?

Акумулятори для сонячних панелей: особливості роботи

Розглянемо особливості функціонування акумуляторів у складі фотоелектричної станції. У моменти, коли власна генерація перевищує власне споживання, відбувається зарядка батарей. При цьому не обов'язково вона може досягати 100 відсоткового значення, все залежить від рівня сонячної активності, особливо в осінньо-зимовий період недозаряд – дуже часте явище. Зі зниженням сонячної активності, коли власне споживання починає перевищувати вироблення електрики, накопичена в АКБ енергія починає надходити у внутрішньо будинкову мережу.

Виходячи з цього можна сформулювати основні вимоги, яким повинні відповідати акумулятори для сонячних панелей:

  • Висока автономність – вони не повинні вимагати постійного контролю з боку власника. Крім того, батареї не повинні становити небезпека для власника, не виділяти шкідливих випарів, не спалахувати тощо.
  • Протягом дня перемикання із заряду на розряд і назад може відбуватися неодноразово, тому можна одразу виключити стартерні батареї – у них кількість перезарядів дуже обмежена. Тому чим більше АКБ може витримати перезарядок (більша можлива кількість циклів заряд/розряд), тим краще підходить для комплектації фотоелектричної станції.
  • Можливість максимально використовувати місткість батареї – вона повинна не боятися глибоко розряду. Наприклад, у стартерних батарей критичним є розряд лише на рівні 40%, нікель кадмієві акумулятори можна розряджати на 80%. У цьому відношенні лідерами виступають залізо фосфатні АКБ, які можна повністю розряджати (на практиці такий варіант можливий, але не рекомендується, необхідний залишок – близько 5-10%).
  • Оскільки заряд може початися будь-якої миті – інвертор в автоматичному режимі перерозподіляє потоки електроенергії, порівнюючи рівень генерації та споживання, батарея не повинна мати ефект пам'яті.

З урахуванням всіх викладених вимог оптимально підходить саме літієвий акумулятор, ціна якого цілком виправдовується дуже тривалим терміном служби (для деяких моделей залізо фосфатних батарей він може досягати 7-10 років). При цьому з урахуванням масового поширення технології виробництва літієвих накопичувачів енергії, зараз можна вигідно купити акумулятор, виробництво – Україна, які за своїми експлуатаційними характеристиками нічим не поступаються імпортним зразкам.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка