Авторизация

МОЗ: виробництво дієтичних добавок буде пильно контролюватися

МОЗ: виробництво дієтичних добавок буде пильно контролюватися
Кабінет Міністрів України розглянув законопроєкт, який після ухвалення Верховною Радою усуне прогалини в законодавстві щодо контролю за виробництвом і обігом харчових доповнювачів (дієтичних добавок). Це одна з вимог інтеграції українського законодавства до законодавства Європейського Союзу.
“Сьогодні члени уряду підтримали важливий законопроєкт, мета якого — убезпечити громадян. Біологічно активні добавки — це не чудодійні ліки проти усіх хвороб. Їх призначення є допоміжним. Відповідно, є значні відмінності регулювання їх обігу від обігу лікарських засобів. Однак, наразі є непоодинокі випадки, коли під виглядом БАДів реєструються лікарські засоби. Це вводить в оману споживача та несе ризики для здоровʼя людей. Тому маємо усунути наявні законодавчі прогалини, аби реєстрація та обіг і лікарських засобів, які проходять клінічні випробування й мають доведену ефективність, і біологічно активних добавок, які такої підтвердженої ефективності не мають, був чітко урегульований і жодні маніпуляції не були можливі. Купуючи той чи інший препарат, людина повинна чітко розуміти, що саме вона купує. Але навіть зараз, до прийняття цього законопроєкту, моя ключова порада людям — не займатися самолікуванням, а звертатися по консультацію до лікаря”, - Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України
Попри те, що сьогодні законодавство регулює обіг харчових доповнювачів на ринку України, система державного контролю потребує вдосконалення.
Через наявні прогалини недобросовісні суб’єкти господарювання припускаються зловживань, зокрема не здійснюють реєстрацію лікарських засобів та реалізовують їх під виглядом харчових доповнювачів (дієтичних добавок).
Серед порушень, що становлять загрозу для здоров’я, можуть бути:
наявність в харчових доповнювачах активних фармацевтичних інгредієнтів, у тому числі рецептурних, які можна використовувати виключно для виготовлення лікарських засобів;
відсутність у складі харчового доповнювача заявлених поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин) або інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом;
невідповідність маркування харчових доповнювачів встановленим вимогам, зокрема зазначення, що вони мають лікувальний ефект.
Проєкт закону визначає чіткі механізми введення в обіг харчових доповнювачів, а також вимог до речовин, що можуть використовуватися для їхнього виробництва: вітамінів, мінеральних речовин та інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом. Вона також дозволяє МОЗ затвердити перелік таких речовин і максимально допустимі дози, дозволені до застосування у харчових доповнювачах. Також документ посилює відповідальність за виробництво та реалізацію харчових доповнювачів, що не відповідають вимогам законодавства.
Крім того, встановлюється процедура надання повідомлень про введення в обіг харчових доповнювачів, ведення переліку таких повідомлень і розміщення їх на офіційному вебсайті Держпродспоживслужби.
Відмічається, що харчові доповнювачі (оновлена відповідно до вимог директив ЄС назва «дієтичних добавок») споживають додатково до звичайного раціону, окремо або в комбінації з іншими продуктами. Вони реалізуються у формі капсул, пастилок, пігулок та саше, ампул з рідинами, пляшок для крапельного дозування тощо.



Также интересно посмотреть:


Уряд визначив перелік випадків, за яких заклади охорони здоров’я державної та комунальної форм власності можуть на …" >Коли медзаклади можуть надавати платні послуги?
Первинну медичну допомогу українці можуть отримати за місцем фактичного перебування без направлень. Її надають сімейні л …" >На які обстеження можна отримати е-направлення та до кого звернутися, щоб його виписали?
Скорочення частоти захворюваності, зменшення летальних випадків, реалізація ефективних і сучасних підходів у діагностиці …" >МОЗ: нові стандарти медичної допомоги у разі ішемічного інсульту
Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою затвердив зміни у функціонуванні електронної системи охорони здоров&rs …" >МОЗ: в ЕСОЗ буде запроваджено особистий кабінет пацієнта
В Україні функціонує автоматизована система, яка відповідає за розподіл донорських органів, проте втручання людей все ще …" >Як в Україні проводиться процес пересадки органів від померлого донора?



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

28 Июня
80
Главные особенности белого сухого вина: в чем же секрет его популярности
in
Полезное

28 Июня
79
Как сохранить здоровье, строя карьеру
in
Здоровый образ жизни

21 Июня
101
Роль эндокринолога в диагностике и лечении заболеваний
in
Эндокринология

21 Июня
107
FAQ про склеротерапию вен: что нужно знать?
in
Полезное

21 Июня
89
Белое вино – выбор истинных гурманов
in
Полезное
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

09 Июля, 2024
44
Ранні симптоми внутрішньочерепного крововиливу
in
Неврология

09 Июля, 2024
42
Основні симптоми надмірного росту бактерій в шлунку
in
Гастроэнтерология

09 Июля, 2024
46
Як організм жінки відновлюється після пологів?
in
Акушерство, гинекология

09 Июля, 2024
43
Тимома: ранні прояви пухлини грудної залози
in
Онкология

09 Июля, 2024
42
Іхтіоз: основні причини ороговіння шкіри
in
Дерматовенерология
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

09 Июля, 2024
85
МОЗ: виробництво дієтичних добавок буде пильно контролюватися

09 Июля, 2024
87
Коли медзаклади можуть надавати платні послуги?

09 Июля, 2024
84
На які обстеження можна отримати е-направлення та до кого звернутися, щоб його виписали?

28 Июня, 2024
536
МОЗ: нові стандарти медичної допомоги у разі ішемічного інсульту

28 Июня, 2024
549
МОЗ: в ЕСОЗ буде запроваджено особистий кабінет пацієнта
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

07 Июня, 2024
765
Інтегрований підхід, безперервність та якість – ключові аспекти відновлення послуг з охорони здоров’я на рівні громади
in
Мероприятия

03 Июня, 2024
393
21– 23 травня у Львові відбувся 28-ий медичний Форум та спеціалізована виставка «ГалМЕД»
in
Мероприятия

08 Мая, 2024
569
XXVIII Медичний Форум та XXVIII спеціалізована виставка «ГалМЕД»
in
Мероприятия

28 Марта, 2024
533
Конгрес «Cиндром Полікістозних Яєчників» СПКЯ 25-26 листопада 2024 року
in
Мероприятия

28 Марта, 2024
904
Європейська конференція з репродукції, фертильності та гінекології - 23 вересня 2024 р
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка