Авторизация

Особливості отримання безоплатної паліативної допомоги

Особливості отримання безоплатної паліативної допомоги
Паліативна допомога входить у Програму медичних гарантій і є безоплатною для пацієнта. НСЗУ оплачує паліативну допомогу у стаціонарі та мобільну - за місцем перебування пацієнта.
НСЗУ заплатила за паліативну допомогу у 2021 році 1,6 млрд грн. А з початку 2020 року - 2,4 млрд грн.
Паліатив, окрім знеболення, включає спостереження за пацієнтом, турботу про його психологічний стан, правильне харчування, необхідні аналізи та обстеження, реабілітацію.
Йдеться про раннє виявлення симптомів і полегшення страждань, адекватні лікувальні заходи, психологічну підтримку пацієнта та його рідних.
Пацієнти можуть отримати паліативну допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання. Це стосується і людей, що переїхали через бойові дії. Паліативну допомогу вони можуть отримати у будь-якому медичному закладі країни, який надає такі послуги за договором з НСЗУ.
З медичного погляду у процес паліативної допомоги має бути залучений сімейний лікар – він оцінює потребу пацієнта у паліативній допомозі й видає направлення. Надання первинної медичної допомоги передбачає й оцінку ступеня болю, і лікування больового синдрому, і призначення наркотичних засобів та психотропних речовин. Цю допомогу внутрішньо переміщені особи можуть отримати у будь-якого сімейного лікаря, без укладення з ним декларації.
Щоб отримати мобільну, або стаціонарну паліативну допомогу у новому місці перебування, потрібне направлення від сімейного лікаря чи іншого лікаря-спеціаліста, або ж переведення пацієнта з іншого медзакладу.
Якщо з сімейним лікарем, з яким пацієнт уклав декларацію є зв'язок, направлення він може виписати дистанційно телефоном.
Якщо зв’язку немає, направлення для людини, яка переїхала через бойові дії, може виписати будь-який сімейний лікар, незалежно від того, чи підписана з ним декларація у пацієнта. Людина може звернутися за направленням у найближчий заклад первинної допомоги. Адреси закладів у вашому регіоні підкажуть за телефоном контакт-центру 16-77.
За цим же номером нададуть інформацію про те, в яких закладах у вашому місті можна отримати паліативну допомогу, маючи направлення. Пацієнт може обирати, де він хоче отримувати послугу - у стаціонарі, чи вдома від мобільної паліативної бригади.
В стаціонарі або вдома пацієнт отримує безоплатно:
лікування симптомів захворювання;
ефективне знеболення;
дихальну підтримку та медичне харчування;
психологічну допомогу;
навчання родини догляду за людиною та запобіганню ускладнень.
Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування. Такі заклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.
Мобільні бригади забирають біоматеріал для аналізів та відвозять його в лабораторію, спостерігають за пацієнтом, який перебуває вдома на кисневій терапії чи респіраторній підтримці, за потреби роблять електрокардіографію та УЗД.
Тобто паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні.
Щодо знеболювальних препаратів - рецепт на опіоїдні анальгетики для паліативних пацієнтів може виписати як вузький спеціаліст, наприклад, онколог, у якого спостерігається пацієнт, так і сімейний лікар. Крім того, право призначати та виписувати рецепти на наркотичні засоби мають медичні працівники мобільної паліативної бригади.
Препарати для знеболення є важливою складовою паліативної допомоги. Тому у 2023 році Національна служба здоров’я України планує почати реімбурсацію цих препаратів. Щоб пацієнти змогли їх отримувати безоплатно або з невеликою доплатою та за зрозумілим маршрутом, як зараз Доступні ліки.



Также интересно посмотреть:


Паліативна допомога допомагає людям, які зіткнулися з важкими чи невиліковними захворюваннями, покращити якість життя.&n …" >Спрощений доступ до наркотичних лікарських засобів для пацієнтів, які потребують паліативної допомоги
Через військову агресію рф, медична реабілітація є вкрай необхідною й для українських захисників, і для цивільного насел …" >Медична реабілітація за Програмою медгарантій: які послуги є безоплатними для пацієнта?
Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко під час робочої поїздки до Рівненщини зустрівся з керівниками місцевих медичних за …" >Хто відповідальний за виплату зарплат лікарям та медичним працівникам?
Кабінет Міністрів України прийняв постанову про запровадження референтного ціноутворення на лікарські засоби, які закупо …" >Запровадження референтного ціноутворення на ліки: деталі постанови
Під час повномасштабного вторгнення росії держава повністю взяла на себе зобов’язання щодо видатків на фінансуванн …" >Чи буде лікування та реабілітація постраждалих від війни українців безоплатним?



Разместить пресс-релиз

Рубрикатор


Новости медицины



Мероприятия



Интересные факты



Новости портала



Блог

СТАТЬИ ПАРТНЕРОВ

04 Октября
61
Наукове підтвердження ефективності лазерних процедур
in
Косметология

29 Сентября
69
Тест ПЛР на COVID-19 – швидка діагностика без проблем
in
Инфекционные заб.

28 Сентября
81
Кардиология в Швейцарии
in
Лечение за рубежом

27 Сентября
67
Новый медицинский центр DENIS
in
Здоровый образ жизни
26 Сентября
86
Антибиотики – эффективный инструмент быстрого лечения
in
Простудные заболевания
Посмотреть все...
СТАТЬИ О ЗДОРОВЬЕ

09 Октября, 2022
16
Синдром сухого ока: основні причини та методи лікування
in
Офтальмология

08 Октября, 2022
47
На що вказує синюшність шкіри та слизових оболонок?
in
Терапия

07 Октября, 2022
48
Основні симптоми пухлини носової порожнини
in
Отоларингология (ЛОР)

06 Октября, 2022
63
Аноксія: як вчасно розпізнати порушення постачання кисню?
in
Пульмонология

05 Октября, 2022
73
Дактиліт або чому пальці набувають вигляд сосисок?
in
Терапия
Посмотреть все...
НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ

09 Октября, 2022
21
Особливості отримання безоплатної паліативної допомоги

08 Октября, 2022
71
Спрощений доступ до наркотичних лікарських засобів для пацієнтів, які потребують паліативної допомоги

07 Октября, 2022
112
Медична реабілітація за Програмою медгарантій: які послуги є безоплатними для пацієнта?

06 Октября, 2022
151
Хто відповідальний за виплату зарплат лікарям та медичним працівникам?

05 Октября, 2022
174
Запровадження референтного ціноутворення на ліки: деталі постанови
Посмотреть все...
МЕРОПРИЯТИЯ

29 Сентября, 2022
135
Грантовий конкурс для громад "Сади для Перемоги"
in
Мероприятия

19 Сентября, 2022
275
24 листопада в Pochayna Event Hall відбудеться міжнародний форум, Esthetic Beauty Forum
in
Мероприятия

13 Сентября, 2022
142
Запрошуємо відвідати спеціалізовану виставку Здоров'я і довголіття-2022 з 27 по 30 вересня 2022 року у Київському Палаці спорту
in
Мероприятия

08 Сентября, 2022
281
XX міжнародна стоматологічна виставка «Дентал-Україна» та XX міжнародний стоматологічний Форум 26-28 жовтня 2022 року, Львівський палац мистецтв
in
Мероприятия

31 Января, 2022
837
Приглашаем посетить выставку Здоровье и долголетие-2022 14-16 апреля 2022 года в Киевском Доме КИНО
in
Мероприятия
Посмотреть все...
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка