Авторизация

Як електронні медичні записи допомагають у відстежуванні стану медичної системи?

Як електронні медичні записи допомагають у відстежуванні стану медичної системи?
Електронна система охорони здоров’я є однією з наймасштабніших в Україні. Вона має ключову роль у процесах трансформації фінансування системи охорони здоров’я та у реалізації Програми медичних гарантій. Супроводжує кожен крок змін у медицин. Вперше в Україні з’явилися реальні дані щодо стану системи охорони здоров’я.
У 2021 році в електронній системі охорони здоров’я запустили модуль з ведення медичних записів щодо вакцинації населення. На сьогодні вже створено майже 795 тисяч записів про вакцинацію. Найбільше записів щодо вакцинацій проти коронавірусної хвороби - понад 348 тисяч. Згідно з даними електронних медичних записів, у 2021 році в Україні вакциновано понад 453 тисячі осіб. З них, більшість жінки - понад 54 %.
Щодо вікових показників. Найбільше щеплень отримали українці віком від 46 до 55 років (73 тис. щеплень); від 56 до 65 років (майже 71 тис. щеплень) та від 66 років (77 тис. щеплень).
На сьогодні в електронній системі охорони здоров'я вже створено понад 226 мільйонів електронних медичних записів. Лідерами щодо найбільшої кількості створених електронних медичних записів є Харківщина - понад 23 млн, місто Київ - понад 22 млн та Дніпропетровська область - понад 20 млн.
Щодо електронних медичних направлень. На сьогодні їх вже створено понад 35,5 млн. Найбільше - у Києві - понад 5 млн. На Харківщині та на Дніпропетровщині - більше ніж 3 млн в кожній з областей. Понад 18 млн електронних направлень виконано для 9 млн пацієнтів.
Найбільший відсоток створених направлень - на консультацію до вузького спеціаліста. Найчастіше пацієнти зверталися (тобто погасили направлення) за електронним направленням до невролога (806 тис. пацієнтів), офтальмолога та ЛОРа (понад 690 тисяч пацієнтів до кожного з цих фахівців) та хірурга (576 тис. пацієнтів).
Цього року НСЗУ продовжуватиме розвивати електронну систему охорони здоров’я. Заплановано старт нових сервісів та функціоналу - електронного лікарняного та електронного кабінету пацієнта. А також електронних модулів щодо плану лікування, державної програми реімбурсації та “чутливих” даних щодо ВІЛ/СНІДу та розладів психіки. Також планується вдосконалити та розширити функціонал верифікації, безпеки та надійності даних. Завдяки якому можливо буде виявляти та запобігати шахрайським діям в системі. Контролюватиметься ефективне витрачання бюджетних коштів. На реалізацію цього функціоналу НСЗУ отримала два спеціальні гранти від проєкту TAPAS.
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?