Авторизация

НБУ рекомендує фінустановам використовувати реструктуризацію заборгованості за споживчим кредитом або кредитні канікули

НБУ рекомендує фінустановам використовувати реструктуризацію заборгованості за споживчим кредитом або кредитні канікули

Національний банк у зв'язку із суттєвим погіршенням фінансового стану позичальників, які втратили роботу в період війни, рекомендує фінансовим установам активніше пропонувати клієнтам-споживачам реструктуризацію заборгованості за споживчим кредитом або кредитні канікули.



Відповідні рекомендації містяться у відкритому листі Національного банку, адресованому банкам, небанківським фінансовим установам та колекторським компаніям, текст якого опубліковано на сайті регулятора в четвер.



Очікується, що такі кроки з боку фінансових установ дозволять громадянам, які зараз опинилися у скрутному становищі, тимчасово не обслуговувати кредити та повернути їх тоді, коли це буде можливим.



Водночас Національний банк нагадує банкам, іншим фінансовим установам та колекторським компаніям про необхідність дотримуватись правил при обслуговуванні споживчих кредитів.



Так, у період дії воєнного стану та у 30-денний строк після дня його припинення або скасування споживач за договором про споживчий кредит не нестиме відповідальність перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов'язань. Він, зокрема, звільняється від обов'язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, передбачених договором та нарахованих включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання за таким договором, - вони підлягають списанню.



Крім того, забороняється у разі невиконання зобов'язань за договором про споживчий кредит збільшувати процентну ставку за користування позикою, крім випадків, коли встановлення процентної ставки, що змінюється, передбачено кредитним договором або договором про споживчий кредит. Під час дії кредитних канікул не передбачено скасування процентів за користування кредитними коштами. Таке нарахування є правомірним з боку кредитора.



НБУ наголошує, що необхідно дотримуватися законодавчо встановлених вимог щодо взаємодії зі споживачами та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог з етичної поведінки).



Наслідком недотримання таких вимог можливо застосування відповідних заходів впливу з боку регулятора.



 



 


Сообщает interfax.com.ua

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка