Авторизация

Україна та Туреччина домовилися активізувати співпрацю для суттєвого росту товарообігу

Українська та турецька делегації на чолі з Президентом України Петром Порошенком та Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом ретельно обговорили взаємодію в торговельно-економічній та інвестиційній сферах та конкретні кроки для їх розвитку.


Глава Української держави наголосив, що за шість місяців поточного року товарообіг між країнами зріс майже на 20%. «Значно підвищився рівень турецьких інвестицій в економіку України», - розповів Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів. За його словами, Туреччина увійшла у топ-5 торговельних українських партнерів та топ-10 іноземних інвесторів в Україні.


Крім того, під час переговорів сторони детально обговорили співпрацю в енергетичній сфері. «Наша держава має значний досвід та розвинену науково-практичну базу для сприяння розбудові атомної енергетики Туреччини. Зокрема, це стосується підготовки турецьких фахівців», - зауважив Петро Порошенко.


За його словами, також дуже перспективною виглядає розвиток та належне використання транзитного потенціалу України та Туреччини. «Будуть відкриватися нові маршрути авіа- та паромного сполучення між нашими країнами», - повідомив Глава Української держави.


У свою чергу, Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що у 2015 році вони разом з Президентом Петром Порошенко оголосили спільну мету – до 2023 року подвоїти або потроїти товарообіг між Україною та Туреччиною. «Ми прийняли рішення якомога швидше вивести наш товарообіг на рівень 10 млрд доларів», - розповів він, зауваживши, що необхідно багато працювати, щоб досягнути бажаного рівня. Зокрема, Президент Туреччини наголосив, що необхідно максимально швидко фіналізувати угоду про вільну торгівлю.


Президент України також відзначив суттєву активізацію співпраці у гуманітарній сфері, зокрема започаткування вивчення української мови в турецьких університетах, а також зростання міжлюдських контактів, чому особливо сприяє рішення про запровадження режиму взаємних поїздок громадян на основі ID-карток. «Людські та ділові потоки суттєво вже збільшилися. Світова практика показує, що від цього виграють обидві сторони», - зауважив Глава Української держави, додавши, що Україна і Туреччина готові до активізації ефективної співпраці в цій сфері, зокрема на порядку денному стоїть питання укладення угоди про соціальний захист громадян.


Реджеп Таїп Ердоган також повідомив: «Щоб задовільнити великий інтерес в Україні до турецької мови та культури ми відкриваємо Турецький культурний центр». Він подякував українській стороні за підтримку в цьому питанні.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?