Авторизация

Мужність, сміливість та вірність присязі воїнів-афганців стали прикладом для нинішніх поколінь захисників України — Президент

Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистому зібранні, присвяченому Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди відзначення 28-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан.


Глава держави з сумом констатував, що майже десять років українські військові були змушені брати участь у чужій війні. «У чужій війні, де й натяку не було на наш український інтерес. Серед воїнів, які пройшли вогняне горнило Афганістану, більше ніж 160 тисяч наших земляків. Хочу наголосити, що майже кожен четвертий серед загиблих – українець, і це понад 3300 осіб. Близько 8 тисяч наших з вами співвітчизників повернулися додому з важкими пораненнями або інвалідами», — сказав він.


Та відвага воїнів стала взірцем для сучасних захисників територіальної цілісності і незалежності України, наголосив Петро Порошенко. «Ваша мужність, сміливість, вірність присязі досі служать прикладом для нинішніх поколінь захисників Вітчизни», — сказав він.


Мужність, сміливість та вірність присязі воїнів-афганців стали прикладом для нинішніх поколінь захисників України — Президент


Президент нагадав, що громадський рух афганців не залишився осторонь важливих для держави подій — він тісно пов'язаний з подіями, що відбулися три роки тому на Майдані Незалежності. «Організованість і рішучість ветеранів-афганців зіграли далеко не останню роль у Майдані Революції Гідності і в тому факті, що Майдан вистояв. Вдень на Майдані було багато людей. Але вночі багато хто з присутніх у цьому залі пам’ятає наші зустрічі в палатці 8-ї сотні, наші довгі розмови і тверду переконаність в нашій перемозі. Бо ніколи в афганців сумнівів у нашій перемозі не було», — зазначив Петро Порошенко.


Так само ветерани Афганістану стали на боротьбу з агресором, що також допомогло вистояти українському війську, констатував Глава держави. «Тут присутні ті, хто не за наказом, а за покликом серця виступив на захист суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України, коли на нашу землю прийшли російські загарбники. Це ваш бойовий досвід став надзвичайно цінним для перших кроків оновлений Збройних Сил України — в перші, найтяжчі, місяці цієї війни. Велика подяка і висока шана кожному з вас за це», — наголосив Президент.


Він зазначив, що через випробовування війною за незалежність сучасної України пройшли сотні ветеранів-афганців, а 129 і зараз продовжують служити у складі Збройних Сил, 180 — виконують бойові завдання у складі Державної прикордонної служби України, 13 – передають бойовий досвід у складі Національної гвардії.


Серед героїв — ветеранів, які віддали життя, захищаючи Батьківщину, Петро Порошенко згадав легендарного командира "афганської" сотні Самооборони Майдану – старшого сержанта Олега Міхнюка, якому посмертно було присвоєно високе звання Героя України.


Мужність, сміливість та вірність присязі воїнів-афганців стали прикладом для нинішніх поколінь захисників України — Президент


Глава держави висловив щиру подяку героям та їхнім родинам від всього українського народу, за подвиг і самопожертву. Їх пам’ять присутні вшанували хвилиною мовчання.


«Україна пишається своїми «воїнами-афганцями», побратимами інших воєнних конфліктів. Пишається вашою самопожертвою і самопожертвою усіх, хто добровільно і без жодних вагань став до зброї, щоб захистити державу, приєднався до загальнонаціонального волонтерського руху, який є важливим зараз і ще більш важливим був у перші місяці війни», — сказав він.


«Впевнений, що ви й надалі будете взірцем високого професіоналізму, лицарства і благородства», — сказав Петро Порошенко і побажав ветеранам та їх родинам здоров'я, щастя, добра і любові, здійснення усіх задумів та нових досягнень, а Україні та всьому українському народові – «миру на нашій благодатній українській землі».


З нагоди відзначення 28-ї річниці виведення військ з Афганістану та за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, патріотичне виховання молоді та активну громадську діяльність Президент вручив воїнам-афганцям високі державні нагороди.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка