Авторизация

Наскільки законні валютні кредити

Знецінення валюти призвело до девальвації, пікової точки валютної кризи. Уряд не зробив належних зусиль, щоб підтримати фіксований обмінний курс. Економіка країни похитнулася внаслідок того, що почали видавати внутрішні валютні кредити в іноземній валюті, тим самим знецінюючи національну валюту. Проблема кредитів в іноземній валюті стосується майже кожного п’ятого українця. Платоспроможність позичальника визначалася банками виходячи з гривневого доходу, а не валютного.
Наскільки законні валютні кредити

Коли позичальники намагаються відстоювати свої законні права в суді, представники банків починають тиснути на суд. Їхня позиція зводиться до того: якщо будуть захищені права позичальників, то банки відчують серйозні фінансові проблеми, що призведе до погіршення економічної ситуації в цілому по країні.
Тільки не зрозуміло одне: коли видавалися кредити і підривалося фінансове становище країни, ігнорувалися норми закону – уряд це не контролював чи був у змові з комерційними банками, щоб разом з ними нажитися на простих людях? Тепер люди і раді б погасити свої борги, не відмовляються від них, але нині через зростання курсу це стало просто нереально.
Закон України «Про захист прав споживача» має норми, що забороняють видавати кредити у валюті. «Надання (отримання) СПОЖИВЧИХ кредитів в іноземній валюті на території України забороняється», – ст. 11. Тільки, мабуть, це на момент видачі кредитів ні кого не цікавило. І ось які наслідки тепер маємо.
Також банки, що видавали готівкову іноземну валюту з балансових рахунків «Довгострокові кредити на поточні потреби, які видані фізичним особам», не мають належних доказів передачі у власність валюти, оскільки найчастіше клієнт не підписував заявку на видачу готівки з поточного рахунку. Договори на розрахунково-касове обслуговування банки з клієнтом не підписують і поточного рахунку не відкривають. А без поточного рахунку платежі в іноземній валюті не відкриваються. Це означає, що кредитно-валютний договір не виконаний у повному обсязі банком, а грошові кошти були видані за кредитним «гривневим» договором. Тим самим банк порушує статтю 6 Декрету «Про систему валютного регулювання операцій і контролю».
НАСКІЛЬКИ ЗАКОННІ ВАЛЮТНІ КРЕДИТИ
У зв’язку з тим, що ви не маючи поточного рахунку, вносили іноземну валюту на транзитний рахунок банку, а не на позиковий з поточного, як має бути зазначено у кредитному договорі, потрібно вимагати від банку повернення всіх платежів у валюті, оскільки вони проведені з порушенням цивільного законодавства та генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій. Також можете вимагати відшкодування матеріальної та моральної шкоди!
Підписання кредитного договору не означає його виконання. Підписавши кредитний договір, його потрібно виконувати належним чином, відповідно до Цивільного Кодексу України. Перші обов’язки настають у банку – він повинен видати кредит. Тільки після видачі кредиту банком настає черга виконання договору позичальником – погашення кредиту згідно договору. У документах надаваних банками судам, немає доказів виконання банком кредитного договору, якщо платежі не проведені належним чином, як вказано вище.
Факт того, що органи державної влади не бачать, або не хочуть бачити всі проблеми кредитного позичальника – може призвести до більш масштабних проблем. Всьому цьому можна було б запобігти на ранньому етапі, якби кожен дотримувався норм закону!
Юрист Наталія РВАЧОВА
рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?