Авторизация

На окупованому Донбасі та в анексованому Криму Росія відшліфовує технології, які загрожують не злее Україні – Президент

Президент Петро Порошенко під час виступу на Міжнародній конференції високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед» наголосив, що агресивні дії Російської Федерації проти України несуть загрозу всьому європейському континенту. Глава держави особливо підкреслив, що нині Україна стала східним флангом НАТО у захисті європейських, демократичних цінностей.


Глава держави подякував організаторам за проведення конференції саме в Києві: «Я добре розумію, чому саме зараз і саме тут. Будучи на вістрі російської гібридної війни, Україна має великий досвід, яким може поділитися зі своїми партнерами».


Президент також зауважив, що хоча слова «гібридна війна» увійшли в наш лексикон лише 4,5 роки назад, ще у 2008 році події у Грузії були подіями з цього ряду. «Ми продемонстрували солідарність з Грузією, ми продемонстрували те, що для нас це питання надзвичайно важливе. Але реакція світу тоді була такою, яка не зупинила агресію. І якби ми рішуче діяли у 2008 році, можливо не було б 2014 року», - сказав він.


«В той же час я хотів би подякувати всьому світу за те, що негайно була створена світова коаліція на підтримку України і в протидії російській агресії», - відзначив Президент.


За словами Глави держави, за ці роки Україна дуже добре вивчила «повадки російського ведмедя». «Хто-хто, а ми дуже добре знаємо, коли Росія знімає фальшиву маску і стає явним, не прихованим ворогом. Коли гібридна війна демонструє, що це війна справжня. Якщо ви готові оборонятися – спитайте нас українців як це робити», - додав Петро Порошенко.


«Інформаційні атаки, спроби дестабілізації ситуації всередині країни, енергетичний шантаж, повне ембарго і закриття ринків, агресивне нав’язування свого порядку денного через агентів впливу, через агентів у політичній, культурній, суспільній сферах, розпалювання соціальних конфліктів, дуже важлива складова гібридної війни – вплив через релігійні організації – це той далеко неповний московський інструментарій, який отримав нарешті назву гібридного», - перелічив засоби російської агресії Президент.


«Нині нема, на щастя, тих, хто буде заперечувати, що реваншистська політика Кремля проти України стала спільним викликом для євроатлантичної безпеки. Як і те, що без сильної України, яка уже зараз перетворилася на де-факто східний фланг НАТО, точно не може бути й мови про стабільний євроатлантичний простір», - зазначив Петро Порошенко.


За його словами, будучи одержимою своїми геополітичними ідеями, сьогодні на окупованому Донбасі та в незаконно анексованому Криму Росія відшліфовує технології, які виходять далеко за межі України і загрожують не лише Україні. «Окупований Крим став базою для російських крилатих ракет. Куди вони далі, лише на Україну полетять? Чи в Сирію? Чи до країн Середземного моря, щоб окреслити там свою російську зону впливу, зону контролю?», - додав Президент.


«Чи ми не знаємо, що на Донбасі обкатується абсолютно новітнє російське озброєння? На Донбасі удосконалюються методи пропагандистського прикриття регулярних військ. На Донбасі були застосовані десятки тисяч бійців так званих ПВК – приватних армій. Які ж вони приватні? Вони набираються через систему російських військоматів, фінансуються за рахунок коштів державного бюджету і комплектуються бійцями регулярної армії. Українські спецслужби пачками викривають фінансованих Росією, Москвою пропагандистів з їхніми закликами зсередини країни до повалення конституційного ладу», - також зазначив Глава держави.


«Потрібно навчитися цьому протидіяти», - особливо підкреслив він, додавши: «Згадайте, Азовське море завжди було символом миру, не було жодних підстав для жодних конфліктів. І зараз Азовське море активно насичується військовими кораблями, де відпрацьовується система блокади українських морських портів. Вони намагаються зупинити роботу Маріуполя, Бердянська, зупинити роботу чорної металургії України, зупинити експорт. По якому праву? Я переконаний, що не лише ця технологія буде застосовуватися до українських портів».

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка