Авторизация

Треба грати за правилами, но не з правилами – Президент про спроби запропонувати зміну форми правління держави

Президент Петро Порошенко наголошує, що в системі державної влади України працює принцип стримувань і противаг. «Українці не схильні віддавати монополію на урядування одній політичній силі. Влада носить коаліційний характер. Коаліційним по суті є і наш Уряд. Коаліційною по-суті є навіть найбільша парламентська фракція. При цьому ми знаходимо спільну мову, ухвалили всі разом рекордну кількість реформаторських рішень», - сказав Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді з Посланням «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році».


Петро Порошенко додав, що він, як Президент, не дуже часто накладав вето на закони і жодного разу за всі роки не скористався своїм законним правом призупиняти рішення Кабміну із одночасним зверненням до Конституційного Суду.


«Європейська стратегія диктує нам алгоритм розвитку політичної системи як парламентсько-президентської представницької демократії. При цьому країні потрібен Президент і Верховний Головнокомандувач для організації ефективного захисту країни. А це і є головним у роботі Глави держави», - наголосив Петро Порошенко та нагадав, що минулого року відхилив численні пропозиції щодо конституційних змін у політичній системі.


«Вважаю, що перед виборами такі маневри не відповідають європейській політичній культурі, яка вчить нас грати за правилами, а не з правилами», - підкреслив Президент.  При цьому він зазначив, що з цікавістю стежить за суспільною дискусією з цього питання.


«Категорично неприйнятними вважаю ті пропозиції, які просувають явно недемократичні моделі. Хтось відверто адвокатує «освічений авторитаризм», а хтось камуфлює його в «парламентаризм канцлерського типу», - зауважив Петро Порошенко.


«Тільки, якщо вчитатися у зміст, а не в заголовок, там у канцлера повноважень більше, ніж у кайзера, а в «рейхстагу» – по суті однопартійна система. Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну не привів. Це урок, який треба запам’ятати абсолютно всім», - сказав Президент.


Звертаючись до депутатів українського Парламенту, Президент зазначив, що зберегти демократію в умовах зовнішньої агресії було непросто. «Хоча воєнний стан значно посилив би повноваження і можливості Президента. Я категорично відкинув пропозиції його впровадити. Навіть в умовах війни ми не обмежували політичних прав і свобод громадян, не впроваджували цензуру», - підкреслив Глава держави.


При цьому він зазначив, що конституційні можливості Президента, передбачені парламентсько-президентською моделлю, не дуже корелюються з тим ступенем відповідальності, яку суспільство традиційно покладає на всенародно обраного Главу держави.


«Але жодного разу навіть у найважчі роки, коли країну буквально душило зашморгом внутрішніх та зовнішніх проблем, Президент не попросив про збільшення повноважень. Більше того, від деяких з них відмовився. Якщо ви не помітили при призначенні суддів, в тому числі», - нагадав Петро Порошенко.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка