Авторизация

Глава держави у Парламенті: Не ховаючи голову у пісок, а реально визнаючи проблеми, ми зможемо запропонувати шлях їх подолання  

В Україні вже відбулися важливі та знакові зміни, які впливають на подальший розвиток держави. Але залишаються ще не вирішеними багато проблем, про які потрібно відверто говорити із суспільством. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час виступу в Парламенті.


Глава держави нагадав, зокрема про рішення щодо припинення дії Договору про дружбу між Росією та Україною, ініціативу закріплення в Конституції євроінтеграційних устремлінь нашої країни, річницю підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, роботу над отриманням Томосу про автокефалію української Церкви.  «Лише на слух, лише на перший погляд вони (ці події – ред.) видаються різноплановими. Насправді, серед них немає нічого випадкового. Всі вони – частина нашої державотворчої проукраїнської та проєвропейської стратегії, яку ми з вами послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років і, я твердо наголошую, будемо впроваджувати й надалі. Кожна з цих подій – це свідчення нашого розриву з колоніальним минулим. Кожна з них –  крок до нашої повної свободи від імперії», - підкреслив Петро Порошенко.


«Ми нарешті вибралися із лабіринтів багатовекторності. Ледве вискочили із смертельно небезпечної пастки позаблоковості. І від чотирнадцятого року твердо прямуємо своїм шляхом, і це шлях до Європейського Союзу та НАТО. Лише інтеграція України до євроатлантичного простору гарантує всім нам і мир, гарантує всім нам безпеку, і Україні незалежність, а українському народу підвищення рівня життя», - наголосив Глава держави.


Петро Порошенко зазначив, що вже створена боєздатна українська  армія; українській церкві повертається гідне місце у світовому православ’ї; нарешті захищається, розвивається і утверджується українська мова як складова сили та успіху нашого народу.


«Армія, мова і віра – це не гасло. Це – формула сучасної української ідентичності. Армія боронить нашу землю. Мова боронить наше серце. Церква боронить нашу душу», - сказав Президент.


Водночас він додав: «Напевно, за останні роки влада зробила, і це точно,  чимало тактичних помилок. І за це на мені особисто лежить частина відповідальності. Але я точно знаю, що ми нічим не схибили і не погрішили у питаннях стратегії. Зробити сильну та успішну Україну невід’ємною та безспірною частиною Європи без жодної перспективи повернення в зону російського впливу – це наша мета, наша амбіція, наша  з вами місія».


За його словами, при всіх поточних викликах та загрозах динаміка очевидна: ситуація всередині України і навколо нас – точно не така драматична, як у чотирнадцятому-п’ятнадцятому роках. «Ми стали стійкішими та сильнішими»,  - додав Петро Порошенко.


Водночас Президент наголосив на тих проблемах, які справедливо викликають незадоволення у більшості суспільства. Зокрема, не вдалося завершити війну і відновити територіальну цілісність країни; внаслідок агресії втрачено 20% промислового потенціалу країни. Це, звичайно, спровокувало ефект доміно для всієї української економіки; разом із агресивним закриттям Росією свого ринку для українських товарів – це спричинило глибоку соціальну кризу.


«Ми вистояли й відновили зростання. Однак, більшість українців поки що не відчули покращення добробуту, а рівень життя відновлюється повільно і нерівномірно і по регіонах, і по соціальних, і по вікових групах. Особливо незахищеними залишаються пенсіонери», - зазначив він.


Також, за його словами, коефіцієнт корисної новоствореної антикорупційної інфраструктури поки що  не задовільний: «Суспільство розчароване динамікою антикорупційної боротьби, і претензії людей абсолютно виправдані». 


Крім того, серйозних масштабів набула еміграція з країни. «З цим викликом так чи інакше мали чи мають справу всі країни Центрально-Східної Європи, які в процесі євроінтеграції ставали частиною європейського ринку праці», - додав Президент.


Петро Порошенко зауважив: «Темпи реформ зовсім не такі, як та швидкість, яку ми проектували на старті. Проблеми виявилися глибшими, спротив – сильнішим, рішення – складнішими». 


Президент підкреслив, що навмисне загострює увагу на цих недоліках: «Сьогодні як ніколи потрібна відверта розмова. Тільки не ховаючи голову у пісок, тільки визнаючи реальні проблеми, ми можемо запропонувати суспільству реальний шлях їхнього подолання».


При цьому Глава держави акцентував на тому, що міжнародні партнери України визнають наш прогрес у проведенні реформ за останні чотири роки. За цей період Україні вдалося зберегти країну; створити нову армію; зміцнити міжнародний авторитет і організувати трансатлантичну коаліцію на підтримку нашої держави; підписати Угоду про асоціацію і поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС; зіскочити з російської газової «голки», виграти позов проти «Газпрому» на 4,6 мільярди доларів у Стокгольмському арбітражі. Українській державі вдалося уникнули дефолту; відновити економічне зростання. Також було проведено декомунізацію, визнано на державному рівні армію УНР та Українську повстанську армію як учасниць національно-визвольних змагань. Істотно посилено позиції української мови на радіо, телебаченні, в кінематографії та книговидавництві.


Свої позитивні плоди принесла і децентралізація. Ремонти доріг і шкіл, освітлення вулиць, вивезення сміття в містах і селах стали можливим завдяки наданій можливості розпорядитися тими коштами, які передані на місця, а сьогодні це більше 51% зведеного бюджету.


«Позитивні зрушення, про які я щойно говорив, потребували відповідальних, часом складних рішень Парламенту, Президента, Кабінету Міністрів. Вдячний за спільну роботу народним депутатам, міністрам, Голові Верховної Ради Андрію Парубію і Прем’єр-Міністру Гройсману, Яценюку і всім, хто до цього доклався.  А всі разом ми маємо подякувати великому українському народові за ті дивовижні зміни, які стали можливими внаслідок  ратного подвигу на фронті і наполегливої праці в тилу над розбудовою країни», - зазначив Петро Порошенко.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?