Авторизация

За невинні жертви в Україні відповідальний Путін – Глава держави на симпозіумі в НАТО

Президент Петро Порошенко наголосив, що Росія зруйнувала поствоєнну систему безпеки і НАТО залишається єдиним дієвим механізмом захисту.


«Чи можете ви собі уявити, що майже три тисячі українських солдат було вбито? Понад десять тисяч цивільних було вбито. Хто відповідальний за ці невинні жертви? Путін», - наголосив Петро Порошенко під час участі у спеціальній сесії на тему: «Розмова з партнерами НАТО» у рамках симпозіуму «НАТО залучає».



За невинні жертви в Україні відповідальний Путін – Глава держави на симпозіумі в НАТО

Глава держави зауважив, що події у лютому 2014 року не були сюрпризом – це була нелегальна анексія Криму Російською Федерацією. «Путін розповідав декілька разів, що нема російських військ там. Це – не ми, це – громадянський рух, це – «зелені чоловічки» без будь-яких розпізнавальних знаків. А це була російська окупація Криму», - нагадав він.


Петро Порошенко відзначив повну солідарність з Грузією, нагадавши, що український Президент і влада 10 років назад, у серпні 2008 року, були разом з грузинським народом, коли Росія здійснювала агресивну операцію у Грузії.


Глава держави підкреслив, що існуюча поствоєнна безпекова система, яка базувалася на Раді безпеки ООН та одностайному прийнятті рішення постійними членами була зруйнована: «Коли один з членів Ради безпеки ООН є агресором, то цей механізм більше не працює, він повністю зруйнований».




Він наголосив: «Практика демонструє, що лише один механізм дієвий – це НАТО. Не існує жодного іншого механізму. І країна, яка не хоче нікого атакувати, а хоче лише захистити свій суверенітет, незалежність та цілісність, хоче співпрацювати і бути членом НАТО».


Президент нагадав, що Україна має іншу безпекову гарантію – Будапештський меморандум. Українська держава була третьою найбільшою ядерною країною у світі. «Якщо би Україна мала ядерний арсенал, то чи була би об’єктом агресії? Ніколи. Відповідно до стратегії нерозповсюдження, ми відмовилися від третього найбільшого арсеналу і натомість отримали гарантії від США, Великобританії, Франції, Китаю та Росії. Де зараз ці гарантії?», - запитав Глава держави. Президент наголосив, що чотири останні роки тисячі українських солдат зі зброєю в руках захищають себе і суверенність України.




«Чому це так важливо для Путіна? Дуже просто. З Україною Путін трансформує (Росію – ред.) в імперію. Без України Росія буде звичайною державою», - зазначив Петро Порошенко.


«В цій ситуації чи буде Україна зоною персонального інтересу Путіна чи Росії? Чи він даватиме дозвіл для моєї великої 45-мільонної нації куди йти, а куди не йти? Або ж Україна матиме право на свій суверенний вибір? Коли мільйони людей чотири роки тому вийшли на Революцію Гідності, не вимагаючи підвищення зарплат чи зниження податків, вони вимагали повернення до європейської сім’ї», - наголосив Глава держави.


Президент підкреслив, що Україна впродовж цих чотирьох років успішно здійснювала євроінтеграційні кроки – було ратифіковано Угоду про асоціацію, запроваджено безвізовий режим для українців, запрацювала зона вільної торгівлі з Європейським Союзом і тепер майже 50% української торгівлі ведеться з ЄС.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка