Авторизация

Україна розпочала дискусію щодо запровадження Плану дій щодо набуття членства в НАТО – Президент

Україна чітко визначила своє політичне безпекове майбутнє. Верховна Рада проголосувала Закон, який ставить за мету наше майбутнє членство в НАТО – мету нашої міжнародної безпекової політики. Про це сказав Президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Генеральним секретарем НАТО. Глава держави нагадав, що підписав цей Закон і він вступив в дію.


Відповідаючи на питання щодо подальшого формату співпраці між Україною та НАТО і чи можливе подання заявки щодо отримання Україною Плану дій щодо набуття членства в НАТО або вступу до формату інтенсифікованого діалогу, який зараз з НАТО має Грузія, Президент зазначив, що сьогодні під час Комісії Україна-НАТО було чітко наголошено про початок дискусії про запровадження Плану набуття членства для України. Ця українська ініціатива щодо початку дискусії була із задоволенням прийнята з боку Північноатлантичного Альянсу.


Глава держави зауважив, що «не існує якось особливого шляху до НАТО». При цьому він нагадав, що 20 років тому, коли Україна підписала з НАТО Хартію про особливе партнерство, до складу Альянсу входило 16 членів, сьогодні їх кількість збільшилася до 29 держав-членів НАТО.


«Ми рішуче налаштовані на реформи, маємо чіткий графік, що ми маємо зробити до 2020 року для того, щоб відповідати критеріям членства в НАТО», - сказав Петро Порошенко. При цьому він зазначив, що «сьогодні Україна не відповідає цим критеріям, оскільки за останні 20-ть років нічого не робилося». «Більш того, навпаки, приймалися закони, які відштовхували нас від НАТО», - додав Президент.


«Лише за останні три роки ми зробили величезні кроки в реформуванні і впевнені в тому, що ця дискусія нас наблизить до подання відповідної заяви. Ми маємо план на ці три роки, програму до 2020 року. Ми чітко знаємо, що робити. Це вперше в Україні, коли побудована «дорожня карта» що і коли робити», - сказав Петро Порошенко.


Президент також підкреслив, що сьогодні більше 60 % українців підтримують євроатлантичну інтеграцію України і влада має діяти відповідно до цих прагнень українського народу.


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив: «Кожна нація має власне право на вибір свого шляху, включно з питанням вступу до Північноатлантичного Альянсу».


При цьому він зазначив, що рішення про приєднання нових членів до Альянсу приймається усіма країнами-членами НАТО і країною, яка подає заявку на вступ. «Ніхто не має права впливати або блокувати процес прийняття цього рішення. Тому що це суверенне праве незалежної країни приймати рішення щодо свого майбутнього», - підкреслив Єнс Столтенберг.


Він привітав налаштованість України на реформи та зазначив, що наша країна наполегливо і цілеспрямовано рухається в напрямку стандартів НАТО та досягла значних успіхів в реформуванні сектору безпеки і оборони.


«НАТО буде продовжувати підтримувати Україну на шляху більш глибокої співпраці з Альянсом», - зазначив Генсек Альянсу. Він підкреслив, що на питання членства України в НАТО ніхто крім держав-членів НАТО та самої України не може ані впливати, ані блокувати.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?