Авторизация

Луковица держави: Нам необхідна медична реформа, а з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін системи охорони здоров’я

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості нових рішень для зміни в цілому системи охорони здоров’я в Україні. «Нові рішення потрібні і для системи охорони здоров’я в цілому. Адже здоров’я нації прямо залежить від стану медицини. Не думаю, що нам треба переконувати один одного, що глибока медична реформа потрібна», - сказав Глава держави на урочистому заході з  нагоди Дня медичного працівника.


За словами Петра Порошенка, система охорони здоров’я, що успадкована від СРСР і штучно зберігалась всі ці роки, є абсолютно непристосованою до нових соціальних і економічних реалій. «Нам зараз негайно потрібні принципові зміни. Переконаний, що саме з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін, адже ніхто краще за вас не бачить всі недоліки і неефективність нинішньої системи», - підкреслив він.


Луковица держави: Нам необхідна медична реформа, а з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін системи охорони здоров’я


Президент нагадав, що основні контури цієї реформи запропоновані. Уряд розглянув ці пропозиції, вніс на розгляд Національної ради реформ, де відбулась дуже принципова і ретельна дискусія. Він також подякував робочій групі народних депутатів, які доопрацювали відповідний законопроект для розгляду у Верховній Раді. За його словами, під час підготовки проекту в ньому були враховані основні зауваження і побажання, висловлені на Нацраді реформ. «Зараз ми маємо кардинально інший проект, дуже ґрунтовний. І голосування у першому читанні за нього народними депутатами свідчить про те, що ми на правильному шляху»,  - додав Петро Порошенко.


Президент закликав представників професійного медичного середовища не залишатись байдужими, дуже уважно вивчити всі пропозиції, щоб до другого читання у проекті закону була вже досконала  медична реформа, яка в короткий термін дозволить кардинально змінити ситуацію у медичній галузі.


«Головна ідея – добитися, щоб якість і доступність медичної допомоги спиралися на реальний економічний зміст, створити надійні фінансові гарантії для пацієнта і надійні фінансові гарантії для лікаря. Реформа має дати лікареві можливість фахово і творчо працювати, отримувати належну винагороду за свою роботу», - підкреслив Петро Порошенко. Він назвав неприпустимою кількість претендентів на вступ у медичні вузи, яка є нині.  «Впевнений в тому, що ми престиж лікарської професії значно піднімемо», - підкреслив Президент.


За його словами, пацієнту мають бути гарантовані якісні послуги і невід’ємною частиною реформи має стати реформа медичної допомоги на селі. Президент зазначив, що 30% українських пацієнтів сьогодні проживає у сільській місцевості і рівень медичної допомоги там є неприпустимим. «Я вже дав доручення підготувати відповідний законопроект і запропоную розглянути його Верховній Раді як невідкладний. Ми маємо запропонувати для українського села сучасні рішення, що спираються на модерні телекомунікаційні технології консультування і лікування», - сказав він і додав, що пріоритетом має бути забезпечення медичним транспортом, що разом з будівництвом доріг, дозволить значно покращити медичне забезпечення мешканців українського села.


Луковица держави: Нам необхідна медична реформа, а з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін системи охорони здоров’я


Петро Порошенко зазначив, що напередодні професійного свята, є дуже добра нагода нагадати всій країні про результати роботи лікарів: про точні діагнози, правильні схеми лікування, унікальні операції, які щороку рятують тисячі і тисячі людей, попри ту ситуацію, в якій опинилась медицина, брак фінансування.


«Особливо приємно, що сьогодні в залі присутні представники нового покоління медицини – кращі відмінники навчання, молоді спеціалісти, майбутні лікарі, медсестри, фельдшери, які роблять перші кроки в обраній професії. Вам починати професійний шлях в новій реформованій системі»,  - звернувся до присутніх Президент.


Глава держави побажав молодому поколінню лікарів достойно примножувати славу української медицини. «Я переконаний, що ви впишете свої імена поруч з іменами Богомольця, Шалімова, Амосова, Стражеска. Ці імена відомі будь-якому українцю, і нам всім є ким пишатися», - зазначив він.


Президент також зауважив, що День медичного працівника – одне з небагатьох свят, про яке знають і пам’ятають не лише лікарі, а далеко поза межами професійного середовища, адже від їх роботи залежить здоров’я і життя кожного з нас.


Луковица держави: Нам необхідна медична реформа, а з професійної громади медиків вийдуть найактивніші агенти змін системи охорони здоров’я


«Потрібно дуже любити професію лікаря, бо якщо ти її не любиш, то працювати – не зможеш. Я це знаю абсолютно точно, бо з моїх 18 років разом з Мариною, яка тоді була майбутнім лікарем, кожну ніч ходив разом з нею на нічні чергування. Бо дуже любив і люблю її. Інколи ми порушували  інструкції: я давав їй поспати годину, а сам ходив ставити уколи, виконував певні призначення, які призначали лікарі. І ще тоді зрозумів наскільки це важка, але дуже вдячна праця», - розповів Петро Порошенко.


«Ви робите диво – ви повертаєте життя і здоров’я», - звернувся Президент до медиків і подякував їм за віддану службу людям, щоденну благородну справу і добрі серця.


Глава держави побажав лікарям та їхнім  родинам міцного здоров’я, незмінного щастя, достатку і всім мирного неба над головою.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка