Авторизация

Парламент ухвалив у другому читанні законопроект «Про Вищу раду правосуддя»

Його положення передбачають механізми впровадження змін до Конституції щодо правосуддя в частині функціонування нового конституційного органу – Вищої ради правосуддя.


ВРП складається з двадцяти одного члена, з яких десятьох – обирає з'їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох – призначає Президент України, двох – обирає Верховна Рада України, по два члени обирають з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою. Формування цього органу відбуватиметься за прозорими конкурсними процедурами, а кандидати в члени ВРП повинні відповідати критерію політичної нейтральності, що, в свою чергу, забезпечуватиме незалежність та деполітизацію цього конституційного органу.


Відповідно до положень Конституції та Закону, Вища рада правосуддя є головним органом в питаннях суддівської кар’єри, до повноважень якої входить прийняття рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом; ухвалення рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя; притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, ухвалення рішення щодо порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, погоджує кількість суддів у судах тощо.


Прийняття Закону «Про Вищу раду правосуддя» запускає процедури розгляду дисциплінарних справ щодо суддів, які були заблоковані впродовж трьох місяців через відсутність відповідного законодавства.


Окрім того, в законі вирішено питання суддів, призначених на посаду до 30 вересня 2016 року на 5-річний термін. Відповідно до запропонованої процедури їх призначення на посади безстроково відбуватиметься за результатами кваліфікаційного оцінювання за критеріями компетентності, професійної етики та доброчесності, як це передбачено Перехідними положеннями Конституції України.


Як прокоментував Олексій Філатов, заступник Глави Адміністрації Президента та координатор Ради з питань судової реформи: «На цьому етапі законодавчого забезпечення судової реформи ми ставили перед собою вирішення двох головних завдань – запуск повноцінної та ефективної роботи Вищої ради правосуддя і забезпечення доступу громадян до правосуддя у перехідний період. Це є нашою послідовною та принциповою позицією. Ми вдячні народним депутатам за це зважене та мудре рішення».

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка