Авторизация

Луценко відкрив справу про втручання Києва у вибори США -The Hill

Луценко відкрив справу про втручання Києва у вибори США -The Hill

Генпрокурор Юрій Луценко заявив в показаному вчора інтерв'ю на американському каналі Hill.TV, що ГПУ веде розслідування того, чи був у правоохоронців України умисел вплинути на передвиборні настрої в 2016 році в США на користь  Хілларі Клінтон через компрометуючий "злив" фінансової документації про главу кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта.

"Майже через три роки і з мільйонами витрачених грошей платників податків розслідування справи Трамп-Росія підходить до завершення. Замість нього на перший план виходять нові докази іншої іноземної спроби впливати на вибори-2016: на цей раз на користь демократів", - так починається оглядовий матеріал на сайті The Hill.


Йдеться про "амбарну книгу" Партії регіонів. Саме поява даних про неї і наявність там імені Манафорта (22 згадки) призвело до скандалу, внаслідок якого політтехнолог був звільнений з команди Трампа.

Документи "чорної бухгалтерії" ПР кажуть про те, що Манафорт за 2007-2012 роки отримав близько $12,7 млн ​​виплат. Сам він це заперечував.


Читайте також: Розслідування по Манафорту не велося - НАБУ


В інтерв'ю глава ГПУ заявив, що провадження відкрито за фактом заяв "топ-співробітника правоохоронних органів" України, що "злив" фінзвітів Манафорта стався через це відомство нібито заради того, щоб допомогти виграти вибори Клінтіон - кандидату від демократів. Аудіо цієї заяви оприлюднив, каже Луценко, "український парламентарій".


"Парламентарій також заручився рішенням суду про те, що витік є "незаконним вторгненням в американську виборчу кампанію", - пише The Hill.


За словами Луценка, проблемою при відкритті справи було те, що відомство, з якого стався витік, "часто контактувало з посольством США в Києві за часів адміністрації Обами".


"Сьогодні ми почнемо кримінальне розслідування", - сказав генпрокурор в інтерв'ю, яке показали в ефірі вчора, 20 березня.


The Hill пише, що таке можливе втручання "варто розслідувати дуже ретельно".


"Адже це Україну переслідує нестримна корупція, що в своїх брудних хитрощах часто використовує президент Росії Володимир Путін. Це країна, яка тільки в минулому році фальсифікувала смерть журналіста на цілий день, щоб, як повідомляється, зірвати змову з метою вбивства <...> таємниця того, як дані про Манафорта потрапили в американські ЗМІ, як і раніше не розкрита", - йдеться в статті.


Злив "чорної" бухгалтерії ПР стався через два роки після початку розслідування ФБР діяльності Манафорта в Україні. У 2014-му його заморозили через брак доказів.


Читайте також: ГПУ не розслідує "втручання НАБУ" в американські вибори


Раніше Луценко заявив, що посол США в Україні Марі Йованович на їх першій зустрічі нібито передала йому список людей, яких ГПУ "не повинна залучати до відповідальності". У Держдепі назвали заяву Луценка "відвертою фальсифікацією".


За даними The Hill, Луценко "не єдиний", хто критикує Йованович.


У 2018 році сенатор-республіканець Піт Сешнс з Техасу написав главі Держдепу лист, в якому просить відкликати її з Києва за "часті неприємні коментарі в приватних бесідах" на адресу Трампа.



"Така дисфункціональність відносин не йде на користь жодній з двох країн, особливо в той час, коли Росія підстерігає за рогом, сподіваючись відновити свій вплив в колишній радянській республіці. Розслідування того, що відбувається в посольстві США в Києві, і чи намагався хтосьсь в Україні вплинути на вибори в США в 2016 році, щоб допомогти Клінтон, є важливими кроками для перезавантаження ключових відносин", - резюмували в The Hill.


Читайте також: Посольство США спростувало заяву Луценка про Йованович - ТСН

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Оцените работу движка