Авторизация

Гібридна війна: жителі 5 областей виступають за мирне вирішення

Гібридна війна: жителі 5 областей виступають за мирне вирішення

Порівняно з 2017 роком українці Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської і Харківської областей все більше підтримують мирне вирішення гібридної війни в Донбасі. Такими є результати опитування "Індексу соціальної згуртованості і примирення ООН для східної України", яке було оприлюднене сьогодні, 12 грудня 2018 року.

Згідно з опитуванням, респонденти демонструють вищу готовність до участі в діалозі з різними групами в суспільстві, зокрема з жителями тимчасово окупованого Донбасу. "Рівень довіри центральним органам влади підвищився в усіх п'яти областях, але залишається істотно нижче, ніж рівень довіри місцевим органам влади", - наголошується в повідомленні


Однак, в той же час, погіршився показник відчуття особистої безпеки, зокрема, в Дніпропетровській області, а жителі Донецької та Луганської областей продемонстрували високу схильність покинути місце свого проживання.

Читайте також: Експерти розповіли, на що скаржаться жителі ОРДЛО

З 2017 по 2018 роки готовність до діалогу з різними соціальними і політичними групами збільшилася. Жителі східної України більш готові брати участь в діалозі з внутрішньо переміщеними особами.

"Також вони повідомляють про підвищення готовності до діалогу з жителями непідконтрольних уряду територій, прихильниками тісних зв'язків з ЄС. Підвищення готовності до діалогу з більшістю політичних і соціальних груп в суспільстві відповідає зростанню підтримки вирішення конфлікту мирними засобами", - підкреслюється в повідомленні.

Респонденти менше хочуть діалогу з групами, наприклад, прихильниками відділення тимчасово окупованих територій і тими, кого вважають націоналістами.

Бажання українців в східній Україні залишити своє місце проживання залишилося без змін порівняно з 2017 роком, за винятком Донецької і Луганської областей, де схильність до міграції значно підвищилася.

"Схильність до міграції особливо сильна серед молодих респондентів. Найпотужніші фактори, що впливають на бажання респондентів покинути місце свого проживання, - це відсутність можливостей для реалізації своїх цивільних прав і незадоволеність своїм місцем проживання", - наголошується в повідомленні.

В ООН уточнили, що жителі територій вздовж лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях мають особливі уразливості і переваги. "Вони відчувають ізольованість і навіть відторгнутість через поганий стан транспортної інфраструктури і надання деяких державних послуг", - йдеться в повідомленні.


Реклама

У той же час, ця група респондентів демонструє високу готовність бути активними громадянами, а також високий рівень впевненості в своїх силах. "Це відкриває прихований потенціал збільшення соціального капіталу в східній Україні", - вважають в ООН.

В опитуванні взяли участь понад 6 тисяч жителів східної України (Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської і Харківської областей), в тому числі уздовж лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях. Опитування проводили три агентства ООН в Україні.

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей переважна більшість жителів усвідомлює, що їхні колишні надії на приєднання до Росії не збудуться.

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?