Авторизация

Вісті з Полтави - У Полтавському краєзнавчому музеї ім. Кричевського відкрили козацьку залу


Вісті з Полтави - У Полтавському краєзнавчому музеї ім. Кричевського відкрили козацьку залу

На урочистості з нагоди презентації нової постійнодіючої експозиції «Полтавщина В XIV — XVII СТ.» завітали курсанти Військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації, представники сучасного козацтва, Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП), духовенство, науковці.


Присутніх привітала директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко. «Нова експозиція уособлює величні сторінки історії України, пов’язані з гетьманом Мазепою, іншими нашими героями. Сьогоднішня подія — це робота славної команди Полтавського краєзнавчого музею. Викласти все у науковій концепції, зробити, презентувати — це велика праця і відповідальність. Адже чи не в кожній великій події нашої держави є внесок Полтавщини», — зазначила вона.




Валентина Вождаєнко







Директор Полтавського краєзнавчого музею Олександр Супруненко розповів, що створення цієї зали розпочалося досить давно: «Музей не мав постійної регулярної експозиії саме з козацької історії Полтавщини. Ми розпочали цю роботу завдяки фінансуванню Департаменту культури і туризму ОДА. Ми зробили ремонт, а потім бригада наших науковців і художників взялася за створення експозиції. Кераміку і частину металу змогли відреставрувати наші реставратори, а деякі великі експонати довелося чекати від Харківської філії національного реставраційного центру, їх привезли кілька днів тому. Частина експонатів ще реставрується». Автор експозиції — заступник директора з наукової роботи Полтавського краєзнавчого музею, відомий козакознавець, автор книг на цю тему Володимир Мокляк зазначив, що виконання зали — це результат копіткої десятирічної праці, і подякував причетним до її створення.




Володимир Мокляк


Обкладинка книги «Полтавщина козацька»

«Спочатку було вивчення літератури, потім вивчення документів, потім з'явилася книжка «Полтавщина козацька», а після фінансової підтримки проекту почався монтаж експозиції», — зауважив Мокляк.



 



«Відкриття цієї експозиції насправді є непересічною подією в культурному житті Полтавщини. Приємно констатувати, що зміст книги «Полтавщина козацька (від Люблінської Унії до Коломацької ради)» і ліг в основу концепції експозиції. Писав пан Володимир цю книгу протягом 10 років, а вийшла друком у рамках обласної програми випуску соціально значущих видань у 2008 році. Пригадую, як лобіював видання книги настоятель Свято-Покровської православної церкви о. Микола Храпач, як підтримав цей видавничий проект голова Полтавської ОДА Валерій Асадчев.

























Макет козацької чайки

Мій скромний внесок як тодішнього керівника Головного управління інформаційної та внутрішньої політики Полтавської облдержадміністрації був суто організаційно-менеджерський, але все ж пишаюсь, що дотичний до такого знакового видавничого проекту. Настав час рухатися далі і перевести книгу авторства Володимира Мокляка в електронний формат, аби розширити її читацьку аудиторію. Вірю, що незабаром зробимо це спільними зусиллями УІНП, облради і ОДА», — наголосив у розмові з полтавськими журналістами регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.




Олег Пустовгар

У «козацькій» залі представлено багато цікавих експонатів, які розкривають історію нашого краю в 14-17 ст., більшість із них експонується вперше. Можна побачити козацьку і турецьку зброю, люльки-«носогрійки», монети, які були в обігу на Полтавщині у 2-й половині XVII ст., глиняний та скляний посуд, побутові речі. Привертають увагу заготовка кілевої частини козацької чайки кінця XVII — початку XVIII ст., знайденої у Котелевському районі, та макет чайки, виготовлений художником-реставратором музею О. Подрєзовим. Серед оригінальних експонатів — ікони на металі з Лубенського Мгарського Спасо-Преображенського монастиря. Представлено також багато книг на історичну тематику. Прикрашають зал живописні портрети відомих особистостей, скульптурні портрети, композиції тощо.


Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

рейтинг: 
Оставить комментарий
Новость дня
Последние новости
все новости дня →
  • Топ
  • Сегодня

Опрос
Ви часто занимаетесь сексом на першому побаченні?